Jeżeli lubisz niecodzienne połączenia, ta propozycja obiadowa jest zdecydowanie dla Ciebie. Połącz kurczaka, dynię i szałwię w jednym posiłku, uzyskując prosty, nieprzyzwoicie smakowity i szybki obiad, który z powodzeniem przygotujesz zawsze wtedy, gdy nie będziesz miał na gotowanie zbyt wiele czasu.
Składniki (2 porcje):
- 2 zielone cukinie, pokrojone na średnie kawałki
- 2 żółte dynie, pokrojone na średnie kawałki
- olej z awokado w sprayu
- 2 łyżki suszonego oregano
- 170 g włoskiej kiełbasy z kurczaka pokrojonej w plastry
- 1 1/2 łyżki masła
- 2 – 3 łyżki świeżo posiekanej szałwii
- sól morska i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 310
Węglowodany 22g
Białko 22g
Tłuszcz 16g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ustaw piekarnik na funkcję „broil” lub rozgrzej do 260 stopni.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż cukinię i dynię. Lekko spryskaj olejem, a następnie dodaj suszone oregano. Piecz przez 3-4 minuty.
- Postaw patelnię non-stick na dużym ogniu, spryskaj olejem, a następnie dodaj kiełbasę. Obsmażaj kiełbasę przez 3–5 minut lub do momentu, aż na krawędziach pojawią się ślady przypalenia.
- Zmniejsz ogień do małego i zdejmij patelnię z palnika, aby trochę ostygła. Dodaj pieczone warzywa na patelnię, świeżo posiekaną szałwię i masło. Podsmaż wszystko razem. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem.
Patenty kucharza:
- Wersja wegańska: zamiast kiełbasy z kurczaka i masła szybki obiad możesz przygotować z użyciem ich wegańskich odmian. Zamiast kiełbasy możesz wybrać też tofu.
- Kiełbasę z kurczaka możesz zastąpić wieprzową – zwróć uwagę na zmianę ilości makroskładników i kalorii.
- Jeżeli chcesz, możesz przechować danie w lodówce przez 1-2 dni, najlepiej w szczelnym pojemniku.
Jak i dlaczego to działa?
Nie zawsze mamy dość czasu, aby przygotować „wypasiony” obiad. Proste przepisy w takiej sytuacji sprawdzają się idealnie, ponieważ pozwalają Ci na zjedzenie czegoś domowego i pełnowartościowego bez konieczności poświęcania godziny na przygotowanie. Dzięki swojej charakterystycznej mięsistej teksturze dynia będzie dobrze współgrać z kurczakiem, a dodatkowo dostarczy Ci dużo błonnika, witamin A, C i E, wapnia, magnezu oraz selenu. Szałwia z kolei jest ziołem korzystnie wpływającym na stan Twoich dziąseł – zmniejsza ich podrażnienie i pozwala utrzymać jamę ustną w nieskazitelnej kondycji. Jeżeli lubisz, możesz wypić ją do posiłku także w formie herbaty.