Lekki makaron z pesto i warzywami, który możesz wybrać na swój lunch lub kolację. Jest prosty w przygotowaniu, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie trzech składników i nieco wody z gotowania makaronu. To zdrowy sposób na włączenie makaronu do swojej diety, jak i idealny posiłek na ciepły dzień, kiedy nie masz zbyt dużego apetytu.
Składniki (1 porcja):
- 85 g nieugotowanego makaronu
- 1 szklanka szpinaku baby
- 60 g zielonego pesto
- sól i pieprz do smaku
Do makaronu:
- 1 szklanka wody
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 570
Węglowodany 67g
Białko 16g
Tłuszcz 27g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ustaw garnek z lekko osoloną wodą na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia i dodaj makaron.
- Zmniejsz ogień i mieszaj makaron przez 5 minut.
- Dodaj szpinak i gotuj kolejne 5-10 minut (5 dla al dente).
- Zdejmij z ognia i dodaj pesto. Dokładnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku, jeżeli potrzeba.
Patenty kucharza:
- Zamiast szpinaku możesz wykorzystać również różyczki brokuła.
- Jeżeli chcesz więcej białka, dodaj do makaronu mięso z kurczaka lub dowolne inne (w wersji wegańskiej – tofu).
- Możesz wykorzystać dowolną odmianę makaronu – pszenną, pełnoziarnistą, z ciecierzycy itp. Zwróć tylko uwagę na zmiany wartości odżywczych.
- Uważaj z użyciem soli. W pesto znajduje się ona naturalnie, więc woda na makaron powinna być posolona zauważalnie mniej, niż robisz to zazwyczaj.
Jak i dlaczego to działa?
Pesto jest bardzo dobrym źródłem witaminy E oraz witaminy K. Z tego powodu wykazuje pozytywny wpływ na układ krwionośny. Dodatkowo również zawiera w sobie całkiem dużo białka oraz takich pierwiastków, jak wapń, sód, fosfor, żelazo, selen i magnez. W połączeniu ze szpinakiem lub brokułami zapewni Ci solidną porcję niezbędnych mikroelementów.