Wegetariańska pita z warzywami to opcja nie tylko dla osób, które stosują dietę ubogą w produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli na co dzień spożywasz mało zieleniny, ten jeden prosty przepis pomoże Ci zwiększyć ich udział w posiłkach. Dodatkowo też jest to lekki obiad, który świetnie sprawdzi się w czasie, gdy nie masz szczególnie dużego apetytu.
Składniki (4 porcje):
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki, opłukanej i osuszonej
- 2 szklanki pieczonej dyni piżmowej i warzyw korzeniowych
- 1 1/3 szklanki mieszanych warzyw pieczonych w cytrynie
- 1 szklanka świeżego szpinaku baby
- 1/2 szklanki pomidorków cherry, przekrojonych na połówki
- 30 g pokruszonego sera feta
- 2 pełnoziarnist pity, lekko przypieczonej
- 1/2 szklanki hummusu
- cząstki cytryny
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- pieprz i sól do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 399
Węglowodany 53g
Białko 15g
Tłuszcz 15g
Błonnik 13g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na średniej wielkości patelni na średnim ogniu. Dodaj ciecierzycę; posyp papryką, czosnkiem w proszku, kminkiem i pieprzem. Podsmażaj, często mieszając, aż ciecierzyca będzie lekko rumiana – od 6 do 8 minut.
- Przełóż ciecierzycę do średniej miski, dodaj pieczoną dynię piżmową i warzywa korzeniowe, mieszankę warzyw pieczonych w cytrynie, szpinak, pomidory i fetę, delikatnie wymieszaj.
- Podawaj z pitą, hummusem i kawałkami cytryny.
Patenty kucharza:
- Wersja niskowęglowodanowa: zamiast klasycznej pity użyj liści sałaty.
- Jeżeli nie masz pod ręką pieczonych warzyw, wykorzystaj dowolne inne ulubione, gotowane, duszone lub surowe.
- W przepisie wykorzystaj ciecierzycę bez dodatku soli.
- Jeżeli chciałbyś, aby wegetariańska pita była nieco bardziej wyrazista, dodaj do mieszanki przypraw suszone płatki chili.
Jak i dlaczego to działa?
Mieszanka różnorodnych warzyw to bardzo dobry sposób na zwiększenie swojej dziennej podaży błonnika oraz uzupełnienie mikroelementów niezbędnych organizmowi do pracy. Wyciągniesz z niej wiele różnych witamin i minerałów – zależnie od wykorzystanych warzyw. Ponieważ wrapy łatwo przygotować, możesz je wybrać na wiele różnych posiłków: lekki obiad czy kolację, przekąskę, a także drugie śniadanie.