Kurczak to bardzo uniwersalne źródło białka, które możesz przyrządzić dosłownie na milion sposobów. Jeżeli lubisz pikantne potrawy, nie pozostaje nic innego, jak wypróbować piersi obtoczonej w ostrej, musztardowej marynacie. Możesz zjeść ją na dowolny posiłek w ciągu dnia – zależnie od tego, z czym ją podasz. Pikantny kurczak świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek.
Składniki (8 porcji):
- 900 g piersi z kurczaka
Marynata:
- 1/3 szklanki grubo mielonej musztardy (lub dijon)
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1,5 łyżeczki czosnku (mielonego lub pasty)
- 1 łyżeczka cayenne (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka kminku
- sól morska i pieprz do smaku
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 188
Węglowodany 14g
Białko 28g
Tłuszcz 3g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Umieść składniki marynaty w misce i dokładnie wymieszaj.
- W zamykanej plastikowej torbie dodaj piersi z kurczaka. Około 2/3 marynaty wlej do worka z kurczakiem, zamknij i potrząśnij, tak aby pokryć wszystkie kawałki mięsa. Pozostaw piersi z kurczaka do marynowania w torbie na około 15 do 20 minut.
- Połóż piersi z kurczaka na blasze do pieczenia i piecz przez około 10 minut z jednej strony.
- Wyjmij blachę z piekarnika, posmaruj kurczaka pozostałą marynatą, ułóż mięso na drugiej stronie i włóż z powrotem na kolejne 8–10 minut. Uwaga: w zależności od wielkości i grubości piersi z kurczaka, może ona potrzebować mniej lub więcej czasu.
- Podawaj od razu z warzywami i złożonymi węglowodanami.
Patenty kucharza:
- Zamiast kurczaka możesz przygotować także inny drób, jak indyk czy kaczka.
- Pikantny kurczak świetnie komponuje się z warzywami o łagodnym smaku.
- Jeżeli chcesz zachować mięso na później, pozwól mu najpierw całkowicie ostygnąć, a następnie umieść w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki. Możesz je również zamrozić (w całości, bez krojenia).
Jak i dlaczego to działa?
Kurczak jest jednym z najchętniej wybieranych rodzajów białka zwierzęcego. Jest prosty w przygotowaniu, uniwersalny (może służyć w niezliczonej ilości przepisów) oraz powszechnie dostępny. Wybierając go na obiad lub kolację zapewnisz sobie zdrową porcję białka, żelaza, witaminy B12 i innych cennych mikroelementów. Dodatkowo również możesz połączyć go z niezliczoną ilością dodatków, zarówno na ciepło, jak i na zimno, co daje duże pole do kreatywności podczas przygotowywania posiłku.