Włoska pasta z wędzonym łososiem i warzywami

Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dzieje się tak bez powodu – obecność dużej ilości ryb, świeżych warzyw i owoców sprawia, że to jeden z bardziej zbilansowanych systemów żywienia, z którego może skorzystać praktycznie każdy. Jeżeli lubisz różnorodność na talerzu, pasta z wędzonym łososiem będzie dobrym pomysłem na obiad. Możesz ją dowolnie modyfikować lub przygotować w wersji podstawowej. 

Składniki (8 porcji):

  • 240 g nieugotowanego makaronu (świderków, piórek lub innej ulubionej wersji) 
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 1 średnia zielona papryka, pokrojona w kostkę 
  • 1 łodyga selera, pokrojona w kostkę 
  • 1 duże dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę 
  • 300 g wędzonego łososia w płatkach 

 

Sos: 

  • 1/2 szklanki majonezu na bazie oliwy 
  • 1/4 szklanki ostrej musztardy 
  • 1/4 szklanki tamari o niskiej zawartości sodu 
  • 1 łyżka czosnku w proszku 
  • 1 łyżka proszku cebulowego 
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 

 

Dekoracja: 

  • pokrojony w kostkę szczypiorek 
  • mielony pieprz 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    260

Węglowodany   28g

Białko   13g

Tłuszcz    11g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj makaron (najlepiej al dente), odcedź z wody i odstaw do ostudzenia.
  2. W małej misce wymieszaj składniki na sos i dopraw do smaku. 
  3. Rozdrobnij łososia, a następnie do dużej miski włóż wszystkie składniki na sałatkę. 
  4. Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj.
  5. Udekoruj ziołami i pieprzem przed podaniem. Spożywaj na zimno.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast łososia wędzonego możesz użyć również wersji pieczonej. 
  • Chcesz więcej złożonych węglowodanów? Wybierz makaron pełnoziarnisty zamiast pszenicznego. 
  • Jeżeli akurat jest sezon na pomidory, nie wahaj się dodać kilku do pasty. 
  • Liczysz kalorie? Wykorzystaj wagę kuchenną do odmierzania składników oraz porcji. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest tłustą rybą, zawierającą w sobie wiele cennych substancji odżywczych – w tym niezbędne człowiekowi nasycone kwasy omega. Jego udział w diecie umożliwi Ci jej urozmaicenie oraz pozwoli dostarczyć kwasy omega z naturalnego źródła, podobnie jak witaminę D. W połączeniu z warzywami i makaronem włoska pasta z wędzonym łososiem stanowi kompletny posiłek, który możesz wykorzystać na śniadanie, obiad, kolację lub w czasie przyjęcia czy grilla w weekend.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN