Shepherd’s pie w wersji mini

Mini shepherd’s pie świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja, drugie śniadanie, a także przekąska. Popularna i chętnie spożywana na terenie Wielkiej Brytanii zapiekanka, w środku której znajdziesz jagnięcinę, groszek, marchewkę i inne dodatki. Wersja mini jest mniej kaloryczna, niż danie w wydaniu tradycyjnym, jednak nadal ma ten sam charakterystyczny smak i teksturę.

Składniki (6 porcji):

  • 270 g mąki uniwersalnej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli koszernej lub morskiej 
  • 240 g puree ziemniaczanego, ugotowanego w osolonej wodzie 
  • 240 g startego surowego ziemniaka 
  • 1 szklanka maślanki 
  • masło do patelni 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    231

Węglowodany   22g

Białko   8g

Tłuszcz    12g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W małej misce umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj i odstaw na bok. 
  2. W dużej misce wymieszaj puree ziemniaczane ze startymi surowymi ziemniakami, następnie dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  3. Powoli dodawaj maślankę, nie przestając powoli mieszać. Mieszanka powinna mieć konsystencję bardzo twardego, gęstego ciasta. Jeżeli będzie zbyt sypkie, dodaj więcej maślanki. 
  4. Rozgrzej patelnię grillową lub patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu i dodaj kawałek masła tuż przed wybraniem części ciasta na patelnię.  
  5. Weź porcję masy (możesz użyć do tego łyżki do lodów) spłaszcz i usmaż na złoty kolor od spodu. 
  6. Obróć i kontynuuj smażenie, aż wierzch również stanie się złocistobrązowy. 
  7. Podawaj na gorąco ze śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz zjeść je solo lub z dodatkami w postaci warzyw, sałatki lub ulubionego dipu. 
  • Jeżeli chcesz uzyskać większą ilość białka na porcję, wykorzystaj więcej mięsa. 
  • Jeżeli nie lubisz lub nie masz dostępu do jagnięciny, możesz zamienić ją na kawałek wołowiny o niewielkiej ilości tłuszczu (jak np. porcja na stek). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Połączenie jagnięciny z warzywami i ciastem sprawia, że mini shepherd’s pie zawiera w sobie wszystkie niezbędne makroelementy i sprawi, że zachowasz poczucie sytości na dłuższy czas. Dodatkowo możesz manipulować jego smakiem, dodając więcej warzyw lub mięsa zależnie od preferencji. Wersja miniaturowa jest też mniej kaloryczna, dzięki czemu może być nie tylko dodatkiem do głównego posiłku, ale też przekąską czy drugim śniadaniem.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN