Cukinia z patelni to danie, które możesz podać z ryżem, choć nie tylko. Prosty, wegetariański przepis, który świetnie sprawdzi się jako lekki lunch lub kolacja. Nie potrzebujesz wielu składników, a dodatkowo możesz modyfikować ich listę według uznania i preferencji. Wypróbuj i przekonaj się sam.
Składniki (2 porcje):
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
- 3 małe cukinie, pokrojone w plasterki i przekrojone na pół
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki nasion sezamu
- sól i czarny pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 203
Węglowodany 22g
Białko 7g
Tłuszcz 12g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Postaw patelnię na średnim ogniu i dodaj olej sezamowy. Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty, aż będzie miękka.
- Dodaj cukinię i smaż kolejne 5 minut, cały czas mieszając.
- Dołóż na patelnię czosnek i dopraw sosem sojowym. Podsmaż kolejne 3 minuty.
- Posyp smażoną potrawę nasionami sezamu, smaż przez minutę i zdejmij z kuchenki.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ryżem.
Patenty kucharza:
- Zamiast ryżu możesz wykorzystać też makaron (klasyczny, warzywny, ryżowy, konjac) lub ulubioną kaszę.
- Jeżeli zależy Ci na większej ilości białka w porcji, dodaj do potrawy wybrane mięso lub roślinny odpowiednik, np. tofu.
Jak i dlaczego to działa?
Cukinia jest bardzo odżywczym warzywem, które jednocześnie możesz przygotować na wiele różnych sposobów. Zawiera w sobie witaminę B1, C, K oraz PP, a także takie pierwiastki, jak żelazo, potas i magnez. Cukinia z patelni wpływa pozytywnie na proces trawienia, w związku z czym warto włączyć ją do swojego jadłospisu, jeżeli miewasz problemy z układem pokarmowym. W połączeniu ze wspomagającym odporność czosnkiem i sezamem utworzy zdrowy, pełnowartościowy posiłek.