Wegańska zupa serowo-brokułowa

Rozgrzewająca, pyszna i mocno serowa. Idealna zupa serowo-brokułowa na jesienne i zimowe wieczory jak najbardziej istnieje – właśnie przeglądasz przepis, z pomocą którego go przygotujesz. Dodatkowe atuty? Jest to wersja wegańska, dzięki czemu możesz z niej skorzystać także wtedy, gdy na co dzień ograniczasz spożycie produktów odzwierzęcych. 

Składniki (6 porcji):

  • 1 łyżka oleju z awokado 
  • 180 g pokrojonej w kostkę cebuli 
  • 4 ząbki czosnku, posiekane 
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego 
  • 1 szklanka namoczonych surowych orzechów nerkowca 
  • 1/2 szklanki drożdży odżywczych 
  • 375 g różyczek brokułów 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Dekoracja: 

  • posiekana zielona cebulka 
  • płatki czerwonej papryki 
  • płatki pieprzu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    317

Węglowodany   19g

Białko   9g

Tłuszcz    22g

Błonnik    5g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Dodaj bulion warzywny, mleko kokosowe, orzechy nerkowca (pamiętaj, aby je odsączyć), drożdże oraz sól i pieprz do blendera o dużej mocy i miksuj na gładką masę. Odstaw na bok.
  2. Do dużego garnka ustawionego na średnim ogniu dodaj olej i pozwól mu się rozgrzać, około 30 sekund. 
  3. Dodaj cebulę, sól i pieprz i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i uzyskają złoty kolor. 
  4. Dodaj czosnek i smaż kolejne 1-2 minuty. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinę bulionu, aby mieć pewność, że się nie przypali. 
  5. Dodaj brokuły i serowy bulion i dobrze wymieszaj do połączenia. Pamiętaj, aby zdjąć cebulę z dna patelni, aby się nie przypaliła. 
  6. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż brokuły uzyskają pożądany stopień ugotowania. 
  7. Przed podaniem udekoruj wybranymi dodatkami. 

 

Patenty kucharza: 

  • Jako dodatek możesz wykorzystać również grzanki (pamiętaj aby doliczyć je do wartości kalorycznej). 
  • Nerkowce umieść w wodzie dzień wcześniej i pozostaw na noc – dzięki temu zmiękną. 
  • Jeżeli chcesz dodatkowej porcji białka, użyj tofu lub wybranego białka wegańskiego lub – jeżeli nie masz nic przeciwko – mięsa. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Zupy to bardzo dobry sposób na dietę, jeżeli planujesz zgubić kilka kilogramów. Są pożywne i jednocześnie same w sobie nie zawierają zbyt wielu kalorii. W brokułach znajdziesz przede wszystkim spore ilości błonnika, potasu i kwasu foliowego, a także witamin A oraz C. Obecność nerkowców sprawi, że posiłek dostarczy Ci także zdrowych kwasów tłuszczowych. Zupa serowo-brokułowa to bardzo dobry pomysł na obiad w chłodniejszy dzień, choć oczywiście nie tylko.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN