Spaghetti al limone

Spaghetti to danie odmieniane przez wiele przypadków, które jednak najczęściej znamy w wydaniu z pomidorami. W tym przepisie odkryjesz jego lżejszą, delikatniejszą wersję, która idealnie nada się na szybki obiad lub sycącą kolację. Spaghetti al limone to świetny wybór dla osób lubujących się w kuchni włoskiej.

Składniki (8 porcji):

  • 450 g pełnoziarnistego spaghetti lub spaghettini 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny 
  • 1/4 szklanki gęstej śmietanki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2-4 łyżki soku z cytryny (z 1-2 cytryn) 
  • 90 g świeżo startego sera Parmigiano Reggiano 

 

Przyprawy: 

  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty 
  • mielony pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    393

Węglowodany   55g

Białko   13g

Tłuszcz    14g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją – al dente. Zachowaj 1 szklankę wody z gotowania makaronu na później, resztę odcedź i odstaw na bok. 
  2. W małym rondlu połącz olej i skórkę z cytryny. Smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż skórka zacznie delikatnie skwierczeć, około 5 minut. Dodaj śmietanę i sól, zwiększ ogień do średniego. Podsmażaj dalej, mieszając, aż śmietanka się rozpuści – około 2 minuty. 
  3. Stopniowo dodawaj 2 łyżki soku z cytryny, po 1 łyżce naraz i nie przestając mieszać. Następnie gotuj całość na wolnym ogniu, aż zgęstnieje (około 1 minuty). Zdejmij z ognia i przykryj rondel pokrywką. 
  4. Umieść makaron w dużym naczyniu, dodaj sos oraz 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu i delikatnie wymieszaj. Następnie dołóż ser, bazylię, pietruszkę, miętę i pieprz do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody z makaronu.  

 

Patenty kucharza: 

  • Zachowaj część sera na udekorowanie indywidualnych porcji. 
  • Do spaghetti al limone idealnie pasować będzie szklanka dobrego czerwonego wina. 
  • Jeżeli przełożysz makaron do lunchboxów, zyskasz łatwy w transporcie lunch na cały tydzień pracy. 
  • Jeżeli chcesz, aby danie było bardziej treściwe, możesz dodać do sosu poszarpane mięso z kurczaka. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Makaron nie jest złym produktem spożywczym, jeżeli tylko będziesz używać go z umiarem oraz połączysz z innymi składnikami, aby dodać posiłkowi wolumenu. To spaghetti, podobnie jak wiele innych, jest bardzo proste w przygotowaniu, dzięki czemu możesz łatwo zrobić sobie zdrowy posiłek na kilka dni do przodu.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN