Rozgrzewająca, sycąca i o wyjątkowym smaku. Zupa marchewkowa z ciecierzycą i dodatkiem imbiru to świetny pomysł na jesienny obiad. Nie tylko zaspokoi Twój głód, ale zawarty w niej beta-karoten wesprze również Twoje oczy. Możesz przygotować ją na weekend lub zabrać ze sobą do pracy – wszystko wedle Twoich preferencji.
Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę żółtej cebuli
- 450 g pokrojonej w kostkę marchewki
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy, opłukanej
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego (niesłodzonego, pełnotłustego)
- 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 523
Węglowodany 49g
Białko 16g
Tłuszcz 32g
Błonnik 20g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 12 minut, od czasu do czasu mieszając, lub do momentu, aż cebula stanie się półprzezroczysta, a marchewka miękka.
- Dodaj czosnek, imbir, kminek i kolendrę i smaż przez dodatkową minutę lub do momentu, aż zaczną nabierać aromatu.
- Do garnka dołóż soczewicę i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 15 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka.
- Wyłącz ogień i dodaj mleko kokosowe oraz sól do smaku, jeżeli potrzeba.
- Około połowę zupy przełóż do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż z powrotem do garnka i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Podziel na porcje i udekoruj wedle uznania.
Patenty kucharza:
- Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni.
- Zupa marchewkowa może być podana sama w sobie lub też z grzankami.
- Wykorzystaj plasterki marchewki, śmietanę, pietruszkę lub inne ulubione świeże zioła do dekoracji.
- Do zupy możesz dodać również porcję grzanek.
Jak i dlaczego to działa?
Marchewka zawiera w sobie bardzo dużo beta-karotenu, który w organizmie człowieka ulega przekształceniu do witaminy A, odpowiedzialnej między innymi za prawidłowe widzenie. Obecność zdrowych tłuszczy w zupie sprawia, że łatwiej będzie się jej wchłonąć – witamin A zaliczana jest do grupy rozpuszczalnej w tłuszczach. Ponadto w tym niepozornym warzywie znajdziesz również witaminy z grupy B, C, antyoksydanty i wiele ważnych składników mineralnych. Dodatek imbiru z kolei pozytywnie wpłynie na Twój metabolizm i doda posiłkowi dodatkowej wyrazistości.