Ostatni posiłek dnia powinien być nie tylko smaczny, ale przede wszystkim sycący. Jego energia musi w końcu wystarczyć aż do poranka dnia następnego. Wybierając połączenie mięsa z kurczaka z awokado i różnorodnymi warzywami zapewniasz sobie odpowiednią podaż białka, jak i niezbędnych składników odżywczych. Dzięki nim pozostaniesz syty i nie będziesz czuł potrzeby podjadania przed snem.
Składniki (4 porcje):
- 450 g mięsa z piersi kurczaka z rożna, pokrojone w małe kawałki lub kostkę
- 3 czubate łyżki (ok. 60 g) naturalnego jogurtu
- 1 łodyżka selera, posiekana
- 1/2 papryki zielonej lub o dowolnym kolorze, posiekane
- 80 g czerwonej cebuli, pokrojonej w kostce
- sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) suszonej cebuli
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) suszonego czosnku
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 231
Węglowodany 5g
Białko 29g
Tłuszcz 10g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj awokado z jogurtem naturalnym.
- Do powstałej masy dodaj pozostałe warzywa oraz kurczaka i wymieszaj do uzyskania pożądanego efektu. Dodaj przyprawy do smaku.
Patenty kucharza:
- Dla zwiększenia udziału białka dodaj jedno ugotowane na twardo jajko do każdej porcji.
- Dla zwiększenia udziału węglowodanów dodaj kromkę pełnoziarnistego chleba.
- Możesz wykorzystać sezonowe warzywa jak pomidor czy sałata dla zmiany smaku i dodania dodatkowych wartości odżywczych.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie warzyw, zdrowych kwasów tłuszczowych i mięsa to dobry wybór na kolacje. Dostarczają one odpowiednio dużo białka i błonnika, aby zachować poczucie sytości aż do następnego poranka. Dodatkowo wykorzystanie warzyw umożliwia zwiększenie objętości posiłku kosztem niewielkiego dodatku kalorii.
Kurczak stanowi idealne, chude źródło białka oraz fosforu, potasu, sodu, witamin A, C, D, E oraz K. Awokado z kolei stanowi przede wszystkim bardzo cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych oraz dodatkowo pozwala uzyskać kremową konsystencję dania.