Przegrzebki to owoce morza o wyjątkowym, delikatnym smaku. Możesz nim dowolnie manipulować za pomocą przypraw, marynat, sosów i innych dodatków do posiłku. Przygotowując grillowane przegrzebki stworzysz pełnowartościowy, wysokobiałkowy obiad lub kolację. Bez dodatków możesz je również potraktować jako przekąskę. Wypróbuj już dziś!
Składniki (4 porcje):
- 450 g przegrzebków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki konfitury lub dżemu malinowego
- 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 217
Węglowodany 17g
Białko 14g
Tłuszcz 11g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W średniej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, miód, dżem malinowy, czosnek, bazylię, sól, oregano, pieprz i płatki czerwonej papryki. Zachowaj łyżkę lub dwie marynaty/sosu do skropienia przegrzebków po pieczeniu na rożnie.
- Do miski z marynatą włóż przegrzebki, wymieszaj, przykryj i włóż do lodówki na 15 minut.
- Rozgrzej grill do 190 stopni.
- Nadziej przegrzebki na patyczki do szaszłyków, zostawiając między nimi niewielkie odstępy, a marynatę wylej do miski.
- Ułóż bezpośrednio na ruszcie i piecz 2-3 minuty z każdej strony. Całkowity czas grillowania około 5 minut, w zależności od wielkości przegrzebków.
- Zdejmij szaszłyki z grilla i skrop pozostawioną marynatą i/lub dressingiem. Podawaj od razu.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 4 dni.
- Grillowane przegrzebki możesz przygotować również w piekarniku. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i ułóż szaszłyki na niej. Piecz do czasu, aż mięso stanie się nieprzezroczyste.
Jak i dlaczego to działa?
Przegrzebki są bardzo dobrym źródłem białka, więc jeżeli lubisz owoce morza, to zdecydowanie powinieneś ich spróbować. Ponadto zawierają również długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA, witaminę B12, a także szereg cennych pierwiastków: potas, magnez, fosfor, selen i cynk. W połączeniu z dressingiem o słodko-ostrym smaku będą świetnym obiadem lub kolacją – wystarczy, że podasz je z ulubionymi warzywami i zdrowymi, złożonymi węglowodanami.