Wegańska kremowa zupa grzybowa

Grzyby to produkt kojarzący się szczególnie z okresem jesiennym i nie dzieje się tak bez powodu – duszone czy w formie zupy, idealnie rozgrzewają i pozwalają zyskać trochę energii nawet w pochmurny dzień. W tym przepisie odkryjesz, że wegańska zupa grzybowa, która nie zawiera żadnych produktów odzwierzęcych, może być nie tylko nieprzyzwoicie smaczna, ale również bardzo sycąca. 

Składniki (6 porcji):

  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 średnia biała cebula, pokrojona w kostkę 
  • 4 ząbki czosnku, posiekane 
  • 680 g małych grzybów portobello, pokrojonych w plasterki 
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina 
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (lub mąki owsianej) 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki musztardy Dijon 
  • 1 szklanka jogurtu z mleka nerkowca 
  • sól morska do smaku 

Przyprawy: 

  • 2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 2 łyżeczki kminku 
  • 1 łyżka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 2 łyżeczki białego pieprzu (opcjonalnie) 
  •  szczypta soli 

 

Dekoracja: 

  • świeży tymianek lub inne ulubione zioła 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    201

Węglowodany   15g

Białko   5g

Tłuszcz    12g

Błonnik    3g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Postaw garnek z grubym dnem na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący, dodaj olej i cebulę i smaż przez 2–3 minuty lub do momentu, aż brzegi cebuli staną się lekko brązowe. Uwaga: czas smażenia zależy od tego, jak grubo ją pokroisz.
  2. Dodaj czosnek i wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe przyprawy i mieszaj przez 1 minutę. Uważaj, aby czosnek się nie spalił. Gdy przyprawy będą gotowe, dodaj pieczarki. Kontynuuj mieszanie, aż grzyby zostaną pokryte przyprawami i olejem. 
  3. Wlej do garnka wytrawne białe wino i zredukuj do około połowy. Następnie posyp mąką i mieszaj, aż masa będzie puszysta.
  4. Wlej bulion warzywny, dodaj musztardę dijon i doprowadź do lekkiego wrzenia. Potem przykryj i duś przez 10 – 15 minut. 
  5. Dodaj naturalny jogurt roślinny i szybko wymieszaj, aby uniknąć zważenia. Gotuj jeszcze przez 5 minut, następnie zdejmij z ognia, aby masa ostygła i zgęstniała.
  6. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.

 

Patenty kucharza: 

  • Nie masz pieczarek portobello? Wykorzystaj klasyczną odmianę. 
  • Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, zmieszaj 1 łyżkę skrobi kukurydzianej lub maranty z wodą i dodaj do garnka na koniec. Pamiętaj tylko, aby dobrze wymieszać – inaczej mogą zrobić się grudki (podobnie jak w przypadku mąki rozrobionej z wodą). 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Zupy to bardzo dobra forma posiłku szczególnie dla osób liczących kalorie. Zwykle są syte i pożywne, choć jednocześnie nie mają wiele kalorii. Wykorzystując pieczarki sprawiasz, że poczucie sytości pozostanie z Tobą na dłużej – układ trawienny potrzebuje więcej czasu, by poradzić sobie z grzybami. Jeżeli chcesz, możesz dodać do zupy wybrane mięso lub jego wegański zamiennik, by zachować różnorodność jadłospisu i podnieść ilość białka w porcji. Wegańska zupa grzybowa to propozycja idealna na kolację lub obiad, szczególnie w chłodniejsze dni.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN