Pieczony halibut z panko i parmezanem

Pieczony halibut to dość tradycyjny wybór na obiad, a czasem też na kolację. Jeżeli akurat jest lato i masz dostęp do sezonowych, świeżych szparagów, to żal tego nie wykorzystać. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować rybę pod aromatyczną, chrupiącą pierzynką z dodatkiem szparagów właśnie. Proste, smaczne i lekkie danie w sam raz na lato. 

Składniki (4 porcje):

  • 1 1/2 funta surowego halibuta, pokrojonego na 4 filety równej wielkości 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 
  • oliwa z oliwek w sprayu 
  • 450 g grubych szparagów 

 

Pierzynka: 

  • 2/3 szklanki panko lub bułki tartej 
  • 1/2 szklanki startego parmezanu o obniżonej zawartości tłuszczu 
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw (czosnek, rozmaryn, kumin, chili, cebula, pietruszka, pieprz, sól himalajska) 
  • 1 łyżka skórki cytrynowej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 

 

Dekoracja: 

  • świeżo wyciśnięta cytryna 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    410

Węglowodany   27g

Białko   39g

Tłuszcz    16g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
  2. Pokrój halibuta na 4 równe porcje i każdą dopraw z obu stron pieprzem i solą.
  3. W misce wymieszaj składniki na pierzynkę.
  4. Lekko spryskaj wierzch halibuta olejem, a następnie ułóż na wierzchu ok. 2 łyżki pierzynki na porcję. Delikatnie wciśnij ją w mięso.
  5. Umieść filety na jednym końcu blachy do pieczenia. Na drugim końcu dodaj szparagi. Lekko spryskaj olejem, następnie dodaj sól morską i pieprz.  
  6. Piecz w piekarniku przez 15 minut lub do momentu, aż ryba będzie ugotowana, a skórka będzie złotobrązowa. 
  7. Podawaj ze świeżą cytryną i solą w płatkach. 

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast halibuta możesz użyć dowolnej innej ryby morskiej, jak dorsz, mintaj czy miruna. 
  • Jeżeli chcesz zmienić nieco smak potrawy, wybierz swoje ulubione przyprawy do pierzynki. 
  • Zamiast szparagów możesz użyć innego ulubionego sezonowego warzywa, które nadaje się do pieczenia. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Halibut jest rybą, w której znajdziesz wiele dobrego: witaminę B6, B12 oraz D, niacyny, zdrowe kwasy omega-3, a także wiele pierwiastków, jak selen, potas czy fosfor. Szparagi z kolei zawierają dużo wapnia, magnezu, selenu i kwasu foliowego. Przygotowując obiad, którego głównym składnikiem jest pieczony halibut i dodatkowo podasz go z warzywami, uzyskasz prawdziwą bombę witaminowo-mineralną, za którą Twój organizm z pewnością Ci podziękuje. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN