Pierś z kurczaka w kremowym sosie grzybowym to bardzo powszechnie przygotowywane danie obiadowe. Dzięki różnorodności wykorzystanych przypraw jest to aromatyczna, smaczna i zdrowa opcja, która nasyci Cię na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka w mięsie. Kurczaka z tego przepisu przygotujesz w około 40 minut, zyskując tym samym obiad na kilka dni.
Składniki (4 porcje):
- 500 g piersi z kurczaka, podzielone na 4 porcje
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 240 g pokrojonych pieczarek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 średnio drobno posiekany
- 1/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki parmezanu, startego
- 1/4 szklanki bulionu lub bulionu z kurczaka
- 1/4 szklanki gęstej śmietanki
- 2 łyżki masła
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Dekoracja:
- posiekana świeża pietruszka
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 401
Węglowodany 4g
Białko 30g
Tłuszcz 28g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dopraw mięso solą i pieprzem po obu stronach.
- Na dużej patelni non–stick, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż piersi z kurczaka po 4-5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Zdejmij z patelni i odstaw na bok.
- Na tę samą patelnię dodaj grzyby, czosnek, szalotkę i przyprawy. Smaż przez 10 minut.
- Dodaj białe wino, zagotuj i zredukuj o połowę.
- Na patelnię dołóż parmezan, bulion, śmietankę i masło, delikatnie mieszaj, aż ser i masło całkowicie się rozpuszczą.
- Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i polej go sosem. Duś, aż wewnętrzna temperatura kurczaka osiągnie 73 stopnie.
- Zdejmij z ognia, podziel na porcje, udekoruj świeżą pietruszką i podaj od razu.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 1-2 dni.
- W ten sam sposób możesz przygotować również pierś z indyka.
- Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj do listy przypraw chili w płatkach.
- Możesz obniżyć zawartość tłuszczu w potrawie, jeżeli do smażenia wykorzystasz olej w sprayu.
- Zamiast parmezanu możesz wykorzystać również ser corregio.
Jak i dlaczego to działa?
Kurczak to chętnie wybierane źródło białka, głównie ze względu na uniwersalność, dostępność ogromnej ilości przepisów oraz delikatny smak. Zawiera on w sobie bardzo dużo protein, jednocześnie nie dostarczając zbyt wielu kalorii. W połączeniu z pieczarkami będzie bardzo dobrym źródłem witaminy D, o którą szczególnie ciężko w sezonie jesienno-zimowym, gdy nie masz zbyt dużego dostępu do słońca. Pierś z kurczaka w kremowym sosie to bardzo dobry pomysł na obiad lub kolację na ciepło.