Fit sałatka Cezar

Sałatka Cezar to jedna z najpowszechniej znanych wariantów tego dania na świecie. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a dodatkowo praktycznie zawsze masz je pod ręką. Jeżeli więc masz ochotę na nieco bardziej wytrawne śniadanie czy kolację, porwij liście sałaty i przygotuj kurczaka – możesz to zrobić także na zapas, aby nie musieć codziennie gotować. 

Składniki (4 porcje):

Kurczak: 

  • oliwa w sprayu (może być też olej rzepakowy) 
  • 450 g polędwiczek z kurczaka lub piersi bez skóry, surowych 
  • 1 łyżeczka proszku cebulowego 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • 2 łyżeczki kminku 
  • 1 łyżeczka soli morskiej 
  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu 

 

Sałatka: 

  • 8 łyżek domowego sosu jogurtowego 
  • 8 łyżek bułki tartej lub panko 
  • 4 łyżki startego parmezanu (najlepiej w wersji light) 
  • świeżo mielony pieprz do smaku 
  • 2 główki sałaty rzymskiej 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    240

Węglowodany   7g

Białko   31g

Tłuszcz    10g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Spryskaj kurczaka oliwą i natrzyj przyprawami. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej (przed smażeniem), aby mięso przeszło marynatą.
  2. Postaw patelnię non-stick na średnim ogniu i gdy będzie gorąca, spryskaj olejem. Dodaj kurczaka i smaż około 8–10 minut. 
  3. Pozostaw kurczaka na 3–5 minut, aby ostygł, a następnie pokrój go na średniej wielkości kawałki.
  4. Liście sałaty porwij na kawałki i równomiernie podziel na 4 części. Umieść misce, dodaj sos jogurtowy i delikatnie wymieszaj. Uwaga: aby sos utrzymał się na sałacie, nie może być ona mokra.
  5. Wyłóż na talerz i posyp liście bułką tartą. Możesz również wykorzystać wcześniej przygotowane grzanki.
  6. Dodaj porcję kurczaka, a następnie posyp startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli chcesz zjeść sałatkę później, trzymaj kurczaka i sałatę oddzielnie od sosu. Zmieszaj składniki przed podaniem. 
  • Zamiast kurczaka możesz wykorzystać również inny drób, jak indyk czy kaczka. 
  • W sezonie możesz dodać inne ulubione warzywa, jak na przykład szparagi czy pomidorki koktajlowe. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Sałatka to zawsze dobry wybór, szczególnie jeżeli danego dnia nie zjadłeś zbyt wiele warzyw. Zielone warzywa liściaste są bardzo zdrowe, dostarczają witamin z grupy B i całkiem dużej ilości błonnika. Dodatkowo wykazano, że ich spożycie pomaga minimalizować ryzyko wystąpienia niektórych chorób – dzieje się tak ze względu na ich właściwości przeciwzapalne. 

Jeżeli więc nie wiesz, co zjeść na śniadanie czy kolację, zdecyduj się na sałatkę. Możesz ją dowolnie modyfikować, a obecność kurczaka sprawi, że będzie to posiłek nie tylko zdrowy, ale również smaczny i syty. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN