Wegański gulasz z soczewicy z pomidorami i oregano

Przepis na smaczny, satysfakcjonujący wegański gulasz – specjalnie dla osób unikających spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Możesz wykorzystać go jako opcję obiadową, kolację lub podzielić na mniejsze części i zastosować jako dodatek do innych dań.

Składniki (1 porcja):

  • Cukinia – 300 g 
  • Pomidory z puszki (krojone) – 200 g 
  • Soczewica zielona – 80 g 
  • Cebula – 50 g 
  • Ryż basmati – 50 g 
  • Olej rzepakowy – 20 g  (4 łyżeczki) 
  • Mielona słodka papryka – 2.5 g 
  • Oregano (suszone) – 1.5 g   
  • Pieprz czarny mielony – 1 g 
  • Sól himalajska – 1 g 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    757

Węglowodany   103g

Białko   30g

Tłuszcz    23g

Błonnik    19g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Soczewicę ugotuj z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  2. Cebulę i cukinię podsmaż na oleju. Dodaj pomidory z puszki.
  3. Gdy warzywa będą miękkie dodaj odsączoną soczewicę i wcześniej ugotowany ryż.
  4. Dopraw słodką papryką w proszku, oregano, solą i pieprzem.

 

Patenty kucharza: 

  • Gulasz podawaj od razu lub przechowaj w szczelnym pojemniku w lodówce.
  • Jeżeli chcesz zmniejszyć ilość kalorii, podziel danie na dwie porcje. 
  • Możesz przygotować większą porcję zawczasu, a następnie podzielić ją na posiłki na kolejne dni tygodnia.
  • Zamiast ryżu basmati możesz wykorzystać też ryż jaśminowy lub brązowy (pełnoziarnisty).

 

Jak i dlaczego to działa? 

Soczewica jest bardzo niskokalorycznym, jednak bogatym w makro- i mikroelementy produktem roślinnym. Ze względu na swoją teksturę świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w wegańskich i wegetariańskich posiłkach. Zawiera witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6, B9), a także witaminę K, potas, żelazo, magnez i cynk. W jej skład wchodzą również pierwiastki śladowe w postaci manganu i miedzi. W połączeniu z innymi warzywami wegański gulasz będzie stanowić pełnowartościowy, sycący posiłek  – w sam raz na obiad lub kolację. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN