Pieczony łosoś BBQ

Łosoś to jeden z lepszych wyborów, jakie możesz podjąć w kontekście ryb – pod warunkiem, że wybierzesz wersję dziką. Jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, a także stanowi jeden z niewielu produktów spożywczych, w którym znajdziesz witaminę D. Ten pieczony łosoś, inspirowany klasycznym smakiem BBQ, będzie idealnym wyborem na obiad lub kolację.

Składniki (2 porcje):

  • 300-360 g filetu z łososia (2 porcje po 150-180 g) 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) czosnku w proszku 
  • 1 łyżeczka (ok. 5 g) cebuli w proszku 
  • 1/2 łyżeczki (ok. 3 g) skórki z cytryny 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) niskokalorycznego sosu BBQ 
  • Dowolna paczka mrożonych warzyw (lub warzywa świeże) 

 

Dekoracja: 

  • 1 łyżeczka pestek dyni 
  • świeże zioła 
  • zmielony czarny pieprz 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    570

Węglowodany   50g

Białko   44g

Tłuszcz    22g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego zapewni Ci dodatkową porcję zdrowych kwasów tłuszczowych, witaminy D i innych cennych składników odżywczych.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni.
  2. Dopraw filety z łososia czosnkiem, cebulą, solą morską, pieprzem i skórką z cytryny. 
  3. Ułóż filety na blasze wyłożonej papierem i piecz w piekarniku przez około 8 minut. 
  4. Wyjmij łososia z piekarnika i posmaruj każdy filet 1 łyżką sosu BBQ. Włóż z powrotem do piekarnika na dodatkowe 2 do 4 minut pieczenia lub do czasu, aż łososia będzie można łatwo rozbić widelcem. 
  5. Ugotuj lub podsmaż wybrane warzywa.
  6. Podziel rybę i warzywa na dwie porcje. Podawaj z nasionami dyni, świeżymi ziołami lub zmielonym pieprzem.

 

Patenty kucharza: 

  • Z tego przepisu możesz skorzystać także wtedy, gdy masz do dyspozycji inną odmianę tłustej ryby, jak śledź czy makrela. 
  • Jeżeli chcesz zjeść posiłek następnego dnia, ułóż rybę i warzywa z lunchboxie, poczekaj aż się ostudzą, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Łosoś jest przedstawicielem ryb tłustych morskich, których spożycie jest w Polsce stosunkowo niskie. Włączając go do diety zyskujesz bogate źródło kwasów omega i zdrowych tłuszczy, a także pełnowartościowego białka. Dodatkowo jest to ryba bardzo uniwersalna, dzięki czemu możesz przygotować ją na wiele różnych sposobów. W towarzystwie warzyw pieczony łosoś stanowi pełnowartościowy posiłek, idealny na kolację, obiad czy lunch. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN