Kurczak to bardzo częsty wybór obiadowy dla wielu z nas. Jeżeli poszukujesz sposobu na jego kreatywne przygotowanie, to bardzo dobrze trafiłeś. Z delikatnym sosem i mieszanką warzyw delikatne polędwiczki z kurczaka z sałatką będą idealnym posiłkiem do pracy czy na weekend. Dodatkowym plusem tego przepisu jest szybki czas przygotowania.
Składniki (6 porcji):
Kurczak:
- 650 g surowych polędwiczek lub piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) czosnku w proszku
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) cebuli w proszku
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) kminku
- 1 łyżka (ok. 25 g) skrobi (arrowroot)
- szczypta pieprzu
Sos:
- sok z 2 limonek (więcej/mniej do smaku)
- 1 łyżka (ok. 25 g) surowego miodu
- 2 łyżeczki (ok. 10 g) skrobi (arrowroot)
- 1 łyżka (ok. 15 g) ostrej musztardy (więcej/mniej do smaku)
Dekoracja:
- ziarenka sezamu
- zielona cebula
Sałatka:
- 2 szklanki sałaty, posiekanej
- 1 1/2 szklanki fioletowej kapusty, poszatkowanej
- 1 szklanka różyczek brokułów, posiekanych
- 1/2 ogórka, posiekanego
- 4 łyżki (ok. 40 g) posiekanych migdałów
- 4 łyżki (ok. 60 g) makaronu low mein
- 8 łyżek niskokalorycznego (bez oleju) dressingu balsamicznego
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 290
Węglowodany 23g
Białko 38g
Tłuszcz 7g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Dodatkowo jest to przepis łatwy do modyfikacji, co pozwala uzyskać różne rezultaty za każdym razem, gdy będziesz go przygotowywać.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W misce wymieszaj polędwiczki z piersi kurczaka z przyprawami i odstaw na bok.
- W drugiej misce wymieszaj składniki na sos i odstaw na bok.
- Ustaw patelnię typu non-stick na średnim ogniu i spryskaj oliwą z oliwek lub innym olejem roślinnym. Dodaj polędwiczki z kurczaka i smaż z każdej strony przez około 3 minuty lub do momentu, aż z zewnątrz się zarumienią.
- Dodaj sos na patelnię i od razu wymieszaj (zacznie gęstnieć). Zdejmij patelnię z ognia i piecz w piekarniku przez 6 do 8 minut. Po upieczeniu pozwól kurczakowi ostygnąć na talerzu z sosem, aby stał się lepki.
- Wymieszaj składniki na sałatkę. Podawaj ją z porcją kurczaka i sosem vinegrette.
Patenty kucharza:
- Do sałatki możesz dodać także inne, ulubione warzywa zielone.
- Jeżeli chcesz wersję mniej kaloryczną, wybierz mięso z piersi kurczaka.
- Aby zminimalizować wykorzystanie oleju możesz skorzystać z oleju w sprayu lub użyć pędzelka silikonowego do rozprowadzenia go na patelni.
Jak i dlaczego to działa?
Delikatne polędwiczki z kurczaka z sałatką to obiad z dużą ilością białka, który zapewni Ci poczucie sytości na całą drugą połowę dnia. Dodatkowo obecność warzyw gwarantuje dostarczenie ważnych mikroelementów do organizmu. Jeżeli będziesz wykorzystywać warzywa sezonowe, stosując jeden przepis za każdym razem będziesz miał nieco inny posiłek.