Zielona miska pełna pyszności

Zielone warzywa i zioła zawierają w sobie wiele cennych witamin i innych substancji odżywczych, których potrzebujesz na co dzień do prawidłowego funkcjonowania. Zielona miska pełna pyszności to dobry sposób na uzupełnienie o nie Twojego dziennego menu. Przygotujesz kilka porcji naraz, a także bez problemu zabierzesz posiłek ze sobą w drogę. 

Składniki (4 porcje):

  • 120 g fasolki szparagowej, przyciętej i pokrojonej na kawałki 
  • 450 g świeżej fasoli fava 
  • 3/4 szklanki perłowego farro 
  • sól morska do smaku 
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii 
  • 1/2 szklanki świeżych liści pietruszki 
  • 1 1/2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku 
  • 1 łyżka świeżych liści estragonu 
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany 
  • 1/4 łyżeczki pasty z anchois 
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego z pełnego mleka 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 szklanka cienko pokrojonych ogórków 
  • 240 g rozdrobnionej gotowanej piersi z kurczaka 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    431

Węglowodany   32g

Białko   26g

Tłuszcz    22g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Zagotuj wodę na dużym ogniu. Umieść średnią miskę z lodowatą wodą obok kuchenki. Do wrzącej wody dodaj fasolkę szparagową i gotuj, aż będzie jasnozielona i miękka (ok. 2 minuty). Następnie przełóż fasolkę szparagową do łaźni lodowej i odstaw, aż ostygnie, mniej więcej na minutę. Przenieś do małej miski i odłóż na bok.  
  2. Do wrzącej wody dodaj łuskaną fasolę fava, gotuj, aż fasola będzie miękka, a skórka się rozluźni – ok. 2 minuty. Przełóż do miski z lodem i odstaw do ostygnięcia na 3 minuty. Następnie obierz fasolę. 
  3. W międzyczasie dodaj farro do wrzącej wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut (do miękkości), mieszając od czasu do czasu. Odcedź i przepłucz zimną wodą. Przenieś do średniej miski i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli. 
  4. W blenderze połącz bazylię, pietruszkę, szczypiorek, estragon, czosnek i pastę z anchois, zmiksuj na drobno. Dodaj jogurt, majonez, sok z cytryny i 1/4 łyżeczki soli, zmiksuj na gładką masę. Skrop pastę olejem i zmiksuj jeszcze raz, aż uzyskasz całkowicie gładki dressing. 
  5. Podziel farro, ogórki, fasolkę szparagową, fasolę fava i kurczaka pomiędzy 4 porcje, a następnie dopraw solą do smaku.

 

Patenty kucharza: 

  • Wersja wegetariańska: zamiast kurczaka użyj białej fasoli, przygotowanego na chrupko tofu lub – jeżeli spożywasz – jajka. 
  • Zamiast fasoli fava możesz wykorzystać edamame, zielony groszek lub czarną fasolę. 
  • Jeżeli chcesz zjeść sałatkę później, przechowaj dressing osobno ( w szczelnym pojemniku) i dołóż go do porcji dopiero bezpośrednio przed posiłkiem.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Różne odmiany fasoli, świeże zioła i ręcznie przygotowywany dressing sprawią, że zielona miska pełna pyszności będzie bardzo zdrowym, bogatym w składniki odżywcze posiłkiem. Możesz przygotować ją na obiad lub kolację, a dzięki temu, że nie wymaga podgrzania, bez problemu nada się również do lunchboxa. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN