Pieczony łosoś z brokułami i batatami

Pieczony łosoś z brokułami to bardzo klasyczny sposób na przygotowanie obiadu z udziałem tłustej ryby. Jeżeli chcesz zmieścić jeszcze więcej smaku w jednej porcji, dołącz do dania pieczone bataty. Dzięki temu na jednej blaszce przygotujesz kompletny, zdrowy posiłek i dodatkowo będziesz mieć dużo mniej naczyń do posprzątania później.

Składniki (4 porcje):

  • 3 łyżki majonezu light 
  • 1 łyżeczka chili w proszku 
  • 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w średnią kostkę 
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 4 szklanki różyczek brokułów (ok. 320 g) 
  • 550 g filetu z łososia, pokrojonego na 4 porcje 
  • sok z 1 limonki 
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta 
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry 

 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki soli 
  • pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  • pokrojona w ćwiartki limonka 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    504

Węglowodany   34g

Białko   34g

Tłuszcz    26g

Błonnik    7g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Wyłóż dużą blachę do pieczenia z brzegiem folią i pokryj cienką warstwą oleju. 
  3. W małej misce wymieszaj majonez i mielone chili, odłóż na bok.  
  4. W średniej misce wymieszaj bataty z 2 łyżkami oleju, 1/4 łyżeczki soli i pieprzem do smaku.  
  5. Ułóż bataty na przygotowanej blasze i piecz przez 15 minut.  
  6. W międzyczasie wrzuć brokuły do tej samej miski z pozostałymi 2 łyżkami oleju, 1/4 łyżeczki soli i pieprzem według uznania. 
  7. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Wymieszaj słodkie ziemniaki i przesuń je na jedną stronę blachy. Ułóż łososia na środku patelni i rozłóż brokuły z obu stron, pomiędzy batatami.  
  8. Rozłóż 2 łyżki majonezu z chili na łososiu.  
  9. Piecz, aż bataty zmiękną, a łosoś będzie łatwo płatkowy widelcem – około 15 minut. 
  10. W międzyczasie dodaj skórkę z limonki i sok z limonki do pozostałej 1 łyżki majonezu, a następnie dobrze wymieszaj.  
  11. Po wyjęciu z piekarnika podziel łososia na porcje, po czym delikatnie posyp serem i kolendrą.
  12. Na każdy talerz dołóż porcję batatów i brokułów, skrop sosem limonkowo-majonezowym. Podawaj z cząstkami limonki i pozostałym sosem.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 3 dni. 
  • Możesz wypróbować ten przepis także z innymi tłustymi rybami. 
  • Do posmarowania blachy do pieczenia wykorzystaj silikonowy pędzelek lub też olej w sprayu.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pieczony łosoś z brokułami to bardzo zdrowy obiad lub kolacja, który dostarczy Ci cennych zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega, a także całkiem słusznej porcji białka. W połączeniu z warzywami będzie sycący i bogaty w substancje odżywcze. Możesz też łatwo odgrzać go w piekarniku, dzięki czemu jest to przepis, z którym przygotujesz posiłek na kilka dni do przodu.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN