Masz ochotę na pizzę, ale niekoniecznie w klasycznym wydaniu? A może poszukujesz pomysłów na lekkie i smaczne przekąski na domówkę czy grilla? Wypróbuj ten przepis – mini pizza na spodzie z cukinii nie tylko zaspokoi Twoje jedzeniowe zachcianki, ale będzie również zdrowsza i mniej kaloryczna, niż wersja na cieście.
Składniki (4 porcje):
- 2 średnie cukinie
- 1 jajko, ubite
- 3/4 szklanki mąki migdałowej
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1/3 szklanki sosu do pizzy
- 3/4 szklanki startego sera mozzarella
- 60 g salami pepperoni pokrojonego w cieknie plastry
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 190
Węglowodany 6g
Białko 13g
Tłuszcz 14g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Z jednej porcji składników wyjdzie Ci 12 kawałków, co odpowiada 4 porcjom po 3 kawałki.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Pokrój każdą cukinię w krążki o grubości około 2-3 cm. Postaraj się, aby wszystkie były mniej więcej tego samego rozmiaru.
- Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Weź dwie miseczki. W jednej ubij jajko, a w drugiej wymieszaj mąkę migdałową, proszek czosnkowy, sól i przyprawę włoską.
- Zanurzaj każdy plasterek cukinii w jajku i strząśnij nadmiar, a następnie posyp mieszanką mąki migdałowej – tak, jakbyś panierował pierś z kurczaka.
- Rozłóż panierowane kawałki cukinii na przygotowanej blasze do pieczenia.
- Piecz przez 30-40 minut, przewracając w połowie. Wyjmij z piekarnika.
- Dodaj sos do pizzy, ser i pepperoni na każdy kawałek cukinii.
- Włóż z powrotem do piekarnika. Piecz przez kolejne 4-5 minut lub do momentu, aż ser zmieni kolor na złotobrązowy. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Posyp przyprawą włoską i (opcjonalnie) posiekaną papryką dla dekoracji.
Patenty kucharza:
- Możesz wykorzystać także inne, ostrzejsze odmiany sera, dla uzyskania innego smaku (np. cheddar).
- Jeżeli chcesz przygotować kąski z pieczarkami, wcześniej podsmaż je na patelni.
- Mini pizza na spodzie z cukinii smakuje najlepiej podana od razu po przygotowaniu.
Jak i dlaczego to działa?
Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które ze względu na neutralny smak będzie świetnym zamiennikiem dla tradycyjnego ciasta na pizzę. Dodatkowo również jest ona bardzo zdrowa: zawiera duże ilości żelaza, potasu i magnezu, a także witaminę B1, C, K oraz PP. Jeżeli za nią nie przepadasz, wykorzystanie jej w jednym przepisie z typowymi składnikami na pizzę może ułatwić Ci jej włączenie do swojego menu – sos, ser i dodatki będą tutaj dominującymi smakami.