Sałatka Cezar to jedna z najpowszechniej znanych wariantów tego dania na świecie. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników, a dodatkowo praktycznie zawsze masz je pod ręką. Jeżeli więc masz ochotę na nieco bardziej wytrawne śniadanie czy kolację, porwij liście sałaty i przygotuj kurczaka – możesz to zrobić także na zapas, aby nie musieć codziennie gotować.
Składniki (4 porcje):
Kurczak:
- oliwa w sprayu (może być też olej rzepakowy)
- 450 g polędwiczek z kurczaka lub piersi bez skóry, surowych
- 1 łyżeczka proszku cebulowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
Sałatka:
- 8 łyżek domowego sosu jogurtowego
- 8 łyżek bułki tartej lub panko
- 4 łyżki startego parmezanu (najlepiej w wersji light)
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 główki sałaty rzymskiej
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 240
Węglowodany 7g
Białko 31g
Tłuszcz 10g
Błonnik 2g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Spryskaj kurczaka oliwą i natrzyj przyprawami. Pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej (przed smażeniem), aby mięso przeszło marynatą.
- Postaw patelnię non-stick na średnim ogniu i gdy będzie gorąca, spryskaj olejem. Dodaj kurczaka i smaż około 8–10 minut.
- Pozostaw kurczaka na 3–5 minut, aby ostygł, a następnie pokrój go na średniej wielkości kawałki.
- Liście sałaty porwij na kawałki i równomiernie podziel na 4 części. Umieść misce, dodaj sos jogurtowy i delikatnie wymieszaj. Uwaga: aby sos utrzymał się na sałacie, nie może być ona mokra.
- Wyłóż na talerz i posyp liście bułką tartą. Możesz również wykorzystać wcześniej przygotowane grzanki.
- Dodaj porcję kurczaka, a następnie posyp startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Patenty kucharza:
- Jeżeli chcesz zjeść sałatkę później, trzymaj kurczaka i sałatę oddzielnie od sosu. Zmieszaj składniki przed podaniem.
- Zamiast kurczaka możesz wykorzystać również inny drób, jak indyk czy kaczka.
- W sezonie możesz dodać inne ulubione warzywa, jak na przykład szparagi czy pomidorki koktajlowe.
Jak i dlaczego to działa?
Sałatka to zawsze dobry wybór, szczególnie jeżeli danego dnia nie zjadłeś zbyt wiele warzyw. Zielone warzywa liściaste są bardzo zdrowe, dostarczają witamin z grupy B i całkiem dużej ilości błonnika. Dodatkowo wykazano, że ich spożycie pomaga minimalizować ryzyko wystąpienia niektórych chorób – dzieje się tak ze względu na ich właściwości przeciwzapalne.
Jeżeli więc nie wiesz, co zjeść na śniadanie czy kolację, zdecyduj się na sałatkę. Możesz ją dowolnie modyfikować, a obecność kurczaka sprawi, że będzie to posiłek nie tylko zdrowy, ale również smaczny i syty.