Pizza na spodzie z tortilli

Tak samo smakowita, a jednak mniej kaloryczna. Pizza na spodzie z tortilli to dobry wybór, gdy masz ochotę na tę popularną włoską przekąskę, ale nie chcesz jednocześnie znacząco nadwerężać swojego dziennego limitu kalorii. Jest równie chrupka, a rodzaj wykorzystanych dodatków zależy wyłącznie od Ciebie!

Składniki (4 porcje):

  • 4 tortille pszenne 
  • 1 szklanka sosu do pizzy lub ulubionego sosu do makaronu 
  • 1 1/3 szklanki startego sera mozzarella

 

Dodatki: 

  • parmezan 
  • płatki czerwonej papryki 
  • świeża bazylia 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    230

Węglowodany   17g

Białko   12g

Tłuszcz    12g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. 
  2. Na każdej tortilli rozprowadź 1/4 szklanki sosu (pozostaw delikatny margines na brzegu) oraz posyp 1/3 szklanki mozzarelli. 
  3. Piecz pizze z tortillą na blaszce do pieczenia, żeliwnej patelni lub kamieniu do pizzy przez 7-9 minut lub do momentu, aż krawędzie się zarumienią, a ser zacznie bulgotać. Uważaj, aby pizza się nie przypaliła. 
  4. Posyp płatkami czerwonej papryki, parmezanem i bazylią. Podawaj od razu.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz użyć pieczarek, podsmaż je na patelni przed ułożeniem na pizzy (dobrze jest również bardzo cienko je pokroić). 
  • Zamiast parmezanu możesz użyć sera corregio lub innego o zbliżonym smaku. 
  • Dobrymi dodatkami do pizzy będą także sery pleśniowe, salami pepperoni, różnorodne warzywa czy kiełbasa (uwaga – pamiętaj o zmianie wartości odżywczych). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pizza na spodzie z tortilli pozwoli Ci cieszyć się ulubionym daniem bez poczucia winy względem jego kaloryczności. Może być to bardzo dobra odskocznia od Twojej zwykłej diety, która jednocześnie nie będzie działać na Twoją niekorzyść. Pamiętaj, że wszystko zależy od wysokiej jakości składników – im lepsze wykorzystasz, tym bardziej wartościowy posiłek uzyskasz.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN