To, czym przerwiesz post po odpoczynku w nocy ma bardzo duże znaczenie. Im lepiej skomponowany posiłek, tym dłuższe poczucie sytości, a także więcej energii na start. Wybierając połączenie białka, pełnowartościowych węglowodanów i owoców dostarczysz sobie nie tylko niezbędnych składników odżywczych, ale także zaspokoisz chęć sięgnięcia po coś słodkiego.
Składniki (1 porcja):
- 200 g naturalnego greckiego jogurtu 2% tłuszczu
- 3 łyżki (ok. 45 g) granoli domowej lub gotowej
- 60 g borówek
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 290
Węglowodany 24g
Białko 23g
Tłuszcz 11g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Umieść jogurt grecki w misce lub innym naczyniu.
- Na jego wierzchu rozsyp granolę oraz borówki.
Patenty kucharza:
- Zamiast borówek możesz użyć innych sezonowych owoców jak truskawki, jagody, jeżyny, maliny.
- Dla zwiększenia podaży białka wymieszaj jogurt z połową miarki (ok. 25 g) odżywki proteinowej.
Jak i dlaczego to działa?
Jogurt, granola i owoce to dobre połączenie, jeżeli zależy Ci na szybkim i jednocześnie zdrowym śniadaniu. Dostarczone z owoców i granoli węglowodany dodają energii, a zawarte w jogurcie białko pozwala na zachowanie uczucia sytości przez dłuższy czas. Dodatkowo w borówkach znajdziesz witaminy A, B, C i E oraz mikroelementy takie, jak magnez, wapń, żelazo i antyoksydanty. Warto również wspomnieć, że borówki, podobnie jak inne owoce zaliczane do grupy jagód, posiadają stosunkowo niski indeks glikemiczny, w związku z czym nie powodują gwałtownego podwyższenia poziomu insuliny.