Wegetariańska pita warzywna

Wegetariańska pita z warzywami to opcja nie tylko dla osób, które stosują dietę ubogą w produkty pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli na co dzień spożywasz mało zieleniny, ten jeden prosty przepis pomoże Ci zwiększyć ich udział w posiłkach. Dodatkowo też jest to lekki obiad, który świetnie sprawdzi się w czasie, gdy nie masz szczególnie dużego apetytu.

Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki, opłukanej i osuszonej 
  • 2 szklanki pieczonej dyni piżmowej i warzyw korzeniowych 
  • 1 1/3 szklanki mieszanych warzyw pieczonych w cytrynie 
  • 1 szklanka świeżego szpinaku baby 
  • 1/2 szklanki pomidorków cherry, przekrojonych na połówki 
  • 30 g pokruszonego sera feta 
  • 2 pełnoziarnist pity, lekko przypieczonej 
  • 1/2 szklanki hummusu 
  • cząstki cytryny 

 

Przyprawy: 

  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
  • pieprz i sól do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    399

Węglowodany   53g

Białko   15g

Tłuszcz    15g

Błonnik    13g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej olej na średniej wielkości patelni na średnim ogniu. Dodaj ciecierzycę; posyp papryką, czosnkiem w proszku, kminkiem i pieprzem. Podsmażaj, często mieszając, aż ciecierzyca będzie lekko rumiana – od 6 do 8 minut. 
  2. Przełóż ciecierzycę do średniej miski, dodaj pieczoną dynię piżmową i warzywa korzeniowe, mieszankę warzyw pieczonych w cytrynie, szpinak, pomidory i fetę, delikatnie wymieszaj. 
  3. Podawaj z pitą, hummusem i kawałkami cytryny.

 

Patenty kucharza: 

  • Wersja niskowęglowodanowa: zamiast klasycznej pity użyj liści sałaty. 
  • Jeżeli nie masz pod ręką pieczonych warzyw, wykorzystaj dowolne inne ulubione, gotowane, duszone lub surowe. 
  • W przepisie wykorzystaj ciecierzycę bez dodatku soli. 
  • Jeżeli chciałbyś, aby wegetariańska pita była nieco bardziej wyrazista, dodaj do mieszanki przypraw suszone płatki chili.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Mieszanka różnorodnych warzyw to bardzo dobry sposób na zwiększenie swojej dziennej podaży błonnika oraz uzupełnienie mikroelementów niezbędnych organizmowi do pracy. Wyciągniesz z niej wiele różnych witamin i minerałów – zależnie od wykorzystanych warzyw. Ponieważ wrapy łatwo przygotować, możesz je wybrać na wiele różnych posiłków: lekki obiad czy kolację, przekąskę, a także drugie śniadanie.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN