Irlandzkie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to bardzo popularna pozycja w polskiej kuchni. Z tym przepisem dowiesz się, jak przygotowuje się je na modłę irlandzką. Wysokiej jakości składniki i odrobina czasu wystarczy, abyś uzyskał porcję placków na dobre kilka posiłków. Wypróbuj i przekonaj się o ich interesującym smaku.

Składniki (12 porcji):

  • 270 g mąki uniwersalnej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli koszernej lub morskiej 
  • 240 g puree ziemniaczanego, ugotowanego w osolonej wodzie 
  • 240 g startego surowego ziemniaka 
  • 1 szklanka maślanki 
  • masło do posmarowania patelni 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    253

Węglowodany   49g

Białko   7g

Tłuszcz    3g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W małej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj i odstaw na bok.  
  2. W dużej misce wymieszaj puree ziemniaczane ze startymi surowymi ziemniakami, następnie dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  3. Powoli dodawaj maślankę, nie przestając powoli mieszać. Mieszanka powinna mieć konsystencję bardzo twardego, gęstego ciasta. Jeżeli będzie zbyt sypkie, dodaj więcej maślanki. 
  4. Rozgrzej patelnię grillową lub patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i dodaj kawałek masła tuż przed wybraniem części ciasta na patelnię.  
  5. Weź porcję masy (możesz użyć do tego łyżki do lodów) spłaszcz i usmaż na złoty kolor od spodu. 
  6. Obróć i kontynuuj smażenie, aż wierzch również stanie się złocistobrązowy. 
  7. Podawaj na gorąco ze śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli zauważysz, że placki smażą się zbyt szybko, zmniejsz ogień. Pamiętaj, że dodane surowe ziemniaki muszą się ugotować w czasie tego procesu. 
  • Jeżeli chcesz zwiększyć udział warzyw w diecie, podawaj placki ziemniaczane ze świeżymi, sezonowymi warzywami lub sałatką. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Placki ziemniaczane może i nie są dobrym kandydatem na często goszczący na Twoim talerzu obiad, jednak raz na jakiś czas zdecydowanie warto je przygotować. Same ziemniaki to bardzo dobre źródło złożonych węglowodanów, które dodatkowo jest mniej kaloryczne, niż ryż czy kasza. Możesz podnieść zawartość mikroelementów w swoim lunchu, jeżeli podasz je z innymi warzywami. Dodatek śmietany lub jogurtu będzie z kolei dobrym pomysłem, jeżeli potrzebujesz więcej białka w jednej porcji.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN