Spaghetti bolognese z indykiem

Spaghetti nie musi być daniem zakazanym na diecie. Jeżeli chcesz, możesz przygotować je w nieco mniej kalorycznej wersji i nadal cieszyć się wyjątkowym smakiem. Co więcej, jeżeli użyjesz makaronu niskowęglowodanowego – na przykład z mąki konjac – spaghetti bolognese będzie miało nie tylko niewielką wartość energetyczną, ale również będzie przyjazne dietom zakładającym niewielki udział węgli.

Składniki (6 porcji):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 średnie marchewki, obrane i drobno posiekane 
  • 1-2 łodygi selera, drobno posiekane 
  • 1 średnia żółta cebula, drobno posiekana 
  • 4 duże ząbki czosnku 
  • 450 g mielonego indyka 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu 
  • puszka całych obranych pomidorów 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 450 g tagliatelle, fettuccine lub bucatini 

 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej 
  • szczypta gałki muszkatołowej 

 

Świeże zioła: 

  • rozmaryn 
  • tymianek 
  • oregano 

 

Dekoracja: 

  • świeżo starty parmezan 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    505

Węglowodany   73g

Białko   27g

Tłuszcz    12g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej olej na średnim ogniu na dużej patelni.
  2. Podsmaż marchewkę, seler i cebulę, aż warzywa zaczną mięknąć, około 5 minut. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Uważaj, aby czosnek się nie przypalił. 
  3. Dodaj mielonego indyka i smaż przez 5-7 minut, aż straci różowy kolor. Rozbij mięso drewnianą łyżką podczas gotowania.  
  4. W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, przyprawę włoską i gałkę muszkatołową. 
  5. Na patelnię dodaj pomidory, bulion i koncentrat pomidorowy i wymieszaj, aż warzywa się rozpadną. 
  6. Sos zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 20-30 minut, aż zacznie gęstnieć. Mieszaj od czasu do czasu. 
  7. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  8. Sprawdź smak sosu i dopraw w razie potrzeby. Jeżeli chcesz aby był rzadszy, dodaj nieco wody z gotowanego makaronu. 
  9. Ułóż porcję makaronu na talerzu i dodaj sos z indykiem na wierzch. Posyp świeżo startym parmezanem i ziołami.

 

Patenty kucharza:

  • Możesz wykorzystać również makarony pełnoziarniste lub z mąki konjac (dla mniejszej zawartości węglowodanów). 
  • Liczysz kalorie w swoim planie żywieniowym? Do podziału na porcje wykorzystaj wagę kuchenną. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Bolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, którą zaliczymy do jednego z najzdrowszych systemów żywienia na świecie – diety śródziemnomorskiej. Jeżeli wybierzesz indyka zamiast wołowiny, nie tylko obniżysz zawartość tłuszczu w jednej porcji, ale także zachowasz wysoką podaż białka. Wykorzystanie pomidorów sprawi, że dostarczysz sobie cennego żelaza, witamin i innych ważnych składników odżywczych. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN