Mini pizza na spodzie z cukinii

Masz ochotę na pizzę, ale niekoniecznie w klasycznym wydaniu? A może poszukujesz pomysłów na lekkie i smaczne przekąski na domówkę czy grilla? Wypróbuj ten przepis – mini pizza na spodzie z cukinii nie tylko zaspokoi Twoje jedzeniowe zachcianki, ale będzie również zdrowsza i mniej kaloryczna, niż wersja na cieście.

Składniki (4 porcje):

  • 2 średnie cukinie 
  • 1 jajko, ubite 
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej 
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej 
  • 1/3 szklanki sosu do pizzy 
  • 3/4 szklanki startego sera mozzarella 
  • 60 g salami pepperoni pokrojonego w cieknie plastry 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    190

Węglowodany   6g

Białko   13g

Tłuszcz    14g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Z jednej porcji składników wyjdzie Ci 12 kawałków, co odpowiada 4 porcjom po 3 kawałki.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. Pokrój każdą cukinię w krążki o grubości około 2-3 cm. Postaraj się, aby wszystkie były mniej więcej tego samego rozmiaru.  
  3. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. 
  4. Weź dwie miseczki. W jednej ubij jajko, a w drugiej wymieszaj mąkę migdałową, proszek czosnkowy, sól i przyprawę włoską.  
  5. Zanurzaj każdy plasterek cukinii w jajku i strząśnij nadmiar, a następnie posyp mieszanką mąki migdałowej – tak, jakbyś panierował pierś z kurczaka. 
  6. Rozłóż panierowane kawałki cukinii na przygotowanej blasze do pieczenia. 
  7. Piecz przez 30-40 minut, przewracając w połowie. Wyjmij z piekarnika.  
  8. Dodaj sos do pizzy, ser i pepperoni na każdy kawałek cukinii. 
  9. Włóż z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 4-5 minut lub do momentu, aż ser zmieni kolor na złotobrązowy. Wyjmij z piekarnika i ostudź.  
  10. Posyp przyprawą włoską i (opcjonalnie) posiekaną papryką dla dekoracji.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz wykorzystać także inne, ostrzejsze odmiany sera, dla uzyskania innego smaku (np. cheddar). 
  • Jeżeli chcesz przygotować kąski z pieczarkami, wcześniej podsmaż je na patelni. 
  • Mini pizza na spodzie z cukinii smakuje najlepiej podana od razu po przygotowaniu.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które ze względu na neutralny smak będzie świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego ciasta na pizzę. Dodatkowo również jest ona bardzo zdrowa: zawiera duże ilości żelaza, potasu i magnezu, a także witaminę B1, C, K oraz PP. Jeżeli za nią nie przepadasz, wykorzystanie jej w jednym przepisie z typowymi składnikami na pizzę może ułatwić Ci jej włączenie do swojego menu – sos, ser i dodatki będą tutaj dominującymi smakami. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN