Przepisy na obiady

Dania obiadowe powinny być bogate w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, co pozwoli utrzymać stabilny poziom cukru we krwi  i w efekcie uniknąć gwałtownych wahań energii i uczucia głodu w ciągu dnia. Tyle surowa dietetyka. My dorzuciliśmy do tego jeszcze sporą dozę smaku i to bez konieczności spędzania w kuchni długich godzin.  Bo przepisy na obiad nie muszą być skomplikowane! Przekonaj się sam.

NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY NA OBIADY

  • All Post
  • OBIADY
fot. Freepik

Spaghetti nie musi być daniem zakazanym na diecie. Jeżeli chcesz, możesz przygotować je w nieco mniej kalorycznej wersji i nadal cieszyć się wyjątkowym smakiem. Co więcej, jeżeli użyjesz makaronu niskowęglowodanowego – na przykład z mąki konjac – spaghetti bolognese będzie miało nie tylko niewielką wartość energetyczną, ale również będzie przyjazne dietom zakładającym niewielki udział węgli.

  • All Post
  • OBIADY
fot. Pexels

Przegrzebki to owoce morza o wyjątkowym, delikatnym smaku. Możesz nim dowolnie manipulować za pomocą przypraw, marynat, sosów i innych dodatków do posiłku. Przygotowując grillowane przegrzebki stworzysz pełnowartościowy, wysokobiałkowy obiad lub kolację. Bez dodatków możesz je również potraktować jako przekąskę. Wypróbuj już dziś!

  • All Post
  • OBIADY
fot. Freepik

Pieczony łosoś z brokułami to bardzo klasyczny sposób na przygotowanie obiadu z udziałem tłustej ryby. Jeżeli chcesz zmieścić jeszcze więcej smaku w jednej porcji, dołącz do dania pieczone bataty. Dzięki temu na jednej blaszce przygotujesz kompletny, zdrowy posiłek i dodatkowo będziesz mieć dużo mniej naczyń do posprzątania później.

WSZYSTKIE PRZEPISY NA ZDROWE OBIADY

Wyliczyliśmy za Ciebie makroskładniki, oszacowaliśmy czas gotowania i przygotowaliśmy listę zakupów. W skrócie: zrobiliśmy wszystko, żeby codzienne przyrządzanie obiadów stało się proste, przyjemne i wspierające Twoje treningowe cele. Teraz czas na Ciebie – patelnie w dłoń!

  • All Post
  • OBIADY
fot. Freepik

Cukinia z patelni to danie, które możesz podać z ryżem, choć nie tylko. Prosty, wegetariański przepis, który świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub kolacja. Nie potrzebujesz wielu składników, a dodatkowo możesz modyfikować ich listę według uznania i preferencji. Wypróbuj i przekonaj się sam.

fot. Pexels

Lekki makaron z pesto i warzywami, który możesz wybrać na swój lunch lub kolację. Jest prosty w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie trzech składników i nieco wody z gotowania makaronu. To zdrowy sposób na włączenie makaronu do swojej diety, jak i idealny posiłek na ciepły dzień, kiedy nie masz zbyt dużego apetytu. 

fot. Pexels

Tacos często kojarzy się z fast foodem, jednak jeżeli przygotujesz je w domu, to jak najbardziej może stanowić ekscytującą i zdrową opcję obiadową. W poniższym przepisie znajdziesz prosty patent na tacos z kurczakiem i czerwonym curry, który dodatkowo możesz wzbogacić smakowo przy pomocy domowego sosu orzechowego. 

fot. Pexels

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dzieje się tak bez powodu – obecność dużej ilości ryb, świeżych warzyw i owoców sprawia, że to jeden z bardziej zbilansowanych systemów żywienia, z którego może skorzystać praktycznie każdy. Jeżeli lubisz różnorodność na talerzu, pasta z wędzonym łososiem będzie dobrym pomysłem na obiad. Możesz ją dowolnie modyfikować lub przygotować w wersji podstawowej. 

fot. Freepik

Rozgrzewająca, pyszna i mocno serowa. Idealna zupa serowo-brokułowa na jesienne i zimowe wieczory jak najbardziej istnieje – właśnie przeglądasz przepis, z pomocą którego go przygotujesz. Dodatkowe atuty? Jest to wersja wegańska, dzięki czemu możesz z niej skorzystać także wtedy, gdy na co dzień ograniczasz spożycie produktów odzwierzęcych. 

fot. Freepik

Pieczona halibut to dość tradycyjny wybór na obiad, a czasem też na kolację. Jeżeli akurat jest lato i masz dostęp do sezonowych, świeżych szparagów, to żal tego nie wykorzystać. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować rybę pod aromatyczną, chrupiącą pierzynką z dodatkiem szparagów właśnie. Proste, smaczne i lekkie danie w sam raz na lato. 

Fit sałatka Cezar

Sałatka Cezar to jedna z najpowszechniej znanych wariantów tego dania na świecie. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a dodatkowo praktycznie zawsze masz je pod ręką. Jeżeli więc masz ochotę na nieco bardziej wytrawne śniadanie czy kolację, porwij liście sałaty i przygotuj kurczaka – możesz to zrobić także na zapas, aby nie musieć codziennie gotować. 

Domowa zupa pho

Pho to szczególna odmiana rosołu pochodząca z kuchni wietnamskiej. Zawiera w sobie makaron, wywar oraz szereg dodatków. Jeżeli chcesz ją przygotować w sposób tradycyjny, użyj mięsa kurczaka lub wołowiny i różnych warzyw. Nie możesz również zapomnieć o świeżej kolendrze lub innych ziołach podkreślających smak. Chociaż niekiedy tworzy się ją nawet z 20 różnych składników, z tym przepisem przygotujesz domowe pho w łatwy, ale wciąż smakowity sposób. 

fot. Pexels

Grzyby to produkt kojarzący się szczególnie z okresem jesiennym i nie dzieje się tak bez powodu – duszone czy w formie zupy, idealnie rozgrzewają i pozwalają zyskać trochę energii nawet w pochmurny dzień. W tym przepisie odkryjesz, że wegańska zupa grzybowa, która nie zawiera żadnych produktów odzwierzęcych, może być nie tylko nieprzyzwoicie smaczna, ale również bardzo sycąca. 

fot. Pexels

Kurczak to bardzo uniwersalne źródło białka, które możesz przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeżeli lubisz pikantne potrawy, nie pozostaje nic innego, jak wypróbować piersi obtoczonej w ostrej, musztardowej marynacie. Możesz zjeść ją na dowolny posiłek w ciągu dnia – zależnie od tego, z czym ją podasz. Pikantny kurczak świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek.

fot. Pexels

Kuchnia azjatycka oferuje wiele ciekawych, zdrowych propozycji na najważniejsze posiłki w ciągu dnia. Jeżeli poszukujesz obiadu, który możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, to makaron soba zdecydowanie będzie warty uwagi. Połącz go z ulubionymi dodatkami i białkiem, a uzyskasz pełnowartościowy, orientalny lunch. 

fot. Freepik

Makaron z kurczakiem to danie niemal tak samo kultowe, jak kurczak z ryżem i brokułami. To pierwsze ma jednak dużo więcej opcji modyfikacji, co sprawia, że zjesz je ze smakiem nie tylko na obiad. W tym przepisie prezentujemy opcję z pomidorem i bakłażanem, w nieco orientalnej aranżacji. 

fot. Freepik

Burgery i kanapki z mięsem to bardzo powszechny posiłek, najczęściej w formie fast foodu. Możesz jednak przygotować jego zdrowszą wersję, jeżeli zrobisz to samodzielnie i zadbasz o wysoką jakość składników. Przepis na [poniżej to idealna opcja na obiad lub kolację, ale również na weekendowe spotkanie ze znajomymi. 

fot. Freepik

Kurczak z rożna nie musi być okazjonalnym przysmakiem – jeżeli tylko posiadasz ruszt, możesz go zrobić także w domu, w piekarniku lub na grillu. Wersja sweet&spicy świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja, ale także jako wypełnienie do śniadaniowych kanapek. 

Pieczony łosoś BBQ

Łosoś to jeden z lepszych wyborów, jakie możesz podjąć w kontekście ryb – pod warunkiem, że wybierzesz wersję dziką. Jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, a także stanowi jeden z niewielu produktów spożywczych, w którym znajdziesz witaminę D. Ten pieczony łosoś, inspirowany klasycznym smakiem BBQ, będzie idealnym wyborem na obiad lub kolację.

fot. Freepik

Kurczak to bardzo częsty wybór obiadowy dla wielu z nas. Jeżeli poszukujesz sposobu na jego kreatywne przygotowanie, to bardzo dobrze trafiłeś. Z delikatnym sosem i mieszanką warzyw delikatne polędwiczki z kurczaka z sałatką będą idealnym posiłkiem do pracy czy na weekend. Dodatkowym plusem tego przepisu jest szybki czas przygotowania. 

fot. Freepik

Wegetariańskie biryani to potrawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. Ze względu na najpowszechniejszy w Indiach system wierzeń i jego wpływ na lokalną kulturę w wersji oryginalnej jest to danie wegańskie, chociaż na przestrzeni lat powstało wiele różnych interpretacji. To posiłek w sam raz dla osób, które lubią bogactwo przypraw i różnorodność smaków, a także przepadają za wykorzystaniem ryżu w daniach obiadowych. W przepisie znajdziesz także alternatywny wariant z mięsem.

fot. Freepik

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych włoskich potraw w niecodziennej aranżacji. Jeżeli stosujesz dietę wegetariańską lub starasz się obniżyć spożycie mięsa w diecie, poniższy przepis to ciekawy pomysł na obiad. Delikatny smak pomidorów i tofu dobrze ze sobą współgra, zapewniając poczucie sytości na długi czas. W przepisie znajdziesz wegetariańskie spaghetti także w wersji niskokalorycznej i niskowęglowodanowej.

fot. Freepik

Przepis na smaczny, satysfakcjonujący wegański gulasz - specjalnie dla osób unikających spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Możesz wykorzystać go jako opcję obiadową, kolację lub podzielić na mniejsze części i zastosować jako dodatek do innych dań.

Pokaż więcej

End of Content.

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

WIRTUALNY TRENER

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN