Makaron z kurczakiem to danie niemal tak samo kultowe, jak kurczak z ryżem i brokułami. To pierwsze ma jednak dużo więcej opcji modyfikacji, co sprawia, że zjesz je ze smakiem nie tylko na obiad. W tym przepisie prezentujemy opcję z pomidorem i bakłażanem, w nieco orientalnej aranżacji.
Składniki (1 porcja):
- 60 g ulubionego makaronu
- 180 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) kminku
- szczypta soli morskiej i pieprzu
- 1 łyżeczka (ok. 5 g) masła
- 1/4 szklanki wody z ugotowanego makaronu
- olej w sprayu
- 1/4 szklanki zaalouka (lub innej pasty z bakłażana i pomidorów)
Dekoracja:
- natka pietruszki, drobno posiekana
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 730
Węglowodany 66g
Białko 50g
Tłuszcz 29g
Błonnik 11g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj około 1 szklanki wody z gotowania, sam makaron odcedź i odłóż na bok (nie płucz wodą!). Przykryj ściereczką lub ręcznikiem.
- Dopraw pierś kurczaka i pozostaw ją w temperaturze pokojowej na 20 minut przed gotowaniem.
- Postaw patelnię z żeliwa lub non-stick na średnim ogniu. Gdy się rozgrzeje, spryskaj olejem, następnie dodaj pierś kurczaka. Smaż z każdej strony przez około 6 – 8 minut lub do momentu, aż zewnętrzna część będzie przypieczona na rumiany odcień. Odstaw na bok.
- Postaw patelnię ponownie na średnim ogniu i dodaj 1 łyżeczkę masła. Gdy się rozpuści, dodaj zaalouk i kilka łyżek wody z gotowania makaronu, około 1/4 szklanki. Mieszaj aż do uzyskania emulsji.
- Na patelnię dodaj makaron i smaż przez 1-2 minuty, aż dobrze pokryje się pastą. Zdejmij z ognia.
- Pokrój kurczaka na małe kawałki i wymieszaj z makaronem i sosem.
- Posyp pokrojoną natką pietruszki tuż przed podaniem.
Patenty kucharza:
- Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć również innego drobiu, jak indyk czy kaczka.
- Jeżeli nie możesz nigdzie znaleźć oryginalnego zaalouka, przygotuj pastę warzywną samodzielnie.
- Jeżeli porcja ma zbyt wiele kalorii, podziel ją na pół.
Jak i dlaczego to działa?
Makaron z kurczakiem to bardzo uniwersalne danie, które możesz przygotować na praktycznie każdy główny posiłek w ciągu dnia. Dzięki różnorodności dodatków, przypraw i warzyw każde danie tego typu może zauważalnie różnić się smakiem i wyglądem. Mięso dostarczy Ci solidnej porcji białka, podczas gdy warzywa zapewnią źródło cennych mikroelementów oraz błonnika. Śmiało wykorzystaj w przepisie swój ulubiony makaron – nie musisz sztywno trzymać się tylko wersji fit.