Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Nie dzieje się tak bez powodu – obecność dużej ilości ryb, świeżych warzyw i owoców sprawia, że to jeden z bardziej zbilansowanych systemów żywienia, z którego może skorzystać praktycznie każdy. Jeżeli lubisz różnorodność na talerzu, pasta z wędzonym łososiem będzie dobrym pomysłem na obiad. Możesz ją dowolnie modyfikować lub przygotować w wersji podstawowej.
Składniki (8 porcji):
- 240 g nieugotowanego makaronu (świderków, piórek lub innej ulubionej wersji)
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 średnia zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera, pokrojona w kostkę
- 1 duże dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 300 g wędzonego łososia w płatkach
Sos:
- 1/2 szklanki majonezu na bazie oliwy
- 1/4 szklanki ostrej musztardy
- 1/4 szklanki tamari o niskiej zawartości sodu
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka proszku cebulowego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
Dekoracja:
- pokrojony w kostkę szczypiorek
- mielony pieprz
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 260
Węglowodany 28g
Białko 13g
Tłuszcz 11g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron (najlepiej al dente), odcedź z wody i odstaw do ostudzenia.
- W małej misce wymieszaj składniki na sos i dopraw do smaku.
- Rozdrobnij łososia, a następnie do dużej miski włóż wszystkie składniki na sałatkę.
- Dodaj sos do sałatki i delikatnie wymieszaj.
- Udekoruj ziołami i pieprzem przed podaniem. Spożywaj na zimno.
Patenty kucharza:
- Zamiast łososia wędzonego możesz użyć również wersji pieczonej.
- Chcesz więcej złożonych węglowodanów? Wybierz makaron pełnoziarnisty zamiast pszenicznego.
- Jeżeli akurat jest sezon na pomidory, nie wahaj się dodać kilku do pasty.
- Liczysz kalorie? Wykorzystaj wagę kuchenną do odmierzania składników oraz porcji.
Jak i dlaczego to działa?
Łosoś jest tłustą rybą, zawierającą w sobie wiele cennych substancji odżywczych – w tym niezbędne człowiekowi nasycone kwasy omega. Jego udział w diecie umożliwi Ci jej urozmaicenie oraz pozwoli dostarczyć kwasy omega z naturalnego źródła, podobnie jak witaminę D. W połączeniu z warzywami i makaronem włoska pasta z wędzonym łososiem stanowi kompletny posiłek, który możesz wykorzystać na śniadanie, obiad, kolację lub w czasie przyjęcia czy grilla w weekend.