Na myśl o pizzy burczy Ci w brzuchu, jednak Twój dzienny jadłospis nie pozostawia wiele miejsca na taki przysmak? Nic prostszego – zrób w domu swoją własną wersję. Jeżeli zamiast tradycyjnego ciasta wykorzystasz kalafiora, przygotowana pizza margherita będzie nie tylko bardziej lekkostrawna i mniej kaloryczna, ale również tak samo smakowita.
Składniki (2 porcje):
Spód:
- 340 g różyczek kalafiora
- 2/3 szklanki startego parmezanu
- 1/4 szklanki + 2 łyżki drobnej mąki migdałowej (lub innej mąki bezglutenowej)
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 1/2 łyżki przyprawy włoskiej
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
Dodatki:
- 1/4 szklanki niskokalorycznego sosu do pizzy
- 1 pomidor rzymski, pokrojony w plasterki (lub pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół)
- 3/4 szklanki startej mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1/2 szklanki posiekanej bazylii
Opcjonalnie:
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 575
Węglowodany 22g
Białko 48g
Tłuszcz 35g
Błonnik 8g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Jedna porcja to pół pizzy.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Umieść różyczki kalafiora w robocie kuchennym i miksuj, aż staną się ziarniste, jak kasza lub kuskus.
- Podgrzej kalafiora w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty.
- Poczekaj, aż kalafior ostygnie na tyle, aby można go było chwycić, a następnie wyłóż go na gazę lub gruby ręcznik papierowy. Zawiń i odciśnij wodę.
- Dodaj kalafiora do suchej miski, następnie dorzuć pozostałe składniki na spód. Ciasto nie powinno być wodniste, ale będzie mokre. Jeśli jest wodniste, dodaj równe łyżki mąki migdałowej i parmezanu.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, następnie włóż ciasto. Uformuj pizzę w okrąg, owal, prostokąt – wedle uznania. Uważaj, aby spód nie był zbyt cienki.
- Piecz w piekarniku przez 17 – 20 minut, aż brzegi będą złotobrązowe (nie przypalone). Pozwól ciastu ostygnąć przez 5–7 minut przed ułożeniem dodatków.
- Ułóż dodatki i piecz ponownie przez 7–10 minut, aż ser się roztopi i nabierze lekko złocistego koloru na wierzchu.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia na około 5 minut.
Patenty kucharza:
- Wstępne gotowanie kalafiora na parze pozwala wycisnąć znacznie więcej wody – w ten sposób uzyskasz plastyczny, grubszy spód.
- Podobna pizza margherita wyjdzie Ci również na tortilli. W takim wypadku piecz, póki brzegi placka nie zostaną opalone od wysokiej temperatury.
Jak i dlaczego to działa?
Każdy czasem potrzebuje odpoczynku od idealnego fit menu. Przygotowując pizzę w domu masz pełną kontrolę nad tym, co na niej położysz, ile sera dodasz, a także jakiej jakości będą użyte składniki. Dzięki wykorzystaniu spodu z kalafiora możesz również nieco obniżyć wartość energetyczną posiłku, dzięki czemu nie zaburzy on zbyt mocno Twojego planu żywieniowego.