Prosta i szybka grillowana pierś z kurczaka

Kurczak to jedno z najchętniej i najpowszechniej wybieranych źródeł białka, nadającego się na praktycznie każdy główny posiłek. Jest łatwo dostępny, prosty w przygotowaniu, a przy okazji tego drugiego ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia i zdolności kulinarne. Grillowana pierś z kurczaka to przepis bardzo prosty, który wykorzystasz na obiad czy kolację i podasz z mnóstwem różnych dodatków.

Składniki (3 porcje):

  • 450-500 g piersi z kurczaka 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    312

Węglowodany   2g

Białko   43g

Tłuszcz    14g

Błonnik    0g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W małej misce wymieszaj ocet, olej, czosnek w proszku, tymianek, oregano, sól i pieprz, aż dobrze się połączą. 
  2. Umieść kurczaka w płytkim naczyniu lub zamykanej plastikowej torbie. Dodaj marynatę, wymieszaj, aby pokryć nią kurczaka i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę (możesz też pozostawić go na noc). 
  3. Wyjmij kurczaka z marynaty, strząśnij nadmiar i wyrzuć pozostałą część.
  4. Rozgrzej grill lub patelnię grillową (non-stick lub użyj niewielkiej ilości oleju do natłuszczenia powierzchni). Gdy będzie już gorąca, połóż kurczaka na grillu i smaż przez około 5 minut z każdej strony, aż pojawią się ślady grillowania po obu stronach. Wewnętrzna temperatura kurczaka powinna wynieść około 73 stopni. 
  5. Podaj od razu lub pozostaw do ostygnięcia i zapakuj w szczelny pojemnik, jeżeli chcesz przechować go na później.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, maksymalnie 2-3 dni. 
  • Przygotowując posiłek na drugi dzień odgrzej mięso w piekarniku lub na patelni. 
  • Grillowana pierś z kurczaka będzie pasować do wielu rodzajów złożonych węglowodanów: kaszy, ryżu, pełnoziarnistego makaronu, a także ziemniaków. 
  • Do tego przepisu możesz wykorzystać również pierś z indyka lub kaczki (bez skóry). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kurczak jest świetnym źródłem wysokiej jakości białka – zawiera go aż 27 g na 100 g, a przy okazji jest również niskokaloryczny. Grillowaną pierś wykorzystasz w wielu różnych przepisach, zarówno na ciepło, jak i na zimno (na przykład na kanapce). Możesz użyć jej do dań na śniadanie, obiad oraz kolację jako źródło białka i jednocześnie składnik, który nasyci Cię na długi czas.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN