Spaghetti to danie odmieniane przez wiele przypadków, które jednak najczęściej znamy w wydaniu z pomidorami. W tym przepisie odkryjesz jego lżejszą, delikatniejszą wersję, która idealnie nada się na szybki obiad lub sycącą kolację. Spaghetti al limone to świetny wybór dla osób lubujących się w kuchni włoskiej.
Składniki (8 porcji):
- 450 g pełnoziarnistego spaghetti lub spaghettini
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 1/4 szklanki gęstej śmietanki
- 1 łyżeczka soli
- 2-4 łyżki soku z cytryny (z 1-2 cytryn)
- 90 g świeżo startego sera Parmigiano Reggiano
Przyprawy:
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
- mielony pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 393
Węglowodany 55g
Białko 13g
Tłuszcz 14g
Błonnik 3g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją – al dente. Zachowaj 1 szklankę wody z gotowania makaronu na później, resztę odcedź i odstaw na bok.
- W małym rondlu połącz olej i skórkę z cytryny. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż skórka zacznie delikatnie skwierczeć, około 5 minut. Dodaj śmietanę i sól, zwiększ ogień do średniego. Podsmażaj dalej, mieszając, aż śmietanka się rozpuści – około 2 minuty.
- Stopniowo dodawaj 2 łyżki soku z cytryny, po 1 łyżce naraz i nie przestając mieszać. Następnie gotuj całość na wolnym ogniu, aż zgęstnieje (około 1 minuty). Zdejmij z ognia i przykryj rondel pokrywką.
- Umieść makaron w dużym naczyniu, dodaj sos oraz 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i delikatnie wymieszaj. Następnie dołóż ser, bazylię, pietruszkę, miętę i pieprz do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody z makaronu.
Patenty kucharza:
- Zachowaj część sera na udekorowanie indywidualnych porcji.
- Do spaghetti al limone idealnie pasować będzie szklanka dobrego czerwonego wina.
- Jeżeli przełożysz makaron do lunchboxów, zyskasz łatwy w transporcie lunch na cały tydzień pracy.
- Jeżeli chcesz, aby danie było bardziej treściwe, możesz dodać do sosu poszarpane mięso z kurczaka.
Jak i dlaczego to działa?
Makaron nie jest złym produktem spożywczym, jeżeli tylko będziesz używać go z umiarem oraz połączysz z innymi składnikami, aby dodać posiłkowi wolumenu. To spaghetti, podobnie jak wiele innych, jest bardzo proste w przygotowaniu, dzięki czemu możesz łatwo zrobić sobie zdrowy posiłek na kilka dni do przodu.