Burger z indykiem i serem pleśniowym 

Burgery i kanapki z mięsem to bardzo powszechny posiłek, najczęściej w formie fast foodu. Możesz jednak przygotować jego zdrowszą wersję, jeżeli zrobisz to samodzielnie i zadbasz o wysoką jakość składników. Przepis poniżej to idealna opcja na obiad lub kolację, ale również na weekendowe spotkanie ze znajomymi. 

Składniki (8 porcji):

  • 700 g 93% chudego mielonego indyka 
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego 
  • 1/3 szklanki kruszonki sera pleśniowego 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 

 

Kanapki: 

  • 8 zwykłych bułek, do burgerów lub kajzerek 
  • 2 pomidory rzymskie, pokrojone w plasterki 
  • 1 średni ogórek, pokrojony 
  • 8 łyżek musztardy Dijon 
  • 8 liści sałaty rzymskiej 

 

Karmelizowana cebulka (opcjonalnie): 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 duża biała cebula, pokrojona w plasterki 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    330

Węglowodany   24g

Białko   21g

Tłuszcz    15g

Błonnik    2g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Możesz też potraktować ten obiad jako odskocznię od klasycznej diety – coś, co sprawi, że zaspokoisz swoje żywieniowe zachcianki, jednocześnie nie ryzykując zniwelowania swoich celów sylwetkowych i zdrowotnych.

Sposób przygotowania: 

  1. W misce wymieszaj składniki na burgery. Aby równomiernie podzielić masę, możesz wykorzystać łyżkę do lodów lub podobną miarkę.
  2. Ustaw patelnię non-stick na średnim ogniu i gdy będzie gorąca, spryskaj ją awokado lub oliwą z oliwek, a następnie ułóż kotleciki. Smaż przez 4 – 6 minut z każdej strony lub do momentu, aż góra/dół się zarumienią.
  3. Na średnim ogniu ustaw patelnię, dodaj trochę oleju i podgrzej. Następnie dodaj pokrojoną cebulę. Gdy cebula się smaży i karmelizuje, dodaj szczyptę soli morskiej, aby wydobyć słodycz. W razie potrzeby dodaj na patelnię pół szklanki bulionu, białego wina lub wody, aby przeprowadzić proces redukcji. Smaż, aż cebula będzie miękka i złocistobrązowa, około 15 minut.  
  4. Podpiecz bułki na patelni lub w opiekaczu, a następnie złóż kanapki. W każdej ułóż warzywa, jeden kotlecik i dopraw łyżką musztardy.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast indyka możesz użyć również mięsa z kurczaka lub innego drobiowego. 
  • Jeżeli nie możesz jeść serów pleśniowych, wykorzystaj tradycyjną odmianę. 
  • Do mięsa możesz dodać także inne, ulubione przyprawy i dodatki. Pamiętaj jedynie, że wiele odmian serów pleśniowych ma wyrazisty smak. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Burgery wykonane na bazie mięsa drobiowego są delikatniejsze i „lżejsze”, dzięki czemu możesz cieszyć się nimi częściej. Obecność mięsa i sera pozwala na uzyskanie dobrej proporcji ilości białka do węglowodanów w posiłku. Warzywa zapewnią Ci niezbędne witaminy i inne mikroelementy. Jeżeli czujesz się na siłach, bułki również możesz upiec samodzielnie – wtedy uzyskasz najzdrowszą (i najsmaczniejszą) wersję burgerów, jaką tylko można przygotować. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN