Kuchnia azjatycka oferuje wiele ciekawych, zdrowych propozycji na najważniejsze posiłki w ciągu dnia. Jeżeli poszukujesz obiadu, który możesz zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, to makaron soba zdecydowanie będzie warty uwagi. Połącz go z ulubionymi dodatkami i białkiem, a uzyskasz pełnowartościowy, orientalny lunch.
Składniki (1 porcja):
Makaron (1 porcja):
- 180 g gotowanej piersi z kurczaka
- 260 g pełnoziarnistego makaronu soba
- 1 szklanka brokułów
- 2/3 szklanki posiekanych pieczarek cremini
- 1/2 łyżki czosnku
Sos (2 porcje):
- 1/4 szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka imbiru (pasta lub świeży)
- półtorej łyżki surowego miodu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 542
Węglowodany 58g
Białko 54g
Tłuszcz 8g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
- W misce wymieszaj składniki na sos i odstaw na bok.
- Ustaw patelnię na średnim ogniu i spryskaj oliwą z oliwek. Gdy będzie gorąca, wrzuć czosnek i grzyby i smaż przez około 3 do 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Następnie wrzuć brokuły i smaż przez kolejne 5 do 6 minut.
- Pozwól warzywom i kurczakowi ostygnąć, a następnie wymieszaj je z makaronem i dodaj mięso.
- Posyp na wierzchu ziarenkami sezamu.
Patenty kucharza:
- Zamiast kurczaka możesz wykorzystać także inne mięso lub roślinne białko, jak na przykład tofu.
- W przepisie obok brokułów możesz wykorzystać także inne sezonowe warzywa.
Jak i dlaczego to działa?
Makaron soba w wydaniu pełnoziarnistym jest dobrym źródłem złożonych węglowodanów. Łącząc go z białkiem w postaci mięsa czy tofu uzyskasz sycący posiłek, który pozwoli Ci pozostać najedzonym na dłużej. Warzywa i grzyby będą z kolei dobrym źródłem błonnika i cennych substancji odżywczych.