Chude mięso z kurczaka jest bardzo dobrą bazą dla wielu przepisów, szczególnie jeżeli zależy Ci na tym, by posiłek był syty oraz by można było spożyć go zarówno na gorąco, jak i na zimno. Grillowana pierś z niespodzianką w postaci mieszanki warzyw i grzybów jest nie tylko smaczną, ale również pełnowartościową propozycją na obiad. Dodatkowo pozostałości po głównym posiłku możesz z łatwością wykorzystać jako przekąskę.
Składniki (5 porcji):
- 850 g piersi z kurczaka (1 porcja to ok. 170 g)
- 1 łyżka (ok. 15 g) oliwy z oliwek
- 1 łyżka (ok. 15 g) zmielonego lub posiekanego czosnku
- sok z jednej całej cytryny
- 240 g posiekanej czerwonej cebuli
- 1 pokrojona w plastry zielona papryka
1 pokrojona w plastry czerwona papryka - przyprawy na każdą z porcji kurczaka: sól, pieprz, 1 łyżeczka (ok. 5 g) suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki (ok. 2,5 g) suszonego rozmarynu
Opcjonalne:
- 150 g niskotłuszczowej mozzarelli w wiórkach
- 360 g grzybów portobello
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 279
Węglowodany 8g
Białko 44g
Tłuszcz 7g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grilla na 175 stopni lub piekarnik na 200 stopni.
- Rozgrzej patelnię typu non-stick na średnim ogniu i dodaj oliwę, cebulę, paprykę i czosnek. Delikatnie podsmaż przez około minutę, następnie dodaj grzyby i wyciśnij na całość sok z cytryny. Gotuj przez 3 do 5 minut do czasu, aż cebula ulegnie karmelizacji, a brzegi kawałków papryki będą delikatnie przypieczone. Dodaj pieprz i sól do smaku.
- Natrzyj mięso z kurczaka warzywami i rozkrój tak, by utworzyć kieszonkę. Powinna się ona znaleźć w środkowej części piersi, tak by kieszonka była dostatecznie głęboka.
- Nafaszeruj każdą porcję warzywami i grzybami, a także dodaj 2 łyżki stołowe (ok. 30 g) startej mozzarelli.
- Ułóż kurczaka na rozgrzanym grillu lub wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut, w połowie czasu obróć na drugą stronę.
- Danie można spożyć od razu na gorąco, ale także na zimno.
Patenty kucharza:
- Dla zachowania delikatniejszego smaku czosnku możesz dodać go po pierwszym podsmażeniu cebuli i papryki.
- Porcję kurczaka możesz łatwo podzielić na mniejsze części i potraktować jako zimną przekąskę.
- Jest to bardzo dobry przepis na obiad dla całej rodziny lub jako alternatywny zdrowy posiłek na domówkę.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Połączenie piersi kurczaka z różnorodnymi warzywami jest powszechne w niemal każdej kulturze. Taka kompozycja zapewni Ci odpowiednią ilość białka, jak i niezbędne składniki odżywcze z produktów roślinnych. Pieczenie oraz grillowanie mięsa pozwala na mniejsze zużycie tłuszczu, co przekłada się na lżejszy i mniej kaloryczny posiłek. Przepis ten możesz zastosować między innymi w diecie klasycznej, śródziemnomorskiej i semiwegetariańskiej.