Pizza margherita na spodzie z kalafiora

Na myśl o pizzy burczy Ci w brzuchu, jednak Twój dzienny jadłospis nie pozostawia wiele miejsca na taki przysmak? Nic prostszego – zrób w domu swoją własną wersję. Jeżeli zamiast tradycyjnego ciasta wykorzystasz kalafiora, przygotowana pizza margherita będzie nie tylko bardziej lekkostrawna i mniej kaloryczna, ale również tak samo smakowita.

Składniki (2 porcje):

Spód: 

  • 340 g różyczek kalafiora 
  • 2/3 szklanki startego parmezanu 
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki drobnej mąki migdałowej (lub innej mąki bezglutenowej) 
  • 2 jajka, lekko ubite 
  • 1 1/2 łyżki przyprawy włoskiej 
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku 

 

Dodatki: 

  • 1/4 szklanki niskokalorycznego sosu do pizzy 
  • 1 pomidor rzymski, pokrojony w plasterki (lub pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół) 
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • 1/2 szklanki posiekanej bazylii 

 

Opcjonalnie: 

  • 1/4 szklanki startego parmezanu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    575

Węglowodany   22g

Białko   48g

Tłuszcz    35g

Błonnik    8g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Jedna porcja to pół pizzy.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. Umieść różyczki kalafiora w robocie kuchennym i miksuj, aż staną się ziarniste, jak kasza lub kuskus.  
  3. Podgrzej kalafiora w kuchence mikrofalowej przez 2-3 minuty. 
  4. Poczekaj, aż kalafior ostygnie na tyle, aby można go było chwycić, a następnie wyłóż go na gazę lub gruby ręcznik papierowy. Zawiń i odciśnij wodę.  
  5. Dodaj kalafiora do suchej miski, następnie dorzuć pozostałe składniki na spód. Ciasto nie powinno być wodniste, ale będzie mokre. Jeśli jest wodniste, dodaj równe łyżki mąki migdałowej i parmezanu. 
  6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym, następnie włóż ciasto. Uformuj pizzę w okrąg, owal, prostokąt – wedle uznania. Uważaj, aby spód nie był zbyt cienki. 
  7. Piecz w piekarniku przez 17 – 20 minut, aż brzegi będą złotobrązowe (nie przypalone). Pozwól ciastu ostygnąć przez 5–7 minut przed ułożeniem dodatków.  
  8. Ułóż dodatki i piecz ponownie przez 7–10 minut, aż ser się roztopi i nabierze lekko złocistego koloru na wierzchu.  
  9. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do przestygnięcia na około 5 minut.

 

Patenty kucharza: 

  • Wstępne gotowanie kalafiora na parze pozwala wycisnąć znacznie więcej wody – w ten sposób uzyskasz plastyczny, grubszy spód. 
  • Podobna pizza margherita wyjdzie Ci również na tortilli. W takim wypadku piecz, póki brzegi placka nie zostaną opalone od wysokiej temperatury. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Każdy czasem potrzebuje odpoczynku od idealnego fit menu. Przygotowując pizzę w domu masz pełną kontrolę nad tym, co na niej położysz, ile sera dodasz, a także jakiej jakości będą użyte składniki. Dzięki wykorzystaniu spodu z kalafiora możesz również nieco obniżyć wartość energetyczną posiłku, dzięki czemu nie zaburzy on zbyt mocno Twojego planu żywieniowego.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN