Jedna z najbardziej rozpoznawalnych włoskich potraw w niecodziennej aranżacji. Jeżeli stosujesz dietę wegetariańską lub starasz się obniżyć spożycie mięsa w diecie, poniższy przepis to ciekawy pomysł na obiad. Delikatny smak pomidorów i tofu dobrze ze sobą współgra, zapewniając poczucie sytości na długi czas. W przepisie znajdziesz wegetariańskie spaghetti także w wersji niskokalorycznej i niskowęglowodanowej.
Składniki (1 porcja):
- Tofu wędzone – 200 g
- Pomidory z puszki (krojone) – 100 g
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty – 100 g
- Cebula – 50 g
- Olej rzepakowy – 10 g (2 łyżeczki)
- Pietruszka, liście – 6 g
- Czosnek – 5 g
- Curry – 1.5 g
- Sól himalajska – 1 g
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 757
Węglowodany 74g
Białko 42g
Tłuszcz 28g
Błonnik 16g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Podsmaż na tłuszczu posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodaj tofu i podsmaż w przyprawie curry.
- Duś z pomidorami.
- Makaron wymieszaj z sosem, przełóż do miseczki i posyp posiekaną pietruszką.
Patenty kucharza:
- Wersja niskokaloryczna, niskowęglowodanowa: zamiast klasycznego makaronu wykorzystaj makaron konjac. Pamiętaj, by dobrze wypłukać go w zimnej wodzie przed wykorzystaniem.
- Pamiętaj o tym, aby odsączyć tofu z płynu. Dla intensywniejszego smaku możesz je również wcześniej zamarynować w curry i innych przyprawach.
- Zamiast tofu możesz również użyć krewetek.
- Możesz również podzielić wegetariańskie spaghetti na pół, jeżeli zależy Ci na mniejszej ilości kalorii, ale bez podmieniania składników.
Jak i dlaczego to działa?
Tofu jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a dodatkowo zwiększa objętość posiłku. Ze względu na swoją teksturę oraz łatwość przyswajania smaku przypraw jest to bardzo dobry zamiennik dla mięsa. Wybierając makaron pełnoziarnisty zamiast pszennego zapewniasz sobie satysfakcjonujący obiad, ponieważ zawarte w nim węglowodany złożone będą się dłużej wchłaniać w układzie pokarmowym.