Rozgrzewająca, pyszna i mocno serowa. Idealna zupa serowo-brokułowa na jesienne i zimowe wieczory jak najbardziej istnieje – właśnie przeglądasz przepis, z pomocą którego go przygotujesz. Dodatkowe atuty? Jest to wersja wegańska, dzięki czemu możesz z niej skorzystać także wtedy, gdy na co dzień ograniczasz spożycie produktów odzwierzęcych.
Składniki (6 porcji):
- 1 łyżka oleju z awokado
- 180 g pokrojonej w kostkę cebuli
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego
- 1 szklanka namoczonych surowych orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki drożdży odżywczych
- 375 g różyczek brokułów
- sól i pieprz do smaku
Dekoracja:
- posiekana zielona cebulka
- płatki czerwonej papryki
- płatki pieprzu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 317
Węglowodany 19g
Białko 9g
Tłuszcz 22g
Błonnik 5g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Dodaj bulion warzywny, mleko kokosowe, orzechy nerkowca (pamiętaj, aby je odsączyć), drożdże oraz sól i pieprz do blendera o dużej mocy i miksuj na gładką masę. Odstaw na bok.
- Do dużego garnka ustawionego na średnim ogniu dodaj olej i pozwól mu się rozgrzać, około 30 sekund.
- Dodaj cebulę, sól i pieprz i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i uzyskają złoty kolor.
- Dodaj czosnek i smaż kolejne 1-2 minuty. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinę bulionu, aby mieć pewność, że się nie przypali.
- Dodaj brokuły i serowy bulion i dobrze wymieszaj do połączenia. Pamiętaj, aby zdjąć cebulę z dna patelni, aby się nie przypaliła.
- Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż brokuły uzyskają pożądany stopień ugotowania.
- Przed podaniem udekoruj wybranymi dodatkami.
Patenty kucharza:
- Jako dodatek możesz wykorzystać również grzanki (pamiętaj aby doliczyć je do wartości kalorycznej).
- Nerkowce umieść w wodzie dzień wcześniej i pozostaw na noc – dzięki temu zmiękną.
- Jeżeli chcesz dodatkowej porcji białka, użyj tofu lub wybranego białka wegańskiego lub – jeżeli nie masz nic przeciwko – mięsa.
Jak i dlaczego to działa?
Zupy to bardzo dobry sposób na dietę, jeżeli planujesz zgubić kilka kilogramów. Są pożywne i jednocześnie same w sobie nie zawierają zbyt wielu kalorii. W brokułach znajdziesz przede wszystkim spore ilości błonnika, potasu i kwasu foliowego, a także witamin A oraz C. Obecność nerkowców sprawi, że posiłek dostarczy Ci także zdrowych kwasów tłuszczowych. Zupa serowo-brokułowa to bardzo dobry pomysł na obiad w chłodniejszy dzień, choć oczywiście nie tylko.