Pikantny kurczak w musztardzie

Kurczak to bardzo uniwersalne źródło białka, które możesz przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeżeli lubisz pikantne potrawy, nie pozostaje nic innego, jak wypróbować piersi obtoczonej w ostrej, musztardowej marynacie. Możesz zjeść ją na dowolny posiłek w ciągu dnia – zależnie od tego, z czym ją podasz. Pikantny kurczak świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek.

Składniki (8 porcji):

  • 900 g piersi z kurczaka 

 

Marynata: 

  • 1/3 szklanki grubo mielonej musztardy (lub dijon) 
  • 1/4 szklanki miodu 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki 
  • 1,5 łyżeczki czosnku (mielonego lub pasty) 
  • 1 łyżeczka cayenne (opcjonalnie) 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • sól morska i pieprz do smaku 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    188

Węglowodany   14g

Białko   28g

Tłuszcz    3g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
  2. Umieść składniki marynaty w misce i dokładnie wymieszaj. 
  3. W zamykanej plastikowej torbie dodaj piersi z kurczaka. Około 2/3 marynaty wlej do worka z kurczakiem, zamknij i potrząśnij, tak aby pokryć wszystkie kawałki mięsa. Pozostaw piersi z kurczaka do marynowania w torbie na około 15 do 20 minut.  
  4. Połóż piersi z kurczaka na blasze do pieczenia i piecz przez około 10 minut z jednej strony. 
  5. Wyjmij blachę z piekarnika, posmaruj kurczaka pozostałą marynatą, ułóż mięso na drugiej stronie i włóż z powrotem na kolejne 8–10 minut. Uwaga: w zależności od wielkości i grubości piersi z kurczaka, może ona potrzebować mniej lub więcej czasu. 
  6. Podawaj od razu z warzywami i złożonymi węglowodanami.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast kurczaka możesz przygotować także inny drób, jak indyk czy kaczka.
  • Pikantny kurczak świetnie komponuje się z warzywami o łagodnym smaku.
  • Jeżeli chcesz zachować mięso na później, pozwól mu najpierw całkowicie ostygnąć, a następnie umieść w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki. Możesz je również zamrozić (w całości, bez krojenia). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kurczak jest jednym z najchętniej wybieranych rodzajów białka zwierzęcego. Jest prosty w przygotowaniu, uniwersalny (może służyć w niezliczonej ilości przepisów) oraz powszechnie dostępny. Wybierając go na obiad lub kolację zapewnisz sobie zdrową porcję białka, żelaza, witaminy B12 i innych cennych mikroelementów. Dodatkowo również możesz połączyć go z niezliczoną ilością dodatków, zarówno na ciepło, jak i na zimno, co daje duże pole do kreatywności podczas przygotowywania posiłku. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN