Rozgrzewająca zupa marchewkowa z soczewicą

Rozgrzewająca, sycąca i o wyjątkowym smaku. Zupa marchewkowa z ciecierzycą i dodatkiem imbiru to świetny pomysł na jesienny obiad. Nie tylko zaspokoi Twój głód, ale zawarty w niej beta-karoten wesprze również Twoje oczy. Możesz przygotować ją na weekend lub zabrać ze sobą do pracy – wszystko wedle Twoich preferencji.

Składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron 
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę żółtej cebuli 
  • 450 g pokrojonej w kostkę marchewki 
  • 4 ząbki czosnku, posiekane 
  • 1 łyżka startego imbiru 
  • 2 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 szklanka suszonej czerwonej soczewicy, opłukanej 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego 
  • 400 ml mleka kokosowego (niesłodzonego, pełnotłustego) 
  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    523

Węglowodany   49g

Białko   16g

Tłuszcz    32g

Błonnik    20g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, dodaj cebulę i marchewkę i smaż przez 12 minut, od czasu do czasu mieszając, lub do momentu, aż cebula stanie się półprzezroczysta, a marchewka miękka.  
  2. Dodaj czosnek, imbir, kminek i kolendrę i smaż przez dodatkową minutę lub do momentu, aż zaczną nabierać aromatu.  
  3. Do garnka dołóż soczewicę i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 15 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. 
  4. Wyłącz ogień i dodaj mleko kokosowe oraz sól do smaku, jeżeli potrzeba. 
  5. Około połowę zupy przełóż do blendera lub robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Przełóż z powrotem do garnka i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.   
  6. Podziel na porcje i udekoruj wedle uznania.

 

Patenty kucharza: 

  • Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, maksymalnie przez 5 dni.
  • Zupa marchewkowa może być podana sama w sobie lub też z grzankami.
  • Wykorzystaj plasterki marchewki, śmietanę, pietruszkę lub inne ulubione świeże zioła do dekoracji. 
  • Do zupy możesz dodać również porcję grzanek. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Marchewka zawiera w sobie bardzo dużo beta-karotenu, który w organizmie człowieka ulega przekształceniu do witaminy A, odpowiedzialnej między innymi za prawidłowe widzenie. Obecność zdrowych tłuszczy w zupie sprawia, że łatwiej będzie się jej wchłonąć – witamin A zaliczana jest do grupy rozpuszczalnej w tłuszczach. Ponadto w tym niepozornym warzywie znajdziesz również witaminy z grupy B, C, antyoksydanty i wiele ważnych składników mineralnych. Dodatek imbiru z kolei pozytywnie wpłynie na Twój metabolizm i doda posiłkowi dodatkowej wyrazistości.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN