Zapiekanka ala cheeseburger (bez pieczenia)

Chodzi za Tobą dobry, mocno serowy burger, ale nie masz na niego miejsca w swoim dziennym planie żywieniowym? Nic prostszego – przygotuj go w nieco innej, „odchudzonej” wersji. Zapiekanka ala cheeseburger pozwoli Ci uzyskać smak, na który masz chrapkę, jednocześnie będąc mniej kaloryczną i zdrowszą wersją. W sam raz na większy obiad lub lunch.

Składniki (6 porcji):

  • 240 g pełnoziarnistego rotini 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli 
  • 450 g chudej mielonej wołowiny 
  • 1 puszka (450-500 g) drobnych, pokrojonych w kostkę pomidorów bez dodatku soli 
  • 2 łyżki przyprawy koperkowej plus 1 dodatkowa łyżeczka 
  • 2 łyżki ketchupu 
  • 1 łyżka musztardy żółtej 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 1 szklanka startego sera Cheddar 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 1/2 szklanki posiekanej sałaty lodowej lub rzymskiej 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    442

Węglowodany   35g

Białko   26g

Tłuszcz    23g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją (al dente). Odstaw na bok. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, mieszając, aż zmięknie, około 3 minuty.  
  3. Dołóż mieloną wołowinę i smaż, mieszając, aż przestanie być różowa – około 7 minut. Dodaj pomidory 2 łyżki soku z puszki po nich. Dopraw1 łyżką ketchupu, musztardą, solą i pieprzem, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj, mieszając, aż płyn zredukuje się o połowę. Zajmie Ci to około 3 minuty.  
  4. Dodaj rotini i wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem, następnie posyp z wierzchu serem.  
  5. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw, aby ser mógł się roztopić (ok. 5 minut).  
  6. W międzyczasie w małej misce wymieszaj majonez i pozostałą 1 łyżkę ketchupu i 1 łyżeczkę przyprawy  koperkowej. 
  7. Podawaj na ciepło z dodatkiem przygotowanego sosu.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku (lub na patelni) w lodówce, maksymalnie 2-3 dni. 
  • Zamiast przyprawy koperkowej użyj samego suszonego koperku. 
  • Zamiast wołowiny możesz wykorzystać także mięso mielone wieprzowo-wołowe. Zwróć uwagę aby zawierało jak najmniej tłuszczu. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Największym problemem w kanapkach typu fast food jest duża bułka, która zawiera sporo węglowodanów i podbija Twój poziom cukru we krwi, co w krótkim czasie sprawia, że znów czujesz się głodny. Zapiekanka ala cheeseburger jej nie posiada, w związku z czym posiłek zapewni Ci poczucie sytości na dłużej. Jeżeli wykorzystasz wysokiej jakości mięso, będzie to dodatkowo dobre źródło pełnowartościowego białka. Przepis możesz wykorzystać na obiad, kolację lub jako jedna z przekąsek na domówkę. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN