Pierś z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w kremowym sosie grzybowym to bardzo powszechnie przygotowywane danie obiadowe. Dzięki różnorodności wykorzystanych przypraw jest to aromatyczna, smaczna i zdrowa opcja, która nasyci Cię na długi czas dzięki wysokiej zawartości białka w mięsie. Kurczaka z tego przepisu przygotujesz w około 40 minut, zyskując tym samym obiad na kilka dni.

Składniki (4 porcje):

  • 500 g piersi z kurczaka, podzielone na 4 porcje 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 240 g pokrojonych pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku, posiekane 
  • 1 średnio drobno posiekany 
  • 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 
  • 1/2 szklanki parmezanu, startego 
  • 1/4 szklanki bulionu lub bulionu z kurczaka 
  • 1/4 szklanki gęstej śmietanki 
  • 2 łyżki masła 

 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej 
  • 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej 
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 

 

Dekoracja: 

  • posiekana świeża pietruszka 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie   401

Węglowodany   4g

Białko   30g

Tłuszcz    28g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dopraw mięso solą i pieprzem po obu stronach. 
  2. Na dużej patelni  nonstick, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż piersi z kurczaka po 4-5 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. 
  3. Na tę samą patelnię dodaj grzyby, czosnek, szalotkę i przyprawy. Smaż przez 10 minut.  
  4. Dodaj białe wino, zagotuj i zredukuj o połowę. 
  5. Na patelnię dołóż parmezan, bulion, śmietankę i masło, delikatnie mieszaj, aż ser i masło całkowicie się rozpuszczą.  
  6. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i polej go sosem. Duś, aż wewnętrzna temperatura kurczaka osiągnie 73 stopnie. 
  7. Zdejmij z ognia, podziel na porcje, udekoruj świeżą pietruszką i podaj od razu.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie 1-2 dni. 
  • W ten sam sposób możesz przygotować również pierś z indyka. 
  • Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj do listy przypraw chili w płatkach. 
  • Możesz obniżyć zawartość tłuszczu w potrawie, jeżeli do smażenia wykorzystasz olej w sprayu. 
  • Zamiast parmezanu możesz wykorzystać również ser corregio.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kurczak to chętnie wybierane źródło białka, głównie ze względu na uniwersalność, dostępność ogromnej ilości przepisów oraz delikatny smak. Zawiera on w sobie bardzo dużo protein, jednocześnie nie dostarczając zbyt wielu kalorii. W połączeniu z pieczarkami będzie bardzo dobrym źródłem witaminy D, o którą szczególnie ciężko w sezonie jesienno-zimowym, gdy nie masz zbyt dużego dostępu do słońca. Pierś z kurczaka w kremowym sosie to bardzo dobry pomysł na obiad lub kolację na ciepło.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN