Zupa pho to szczególna odmiana rosołu pochodząca z kuchni wietnamskiej. Zawiera w sobie makaron, wywar oraz szereg dodatków. Jeżeli chcesz ją przygotować w sposób tradycyjny, użyj mięsa kurczaka lub wołowiny i różnych warzyw. Nie możesz również zapomnieć o świeżej kolendrze lub innych ziołach podkreślających smak. Chociaż niekiedy tworzy się ją nawet z 20 różnych składników, z tym przepisem przygotujesz domowe pho w łatwy, ale wciąż smakowity sposób.
Składniki (3 porcje):
- 1 (biała) cebula, posiekana
- średniej wielkości kawałek imbiru, obrany i posiekany
- 10 szklanek bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- sos sojowy o niskiej zawartości sodu do smaku (lub sól)
- 560 g piersi z kurczaka
Przyprawy:
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka goździków (około 4 szt.)
- 5 strąków kardamonu, częściowo pękniętych
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 3-calowy kawałek trawy cytrynowej (opcjonalne)
Dodatki – nieuwzględnione w wartościach odżywczych:
- makaron ryżowy lub makaron warzywny
- kiełki fasoli
- zielona cebulka
- kolendra
- sok z limonki
- papryczka jalapeno
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 257
Węglowodany 11g
Białko 43g
Tłuszcz 3g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ustaw garnek na wysokim ogniu. Gdy będzie już gorący, dodaj imbir i cebulę. Smaż, aż na krawędziach pojawią się ciemne plamy (około 3 minuty). Uwaga: nie używaj oleju.
- Odstaw garnek do lekkiego przestudzenia, a następnie dodaj pozostałe składniki za wyjątkiem kurczaka.
- Gotuj pod ciśnieniem na poziomie HIGH przez 10 minut. Jeżeli nie masz szybkowara ciśnieniowego, gotuj na małym ogniu przez 2–3 godziny, upewniając się, że pokrywa garnka jest szczelnie zamknięta.
- Pod koniec cyklu gotowania zwolnij ciśnienie. Następnie dodaj piersi z kurczaka i gotuj przez 10–15 minut na poziomie LOW, aż kurczak będzie ugotowany.
- Po ugotowaniu poszarp mięso widelcem i odcedź przyprawy z bulionu.
- Podawaj z makaronem i ulubionymi dodatkami.
Patenty kucharza:
- Wykorzystaj do podania makaron ryżowy, makaron vermicelli (pszenny lub ryżowy) lub makaron szklany (z fasoli mung).
- Do zupy powinieneś również dodać nieco warzyw i zieleniny. Dobrze sprawdzą się kiełki, poszatkowana kapusta, pokrojona w piórka cebula, pędy bambusa czy ostra papryczka.
- Jeżeli chcesz, możesz dodać do zupy żółtko jajka. Wbij je do gorącej potrawy i poczekaj, aż delikatnie podgotuje się pod wpływem ciepła. Opcjonalnie możesz również wcześniej ugotować jajko na miękko.
Jak i dlaczego to działa?
Zupy to świetne posiłki dla osób chcących zredukować swoją wagę. Dzięki swojej objętości oraz temu, że zazwyczaj spożywamy je na ciepło, są bardzo sycące pomimo dość niewielkiej wartości energetycznej (zazwyczaj). Jeżeli lubisz zupy, wypróbowanie przepisów z innych zakątków świata może być ciekawą alternatywą dla klasycznego rosołu czy pomidorówki. Dzięki bogactwie warzyw oraz dodatkowi mięsa, zupa pho może stanowić pełnoprawny, zbilansowany pod względem makroskładników obiad lub kolację.