Wegański jednogarnkowy makaron z pesto

Lekki makaron z pesto i warzywami, który możesz wybrać na swój lunch lub kolację. Jest prosty w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie trzech składników i nieco wody z gotowania makaronu. To zdrowy sposób na włączenie makaronu do swojej diety, jak i idealny posiłek na ciepły dzień, kiedy nie masz zbyt dużego apetytu. 

Składniki (1 porcja):

  • 85 g nieugotowanego makaronu 
  • 1 szklanka szpinaku baby 
  • 60 g zielonego pesto 
  • sól i pieprz do smaku 

 

Do makaronu: 

  • 1 szklanka wody 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    570

Węglowodany   67g

Białko   16g

Tłuszcz    27g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ustaw garnek z lekko osoloną wodą na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i dodaj makaron. 
  2. Zmniejsz ogień i mieszaj makaron przez 5 minut. 
  3. Dodaj szpinak i gotuj kolejne 5-10 minut (5 dla al dente). 
  4. Zdejmij z ognia i dodaj pesto. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku, jeżeli potrzeba.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast szpinaku możesz wykorzystać również różyczki brokuła.
  • Jeżeli chcesz więcej białka, dodaj do makaronu mięso z kurczaka lub dowolne inne (w wersji wegańskiej – tofu).
  • Możesz wykorzystać dowolną odmianę makaronu – pszenną, pełnoziarnistą, z ciecierzycy itp. Zwróć tylko uwagę na zmiany wartości odżywczych.
  • Uważaj z użyciem soli. W pesto znajduje się ona naturalnie, więc woda na makaron powinna być posolona zauważalnie mniej, niż robisz to zazwyczaj. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Pesto jest bardzo dobrym źródłem witaminy E oraz witaminy K. Z tego powodu wykazuje pozytywny wpływ na układ krwionośny. Dodatkowo również zawiera w sobie całkiem dużo białka oraz takich pierwiastków, jak wapń, sód, fosfor, żelazo, selen i magnez. W połączeniu ze szpinakiem lub brokułami zapewni Ci solidną porcję niezbędnych mikroelementów. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN