Przepisy na obiady

Dania obiadowe powinny być bogate w białko, błonnik i zdrowe tłuszcze, co pozwoli utrzymać stabilny poziom cukru we krwi  i w efekcie uniknąć gwałtownych wahań energii i uczucia głodu w ciągu dnia. Tyle surowa dietetyka. My dorzuciliśmy do tego jeszcze sporą dozę smaku i to bez konieczności spędzania w kuchni długich godzin.  Bo przepisy na obiad nie muszą być skomplikowane! Przekonaj się sam.

NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY NA OBIADY

  • All Post
  • OBIADY
fot. Freepik

Rozgrzewający, domowy obiad, łączący w sobie smaki, którym mało kto jest w stanie ulec. Kurczak pod pierzynką z parmezanu zaskoczy Cię swoją chrupkością i wyjątkową kombinacją przypraw. Możesz podać go zarówno na obiad, jak i na kolację. Bardzo dobry przepis, jeżeli chcesz przełamać swoją standardową dietę.

  • All Post
  • OBIADY
fot. Freepik

Masz ochotę na pizzę, ale niekoniecznie w klasycznym wydaniu? A może poszukujesz pomysłów na lekkie i smaczne przekąski na domówkę czy grilla? Wypróbuj ten przepis – mini pizza na spodzie z cukinii nie tylko zaspokoi Twoje jedzeniowe zachcianki, ale będzie również zdrowsza i mniej kaloryczna, niż wersja na cieście.

  • All Post
  • OBIADY
fot. Freepik

Zielone warzywa i zioła zawierają w sobie wiele cennych witamin i innych substancji odżywczych, których potrzebujesz na co dzień do prawidłowego funkcjonowania. Zielona miska pełna pyszności to dobry sposób na uzupełnienie o nie Twojego dziennego menu. Przygotujesz kilka porcji naraz, a także bez problemu zabierzesz posiłek ze sobą w drogę.

WSZYSTKIE PRZEPISY NA ZDROWE OBIADY

Wyliczyliśmy za Ciebie makroskładniki, oszacowaliśmy czas gotowania i przygotowaliśmy listę zakupów. W skrócie: zrobiliśmy wszystko, żeby codzienne przyrządzanie obiadów stało się proste, przyjemne i wspierające Twoje treningowe cele. Teraz czas na Ciebie – patelnie w dłoń!

  • All Post
  • OBIADY
fot. Freepik

Wegetariańska pita z warzywami to opcja nie tylko dla osób, które stosują dietę ubogą w produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli na co dzień spożywasz mało zieleniny, ten jeden prosty przepis pomoże Ci zwiększyć ich udział w posiłkach. Dodatkowo też jest to lekki obiad, który świetnie sprawdzi się w czasie, gdy nie masz szczególnie dużego apetytu.

fot. Freepik

Zielone warzywa i zioła zawierają w sobie wiele cennych witamin i innych substancji odżywczych, których potrzebujesz na co dzień do prawidłowego funkcjonowania. Zielona miska pełna pyszności to dobry sposób na uzupełnienie o nie Twojego dziennego menu. Przygotujesz kilka porcji naraz, a także bez problemu zabierzesz posiłek ze sobą w drogę.

fot. Freepik

Pieczony łosoś z brokułami to bardzo klasyczny sposób na przygotowanie obiadu z udziałem tłustej ryby. Jeżeli chcesz zmieścić jeszcze więcej smaku w jednej porcji, dołącz do dania pieczone bataty. Dzięki temu na jednej blaszce przygotujesz kompletny, zdrowy posiłek i dodatkowo będziesz mieć dużo mniej naczyń do posprzątania później.

fot. Unsplash

Zapiekanki to stosunkowo proste w przygotowaniu dania, które możemy przy okazji podzielić na wiele porcji. Jeżeli lubisz potrawy przygotowywane w piekarniku, zapiekanka z makaronem i łososiem będzie ciekawym wyborem na obiad. Z jednej strony wykorzystasz zdrowe szparagi i rybę, z drugiej dodasz także nieco sera, co podkreśli wyjątkowy smak.

fot. Freepik

Rozgrzewający, domowy obiad, łączący w sobie smaki, którym mało kto jest w stanie ulec. Kurczak pod pierzynką z parmezanu zaskoczy Cię swoją chrupkością i wyjątkową kombinacją przypraw. Możesz podać go zarówno na obiad, jak i na kolację. Bardzo dobry przepis, jeżeli chcesz przełamać swoją standardową dietę.

fot. Freepik

Spaghetti nie musi być daniem zakazanym na diecie. Jeżeli chcesz, możesz przygotować je w nieco mniej kalorycznej wersji i nadal cieszyć się wyjątkowym smakiem. Co więcej, jeżeli użyjesz makaronu niskowęglowodanowego – na przykład z mąki konjac – spaghetti bolognese będzie miało nie tylko niewielką wartość energetyczną, ale również będzie przyjazne dietom zakładającym niewielki udział węgli.

fot. Freepik

Zielony wrap zawiera w sobie wiele zdrowych warzyw oraz dodatek awokado, dzięki czemu podniesiesz swoje dzienne spożycie witamin i innych mikroelementów. Jest przy okazji łatwy w przygotowaniu i bez problemu zabierzesz go ze sobą do pracy. Wypróbuj!

fot. Freepik

Spaghetti to danie odmieniane przez wiele przypadków, które jednak najczęściej znamy w wydaniu z pomidorami. W tym przepisie odkryjesz jego lżejszą, delikatniejszą wersję, która idealnie nada się na szybki obiad lub sycącą kolację. Spaghetti al limone to świetny wybór dla osób lubujących się w kuchni włoskiej.

fot. Freepik

Pierś z kurczaka w kremowym sosie grzybowym to bardzo powszechnie przygotowywane danie obiadowe. Dzięki różnorodności wykorzystanych przypraw jest to aromatyczna, smaczna i zdrowa opcja, która nasyci Cię na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka w mięsie. Kurczaka z tego przepisu przygotujesz w około 40 minut, zyskując tym samym obiad na kilka dni.

fot. Freepik

Tak samo smakowita, a jednak mniej kaloryczna. Pizza na spodzie z tortilli to dobry wybór, gdy masz ochotę na tę popularną włoską przekąskę, ale nie chcesz jednocześnie znacząco nadwerężać swojego dziennego limitu kalorii. Jest równie chrupka, a rodzaj wykorzystanych dodatków zależy wyłącznie od Ciebie!

fot. Freepik

Shepherd's pie świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja, drugie śniadanie, a także przekąska. Popularna i chętnie spożywana na terenie Wielkiej Brytanii zapiekanka, w środku której znajdziesz jagnięcinę, groszek, marchewkę i inne dodatki. Wersja mini jest mniej kaloryczna, niż danie w wydaniu tradycyjnym, jednak nadal ma ten sam charakterystyczny smak i teksturę.

fot. Unsplash

Chodzi za Tobą dobry, mocno serowy burger, ale nie masz na niego miejsca w swoim dziennym planie żywieniowym? Nic prostszego – przygotuj go w nieco innej, „odchudzonej” wersji. Zapiekanka ala cheeseburger pozwoli Ci uzyskać smak, na który masz chrapkę, jednocześnie będąc mniej kaloryczną i zdrowszą wersją. W sam raz na większy obiad lub lunch.

fot. Freepik

Kurczak to jedno z najchętniej i najpowszechniej wybieranych źródeł białka, nadającego się na praktycznie każdy główny posiłek. Jest łatwo dostępny, prosty w przygotowaniu, a przy okazji tego drugiego ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i zdolności kulinarne. Grillowana pierś z kurczaka to przepis bardzo prosty, który wykorzystasz na obiad czy kolację i podasz z mnóstwem różnych dodatków.

fot. Freepik

Tuńczyk jest wyjątkową rybą, ponieważ teksturą przypomina mięso z kurczaka. Jeżeli nie wiesz, jak kreatywnie wykorzystać go w kuchni, wypróbuj przepis poniżej. Zapiekanka z tuńczykiem, makaronem i różnorodnymi warzywami to ciekawy pomysł zarówno na kolację, jak i obiad, czy nawet drugie śniadanie na ciepło. Nie wymaga wiele czasu, a przy okazji na pewno będzie Ci smakować.

fot. Freepik

Placki ziemniaczane to bardzo popularna pozycja w polskiej kuchni. Z tym przepisem dowiesz się, jak przygotowuje się je na modłę irlandzką. Wysokiej jakości składniki i odrobina czasu wystarczy, abyś uzyskał porcję placków na dobre kilka posiłków. Wypróbuj i przekonaj się o ich interesującym smaku.

fot. Pexels

Na myśl o pizzy burczy Ci w brzuchu, jednak Twój dzienny jadłospis nie pozostawia wiele miejsca na taki przysmak? Nic prostszego – zrób w domu swoją własną wersję. Jeżeli zamiast tradycyjnego ciasta wykorzystasz kalafiora, przygotowana pizza margherita będzie nie tylko bardziej lekkostrawna i mniej kaloryczna, ale również tak samo smakowita.

fot. Freepik

Rozgrzewająca, sycąca i o wyjątkowym smaku. Zupa marchewkowa z ciecierzycą i dodatkiem imbiru to świetny pomysł na jesienny obiad. Nie tylko zaspokoi Twój głód, ale zawarty w niej beta-karoten wesprze również Twoje oczy. Możesz przygotować ją na weekend lub zabrać ze sobą do pracy – wszystko wedle Twoich preferencji.

fot. Freepik

Masz ochotę na pizzę, ale niekoniecznie w klasycznym wydaniu? A może poszukujesz pomysłów na lekkie i smaczne przekąski na domówkę czy grilla? Wypróbuj ten przepis – mini pizza na spodzie z cukinii nie tylko zaspokoi Twoje jedzeniowe zachcianki, ale będzie również zdrowsza i mniej kaloryczna, niż wersja na cieście.

fot. Pexels

Przegrzebki to owoce morza o wyjątkowym, delikatnym smaku. Możesz nim dowolnie manipulować za pomocą przypraw, marynat, sosów i innych dodatków do posiłku. Przygotowując grillowane przegrzebki stworzysz pełnowartościowy, wysokobiałkowy obiad lub kolację. Bez dodatków możesz je również potraktować jako przekąskę. Wypróbuj już dziś!

fot. Pexels

Shepherd's pie – lub inaczej zapiekanka pasterska – to angielska, bardzo popularna w tym regionie świata potrawa. Oryginalnie występuje w wersji z mięsem (najczęściej wołowiną lub jagnięciną), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował ją również w wydaniu wegańskim. Duży, pożywny obiad na każdy dzień, gdzie potrzebujesz dodatkowej energii.

Pokaż więcej

End of Content.

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

WIRTUALNY TRENER

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN