Kurczak z rożna w wydaniu sweet&spicy 

Kurczak z rożna nie musi być okazjonalnym przysmakiem – jeżeli tylko posiadasz ruszt, możesz go zrobić także w domu, w piekarniku lub na grillu. Wersja sweet&spicy świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja, ale także jako wypełnienie do śniadaniowych kanapek. 

Składniki (12 porcji):

Wcierka: 

  • 2 papryczki habanero 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łodygi zielonej cebuli (głównie zielona część) 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) świeżego imbiru 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) ziela angielskiego 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) pieprzu achiote LUB wędzonej papryki 
  • 1 łyżka (ok. 15 g) nasion kminku 
  • 2 łyżki (ok. 30 g) brązowego cukru (lub cukru kokosowego) 
  • 2 łyżki (ok. 20 g) niskosodowego tamari lub sosu sojowego 
  • 3 łyżki oleju (ok. 30 g) z awokado (lub oleju o neutralnym smaku) 

 

Mięso: 

  • 3 całe kurczaki (średniej wielkości) 

 

Dekoracja: 

  • świeży estragon (lub natka pietruszki) 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    280

Węglowodany   8g

Białko   22g

Tłuszcz    19g

Błonnik    1g

*Ten posiłek możesz wykorzystać jako danie główne lub jako wysokobiałkowy dodatek do innej potrawy.

Sposób przygotowania: 

  1. Umieść kurczaki w solance na co najmniej 1 godzinę lub całą noc. Aby zrobić solankę, gotuj przez 20 minut: 2 litry wody, 1/2 szklanki soli, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki pieprzu i 1 liść laurowy. Odstaw do całkowitego przestudzenia, a następnie umieść w solance mięso i odstaw do lodówki.

  2. Zmiksuj habanero, czosnek, zieloną cebulę i imbir za pomocą blendera. Dodaj do miski wraz z pozostałymi składnikami na wcierkę – mieszaj, aż masa stanie się pastą.

  3. Wyjmij kurczaka z solanki i dokładnie osusz. Następnie natrzyj mięso przygotowaną pastą-wcierką. Marynuj przez co najmniej godzinę (najlepiej przez noc).

  4. Rozgrzej grill lub piekarnik do 200 stopni.

  5. Nadziej kurczaki na ruszt i podstaw pod mięso blachę do pieczenia. Piecz przez około godzinę lub do momentu, gdy wnętrze kurczaków osiągnie temperaturę 70 stopni w najgrubszej części (do pomiaru użyj termometru kucharskiego).

  6. Po upieczeniu odczekaj około 10 minut, zanim pokroisz mięso. Oprósz estragonem lub innymi ziołami tuż przed podaniem.

 

Patenty kucharza: 

  • W ten sam sposób możesz przygotować również mniejsze części kurczaka, jak pałki czy ćwiartki.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Kurczak z rożna jest ciekawą alternatywą dla wersji smażonej lub gotowanej. Choć jego przygotowanie zajmie więcej czasu, możesz zrobić wiele porcji naraz, dzięki czemu będziesz mieć bazę do obiadów i kolacji na cały tydzień. Mięso z kurczaka jest bogatym źródłem białka, a także zawiera mniej tłuszczu, niż wieprzowina czy wołowina. Jest to dodatkowo bardzo uniwersalne źródło białka, które możesz wykorzystać do praktycznie każdego posiłku.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN