Tak samo smakowita, a jednak mniej kaloryczna. Pizza na spodzie z tortilli to dobry wybór, gdy masz ochotę na tę popularną włoską przekąskę, ale nie chcesz jednocześnie znacząco nadwerężać swojego dziennego limitu kalorii. Jest równie chrupka, a rodzaj wykorzystanych dodatków zależy wyłącznie od Ciebie!
Składniki (4 porcje):
- 4 tortille pszenne
- 1 szklanka sosu do pizzy lub ulubionego sosu do makaronu
- 1 1/3 szklanki startego sera mozzarella
Dodatki:
- parmezan
- płatki czerwonej papryki
- świeża bazylia
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 230
Węglowodany 17g
Białko 12g
Tłuszcz 12g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Na każdej tortilli rozprowadź 1/4 szklanki sosu (pozostaw delikatny margines na brzegu) oraz posyp 1/3 szklanki mozzarelli.
- Piecz pizze z tortillą na blaszce do pieczenia, żeliwnej patelni lub kamieniu do pizzy przez 7-9 minut lub do momentu, aż krawędzie się zarumienią, a ser zacznie bulgotać. Uważaj, aby pizza się nie przypaliła.
- Posyp płatkami czerwonej papryki, parmezanem i bazylią. Podawaj od razu.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz użyć pieczarek, podsmaż je na patelni przed ułożeniem na pizzy (dobrze jest również bardzo cienko je pokroić).
- Zamiast parmezanu możesz użyć sera corregio lub innego o zbliżonym smaku.
- Dobrymi dodatkami do pizzy będą także sery pleśniowe, salami pepperoni, różnorodne warzywa czy kiełbasa (uwaga – pamiętaj o zmianie wartości odżywczych).
Jak i dlaczego to działa?
Pizza na spodzie z tortilli pozwoli Ci cieszyć się ulubionym daniem bez poczucia winy względem jego kaloryczności. Może być to bardzo dobra odskocznia od Twojej zwykłej diety, która jednocześnie nie będzie działać na Twoją niekorzyść. Pamiętaj, że wszystko zależy od wysokiej jakości składników – im lepsze wykorzystasz, tym bardziej wartościowy posiłek uzyskasz.