Kurczak z rożna nie musi być okazjonalnym przysmakiem – jeżeli tylko posiadasz ruszt, możesz go zrobić także w domu, w piekarniku lub na grillu. Wersja sweet&spicy świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja, ale także jako wypełnienie do śniadaniowych kanapek.
Składniki (12 porcji):
Wcierka:
- 2 papryczki habanero
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi zielonej cebuli (głównie zielona część)
- 1 łyżka (ok. 15 g) świeżego imbiru
- 2 łyżki (ok. 30 g) ziela angielskiego
- 1 łyżka (ok. 15 g) pieprzu achiote LUB wędzonej papryki
- 1 łyżka (ok. 15 g) nasion kminku
- 2 łyżki (ok. 30 g) brązowego cukru (lub cukru kokosowego)
- 2 łyżki (ok. 20 g) niskosodowego tamari lub sosu sojowego
- 3 łyżki oleju (ok. 30 g) z awokado (lub oleju o neutralnym smaku)
Mięso:
- 3 całe kurczaki (średniej wielkości)
Dekoracja:
- świeży estragon (lub natka pietruszki)
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 280
Węglowodany 8g
Białko 22g
Tłuszcz 19g
Błonnik 1g
*Ten posiłek możesz wykorzystać jako danie główne lub jako wysokobiałkowy dodatek do innej potrawy.
Sposób przygotowania:
Umieść kurczaki w solance na co najmniej 1 godzinę lub całą noc. Aby zrobić solankę, gotuj przez 20 minut: 2 litry wody, 1/2 szklanki soli, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki pieprzu i 1 liść laurowy. Odstaw do całkowitego przestudzenia, a następnie umieść w solance mięso i odstaw do lodówki.
Zmiksuj habanero, czosnek, zieloną cebulę i imbir za pomocą blendera. Dodaj do miski wraz z pozostałymi składnikami na wcierkę – mieszaj, aż masa stanie się pastą.
Wyjmij kurczaka z solanki i dokładnie osusz. Następnie natrzyj mięso przygotowaną pastą-wcierką. Marynuj przez co najmniej godzinę (najlepiej przez noc).
Rozgrzej grill lub piekarnik do 200 stopni.
Nadziej kurczaki na ruszt i podstaw pod mięso blachę do pieczenia. Piecz przez około godzinę lub do momentu, gdy wnętrze kurczaków osiągnie temperaturę 70 stopni w najgrubszej części (do pomiaru użyj termometru kucharskiego).
Po upieczeniu odczekaj około 10 minut, zanim pokroisz mięso. Oprósz estragonem lub innymi ziołami tuż przed podaniem.
Patenty kucharza:
- W ten sam sposób możesz przygotować również mniejsze części kurczaka, jak pałki czy ćwiartki.
Jak i dlaczego to działa?
Kurczak z rożna jest ciekawą alternatywą dla wersji smażonej lub gotowanej. Choć jego przygotowanie zajmie więcej czasu, możesz zrobić wiele porcji naraz, dzięki czemu będziesz mieć bazę do obiadów i kolacji na cały tydzień. Mięso z kurczaka jest bogatym źródłem białka, a także zawiera mniej tłuszczu, niż wieprzowina czy wołowina. Jest to dodatkowo bardzo uniwersalne źródło białka, które możesz wykorzystać do praktycznie każdego posiłku.