Zapiekanka z makaronem i łososiem

Zapiekanki to stosunkowo proste w przygotowaniu dania, które możemy przy okazji podzielić na wiele porcji. Jeżeli lubisz potrawy przygotowywane w piekarniku, zapiekanka z makaronem i łososiem będzie ciekawym wyborem na obiad. Z jednej strony wykorzystasz zdrowe szparagi i rybę, z drugiej dodasz także nieco sera, co podkreśli wyjątkowy smak.

Składniki (6 porcji):

  • 240 g pełnoziarnistego makaronu jajecznego 
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki świeżych szparagów 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus 1 łyżeczka 
  • 1 średni por przekrojony wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie plasterki 
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku 
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej 
  • 3 1/2 szklanki pełnego mleka 
  • 1 łyżka musztardy Dijon 
  • 360 g łososia z puszki, bez kości i skóry 
  • 1 szklanka mrożonego groszku, rozmrożona 
  • 1/2 szklanki pełnoziarnistej bułki tartej panko 
  • 1/2 szklanki startego białego sera Cheddar 
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki 

 

Przyprawy: 

  • szczypta soli 
  • szczypta mielonego pieprzu 
  • szczypta pieprzu cayenne dla dodatkowej ostrości 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    441

Węglowodany   47g

Białko   25g

Tłuszcz    15g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. 
  2. Zagotuj duży garnek wody na dużym ogniu. Dodaj makaron, gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie dość twardy, około 5 minut (al dente). Dodaj szparagi i gotuj, często mieszając, aż staną się jasnozielone i delikatnie chrupiące, a makaron będzie w pełni ugotowany – około 2 minuty. Odcedź i odłóż na bok. 
  3. Wytrzyj garnek do czysta. Dodaj 2 łyżki oleju i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj pora i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie i będzie przezroczysty, około 5 minut. Dodaj czosnek i podsmażaj kolejną minutę. 
  4. Posyp pora i czosnek mąką. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, ciągle mieszając, przez 2 minuty. Stopniowo dodawaj mleko, ubijając, aż masa będzie gładka.  
  5. Doprowadź masę do delikatnego wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Następnie zmniejsz ogień i delikatnie gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Zdejmij z ognia.  
  6. Do garnka dołóż musztardę, sól, pieprz i cayenne, mieszaj, aż dobrze się połączą.  
  7. Dodaj do garnka masę ze szparagami i makaronem, łososia i groszek mieszaj, aż makaron będzie całkowicie pokryty.  
  8. Równomiernie rozprowadź mieszaninę. w naczyniu do pieczenia o pojemności co najmniej 2 litrów. 
  9. W średniej misce połącz panko, ser, natkę pietruszki i pozostałą 1 łyżeczkę oleju, mieszaj, aż składniki dobrze się wymieszają. Posyp równomiernie całą zapiekankę.  
  10. Piecz, aż ser się roztopi, a polewa będzie złotobrązowa – około 15 minut. Odstaw do przestudzenia na 5 minut.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w naczyniu do pieczenia w lodówce, maksymalnie 2-3 dni. 
  • Odgrzewanie: w mikrofalówce, piekarniku lub na patelni. 
  • Jeżeli nie możesz dostać łososia w puszce, wykorzystaj w przepisie tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest tłustą, zdrową rybą, która stanowi nie tylko dobre źródło białka, ale również dostarczy Ci wartościowych kwasów tłuszczowych z grupy omega. W połączeniu ze szparagami będą stanowić bardzo zdrową i sycącą bazę, którą dopełnisz makaronem oraz ciągnącym się serem. Zapiekanka z makaronem i łososiem to dobry wybór na obiad, ale również i na większą kolację, jeżeli będziesz czuł się szczególnie głodny po całym dniu wyzwań.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN