Wiele osób zmaga się z chęcią sięgnięcia po coś słodkiego i niekoniecznie zdrowego. Poświęcając zaledwie kilka minut możesz sam przygotować sobie alternatywną, lżejszą wersję amerykańskich ciastek z kawałkami czekolady, która z jednej strony pozwoli złagodzić potrzebę słodyczy, a z drugiej nadal będzie świetnie smakować i jeszcze lepiej pachnieć. Przy okazji spożycie jednego czy dwóch ciasteczek nie pochłonie zbyt wielu kalorii z Twojego dziennego planu.
Składniki (20 ciasteczek):
- 180 g mąki pszennej uniwersalnej
- 60 g brązowego cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) proszku do pieczenia
- 100 g niesolonego masła
- 1 jajko o temperaturze pokojowej
- 75 g posiekanej mlecznej czekolady lub gotowych chocolate chips
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 105
Węglowodany 12g
Białko 2g
Tłuszcz 6g
Błonnik 0g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- W misce umieść pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Masło powinno być miękkie. Przy pomocy dłoni lub szpatułki wymieszaj składniki tak, aby stanowiły jednorodną masę.
- Dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj proszek do pieczenia, wanilię i połowę mąki. Wymieszaj składniki do momentu, aż w misce nie zostanie żadna sypka mąka.
- Dołóż drugą połowę mąki i powtórz poprzedni krok. Ciasto powinno przypominać ciastolinę i mieć kolor mokrego piasku.
- Dodaj posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj tak, aby równo rozprowadzić ją w masie.
- Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Do formowania ciasteczek możesz użyć małej łyżki do lodów lub łyżki stołowej i własnej dłoni. Kulka ciasta na pojedyncze ciasteczko powinna mieścić się w Twojej zamkniętej dłoni. Z podanej porcji ciasta powinno wyjść od 16 do 20 ciasteczek, zależnie od wielkości.
- Układaj kulki ciasta w rzędach na blasze, z zachowaniem ok. 2-4 cm odstępu. Pojedyncze porcje ciasta delikatnie spłaszcz dłonią.
- Piecz przez 12 minut lub do czasu, aż brzegi ciasteczek zbrązowieją. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 10 minut do wystygnięcia i dokończenia procesu pieczenia. Jedno upieczone ciasteczko powinno mieścić się na wewnętrznej części Twojej dłoni.
Patenty kucharza:
- Powyższy przepis wykorzystuje niewielką ilość cukru, co wpływa na teksturę ostatecznego wypieku. Ta wersja chocolate chip cookies jest bardziej delikatna i krucha, niż ciągnąca.
- Jako słodki dodatek możesz wykorzystać także orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę, inne rodzaje czekolady lub miks kilku powyższych opcji.
- Dla uzyskania najlepszego smaku wybieraj czekoladę i wanilię wysokiej jakości. Dla zmniejszenia ilości węglowodanów możesz wykorzystać czekoladę bez cukru.
- Ciasteczka zachowają świeżość przez kilka dni, jeżeli przechowasz je w zamkniętym pojemniku.
- Jeżeli liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym, do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną.
Jak i dlaczego to działa?
Zastosowanie powyższej kompozycji składników pozwala na uzyskanie ciastka o smaku zbliżonym do oryginalnego przepisu, a jednocześnie o znacznie niższej zawartości kalorycznej – tradycyjna wersja, zależnie od ilości użytego cukru, waha się w przedziale od 180 do nawet 300 kcal na ciastko. Dzięki temu możesz spokojnie cieszyć się deserem po obiedzie lub niewielkim dodatkiem do kawy bez ryzyka znacznego zaburzenia swojego planu żywieniowego.