Rozgrzewający kurczak pod pierzynką z parmezanu

Rozgrzewający, domowy obiad, łączący w sobie smaki, którym mało kto jest w stanie ulec. Kurczak pod pierzynką z parmezanu zaskoczy Cię swoją chrupkością i wyjątkową kombinacją przypraw. Możesz podać go zarówno na obiad, jak i na kolację. Bardzo dobry przepis, jeżeli chcesz przełamać swoją standardową dietę.

Składniki (4 porcje):

  • 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej 
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii 
  • 1 łyżeczki soli 
  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek cremini 
  • 2 szklanki jarmużu, bez łodygi i posiekanego 
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1 duże jajko, lekko ubite 
  • 2/3 szklanki pełnoziarnistej bułki tartej panko 
  • 1 łyżka startego parmezanu 
  • 4 kotlety z kurczaka, ok. 120 g każdy 
  • 1 szklanka sosu do makaronu z dynią piżmową 
  • 3/4 szklanki niskotłuszczowego sera mozzarella 
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego 

 

Dekoracja: 

  • świeża szałwia 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    442

Węglowodany   38g

Białko   37g

Tłuszcz    17g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. Wyłóż 2 duże blachy do pieczenia z brzegami folią do pieczenia lub pergaminem. 
  3. Na jednej z przygotowanych blach do pieczenia wymieszaj dynię, cebulę, 1 1/2 łyżeczki oleju, szałwię i połowę porcji soli. Piecz do miękkości – około 20 minut. Wyjmij z piekarnika, wymieszaj z grzybami, jarmużem, czosnkiem (i dodatkową solą w razie potrzeby). Odłóż na bok. 
  4. Do 3 płytkich naczyń włóż mąkę, jajko i panko. Dodaj parmezan do panko i wymieszaj. Posyp kurczaka równomiernie 1/2 łyżeczki soli. Obtocz kotlety pojedynczo w mące, strząśnij nadmiar, a następnie zanurz w jajku i obtocz panko. 
  5. Rozgrzej pozostałe 1 1/2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż kurczaka na złoty kolor, około 1-2 minut z każdej strony. Przenieś na drugą przygotowaną blachę do pieczenia. 
  6. Posmaruj każdy kotlet 1/4 szklanki sosu z dynią i równomiernie posyp mozzarellą. 
  7. Piecz kurczaka na środkowym ruszcie, a warzywa na dolnym ruszcie przez około 15 minut, mieszając warzywa w połowie. Jarmuż powinien być chrupiący. Wyjmij obie blachy z piekarnika. Do warzyw dodaj ocet i wymieszaj.  
  8. Zwiększ temperaturę piekarnika do pieczenia. Umieść kurczaka na środkowej półce i pozostaw na dodatkowe 1-2 minuty, aż ser delikatnie się zarumieni. 
  9. Podziel na porcje na osobnych talerzach. 

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 2-3 dni. 
  • Odgrzewanie: w mikrofalówce, na patelni lub w piekarniku. 
  • Zamiast panko możesz użyć zwykłej bułki tartej. Pamiętaj jednak, że nie uzyskasz takiej samej chrupkości panierki. 
  • Zamiast dyniowego sosu możesz wykorzystać także wersję pomidorową. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kurczak w panierce to bardzo popularne danie, które niekoniecznie musi być niezdrowe – wszystko zależy od tego jak przygotujesz wspomnianą panierkę, a także z czym go podasz. Obecność warzyw na talerzu, w tym także bardzo niedocenianego jarmużu, pozwoli Ci dostarczyć sobie cennych witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Kurczak pod pierzynką z parmezanu będzie z kolei bardzo dobrym źródłem białka, które świetnie sprawdzi się jako podstawa dużego posiłku (obiadu, kolacji) w ciągu dnia.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN