Zielony wrap zawiera w sobie wiele zdrowych warzyw oraz dodatek awokado, dzięki czemu podniesiesz swoje dzienne spożycie witamin i innych mikroelementów. Jest przy okazji łatwy w przygotowaniu i bez problemu zabierzesz go ze sobą do pracy. Wypróbuj!
Składniki (1 porcja):
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka zwykłego jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka wody
- 1/4 szklanki fasoli edamame w łupinach
- 1 tortilla pełnoziarnista, lekko podgrzana
- 1/4 szklanki pokrojonego w cienkie plasterki ogórka
- 3/4 szklanki sałaty lodowej
- 1/4 szklanki kiełków lucerny
- 1/4dojrzałego awokado, pokrojonego w plasterki
- sól do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 424
Węglowodany 46g
Białko 15g
Tłuszcz 22g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj tahini, jogurt, sok z cytryny, miód (lub syrop klonowy) i wodę. Dodaj edamame i delikatnie rozgnieć grzbietem widelca, mieszając do połączenia z dressingiem.
- Rozsmaruj mieszaninę edamame na tortilli, pozostawiając około 1 cala wolnego brzegu. Na wierzch ułóż ogórek, sałatę, kiełki i awokado. Posyp solą.
- Zwiń i przekrój na pół i podawaj.
Patenty kucharza:
- Wersja niskowęglowodanowa: zamiast wrapa wykorzystaj liście lodowej sałaty.
- Zamiast edamame możesz użyć również zwykłą zieloną fasolkę.
- Jeżeli chcesz, aby zielony wrap był bardziej treściwy, dodaj do niego przygotowane w ulubiony sposób tofu (panierowane, pieczone, wędzone) lub – w wersji mięsnej – szarpanego kurczaka.
Jak i dlaczego to działa?
Zielone warzywa zawierają w sobie wiele cennych witamin i mikroelementów. Jeżeli połączysz je z bogatym w kwasy tłuszczowe awokado, przygotujesz prosty, lecz bardzo odżywczy posiłek. Ponieważ nie zajmie on wiele czasu i łatwo zapakujesz go na drogę, możesz wykorzystać wrapa na śniadanie, brunch, lub też kolację.