Wegański Shepherd’s pie z kalafiorem

Shepherd’s pie – lub inaczej zapiekanka pasterska – to angielska, bardzo popularna w tym regionie świata potrawa. Oryginalnie występuje w wersji z mięsem (najczęściej wołowiną lub jagnięciną), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował ją również w wydaniu wegańskim. Duży, pożywny obiad na każdy dzień, gdzie potrzebujesz dodatkowej energii.

Składniki (5 porcji):

Wypełnienie: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju z awokado) 
  • 1 łyżka świeżego czosnku, posiekanego 
  • 2/3 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli 
  • 1 szklanka posiekanych pieczarek (opcjonalnie) 
  • 1 łodyga selera, pokrojona w kostkę 
  • 330 g (niskotłuszczowej) bezmięsnej wegańskiej kruszonki 
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1 łyżka ulubionych suszonych ziół 
  • 450 g czarnej soczewicy z puszki, odsączonej 
  • 430 g pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki bez dodatku soli, odsączonych 
  • 1 szklanka mrożonego groszku i marchewki 
  • 1/3 szklanki wegańskiego sosu BBQ o niskiej zawartości cukru 
  • 3 łyżki musztardy dijon 
  • 150 ml bulionu warzywnego bez soli 
  • sól morska i pieprz do smaku
     

Wykończenie: 

  • 720 g surowych różyczek kalafiora 
  • 3 łyżki masła wegańskiego (o temperaturze pokojowej) 
  • 1/4 szklanki drożdży 
  • 120 ml niesłodzonego mleka migdałowego 
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 
  • sól morska i pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  • świeża pietruszka 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    330

Węglowodany   34g

Białko   24g

Tłuszcz    12g

Błonnik    16g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
  2. Ugotuj kalafiora do miękkości. Odstaw na bok. 
  3. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. Gdy będzie już gorąca, dodaj olej, czosnek, cebulę, grzyby i seler i smaż przez 2 do 3 minut, następnie posyp przyprawami i smaż przez dodatkową minutę.  
  4. Dodaj bezmięsną kruszonkę i rozdrobnij w trakcie smażenia na patelni. Podsmażaj 2-3 minuty. 
  5. Dodaj soczewicę, pomidory, mrożony groszek i marchewkę i wszystko razem wymieszaj.  
  6. Następnie dodaj sos BBQ i musztardę dijon, a na koniec bulion warzywny. Doprowadź do lekkiego wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj i pozostaw na palniku. 
  7. W dużej misce dodaj składniki na wykończenie. Do ubicia puree kalafiorowego użyj tłuczka do ziemniaków lub blendera.  
  8. Zdejmij pokrywkę z patelni i zdejmij z ognia. Za pomocą szpatułki równomiernie rozprowadź na wierzchu puree kalafiorowe, a następnie przejedź po nim grzbietem widelca, aby uzyskać teksturowany wierzch
  9. Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez 20 minut. 
  10. Po upieczeniu odstaw na 15-20 minut do przestudzenia. Udekoruj świeżymi ziołami przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz przygotować wersję mięsną Shepherd’s pie, zamiast wegańskiej kruszonki użyj wybranego mięsa mielonego (uwaga – zmienią się wartości odżywcze i kaloryczność). 
  • Zamiast soczewicy możesz użyć fasoli, ciecierzycy, zielonego groszku, bobu lub soi. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Zapiekanka pasterska jest dobrym pomysłem na obfity obiad, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy gorące posiłki są jak najbardziej mile widziane. Nawet, jeżeli na co dzień jesz mięso, polecamy wypróbować ten przepis w wersji wegańskiej – urozmaicisz swoje menu i nieco zwiększysz dzienne spożycie warzyw. 

 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN