Grillowana pierś z kurczaka z niespodzianką

Chude mięso z kurczaka jest bardzo dobrą bazą dla wielu przepisów, szczególnie jeżeli zależy Ci na tym, by posiłek był syty oraz by można było spożyć go zarówno na gorąco, jak i na zimno. Grillowana pierś z niespodzianką w postaci mieszanki warzyw i grzybów jest nie tylko smaczną, ale również pełnowartościową propozycją na obiad. Dodatkowo pozostałości po głównym posiłku możesz z łatwością wykorzystać jako przekąskę. 

Składniki (5 porcji):

  • 850 g piersi z kurczaka (1 porcja to ok. 170 g) 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) zmielonego lub posiekanego czosnku 
  • sok z jednej całej cytryny 
  • 240 g posiekanej czerwonej cebuli 
  • 1 pokrojona w plastry zielona papryka 
    1 pokrojona w plastry czerwona papryka 
  • przyprawy na każdą z porcji kurczaka: sól, pieprz, 1 łyżeczka (ok. 5 g) suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) suszonego rozmarynu 

Opcjonalne: 

  • 150 g niskotłuszczowej mozzarelli w wiórkach 
  • 360 g grzybów portobello 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    279

Węglowodany   8g

Białko   44g

Tłuszcz    7g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej grilla na 175 stopni lub piekarnik na 200 stopni.
  2. Rozgrzej patelnię typu non-stick na średnim ogniu i dodaj oliwę, cebulę, paprykę i czosnek. Delikatnie podsmaż przez około minutę, następnie dodaj grzyby i wyciśnij na całość sok z cytryny. Gotuj przez 3 do 5 minut do czasu, aż cebula ulegnie karmelizacji, a brzegi kawałków papryki będą delikatnie przypieczone. Dodaj pieprz i sól do smaku.
  3. Natrzyj mięso z kurczaka warzywami i rozkrój tak, by utworzyć kieszonkę. Powinna się ona znaleźć w środkowej części piersi, tak by kieszonka była dostatecznie głęboka.
  4. Nafaszeruj każdą porcję warzywami i grzybami, a także dodaj 2 łyżki stołowe (ok. 30 g) startej mozzarelli.
  5. Ułóż kurczaka na rozgrzanym grillu lub wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut, w połowie czasu obróć na drugą stronę.
  6. Danie można spożyć od razu na gorąco, ale także na zimno. 

 

Patenty kucharza: 

  • Dla zachowania delikatniejszego smaku czosnku możesz dodać go po pierwszym podsmażeniu cebuli i papryki. 
  • Porcję kurczaka możesz łatwo podzielić na mniejsze części i potraktować jako zimną przekąskę. 
  • Jest to bardzo dobry przepis na obiad dla całej rodziny lub jako alternatywny zdrowy posiłek na domówkę. 
  • Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie piersi kurczaka z różnorodnymi warzywami jest powszechne w niemal każdej kulturze. Taka kompozycja zapewni Ci odpowiednią ilość białka, jak i niezbędne składniki odżywcze z produktów roślinnych. Pieczenie oraz grillowanie mięsa pozwala na mniejsze zużycie tłuszczu, co przekłada się na lżejszy i mniej kaloryczny posiłek. Przepis ten możesz zastosować między innymi w diecie klasycznej, śródziemnomorskiej i semiwegetariańskiej. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN