Makaron z kurczakiem, pomidorem i bakłażanem

Makaron z kurczakiem to danie niemal tak samo kultowe, jak kurczak z ryżem i brokułami. To pierwsze ma jednak dużo więcej opcji modyfikacji, co sprawia, że zjesz je ze smakiem nie tylko na obiad. W tym przepisie prezentujemy opcję z pomidorem i bakłażanem, w nieco orientalnej aranżacji. 

Składniki (1 porcja):

  • 60 g ulubionego makaronu 
  • 180 g piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) kminku 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) masła 
  • 1/4 szklanki wody z ugotowanego makaronu 
  • olej w sprayu 
  • 1/4 szklanki zaalouka (lub innej pasty z bakłażana i pomidorów) 

 

Dekoracja: 

  • natka pietruszki, drobno posiekana 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    730

Węglowodany   66g

Białko   50g

Tłuszcz    29g

Błonnik    11g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj około 1 szklanki wody z gotowania, sam  makaron odcedź i odłóż na bok (nie płucz wodą!). Przykryj ściereczką lub ręcznikiem. 
  2. Dopraw pierś kurczaka i pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 20 minut przed gotowaniem. 
  3. Postaw patelnię z żeliwa lub non-stick na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, spryskaj olejem, następnie dodaj pierś kurczaka. Smaż z każdej strony przez około 6 – 8 minut lub do momentu, aż zewnętrzna część będzie przypieczona na rumiany odcień. Odstaw na bok. 
  4. Postaw patelnię ponownie na średnim ogniu i dodaj 1 łyżeczkę masła. Gdy się rozpuści, dodaj zaalouk i kilka łyżek wody z gotowania makaronu, około 1/4 szklanki. Mieszaj aż do uzyskania emulsji. 
  5. Na patelnię dodaj makaron i smaż przez 1-2 minuty, aż dobrze pokryje się pastą. Zdejmij z ognia.
  6. Pokrój kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z makaronem i sosem.
  7. Posyp pokrojoną natką pietruszki tuż przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć również innego drobiu, jak indyk czy kaczka. 
  • Jeżeli nie możesz nigdzie znaleźć oryginalnego zaalouka, przygotuj pastę warzywną samodzielnie. 
  • Jeżeli porcja ma zbyt wiele kalorii, podziel ją na pół. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Makaron z kurczakiem to bardzo uniwersalne danie, które możesz przygotować na praktycznie każdy główny posiłek w ciągu dnia. Dzięki różnorodności dodatków, przypraw i warzyw każde danie tego typu może zauważalnie różnić się smakiem i wyglądem. Mięso dostarczy Ci solidnej porcji białka, podczas gdy warzywa zapewnią źródło cennych mikroelementów oraz błonnika. Śmiało wykorzystaj w przepisie swój ulubiony makaron – nie musisz sztywno trzymać się tylko wersji fit.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN