Przepisy na kolacje

Jesteś na redukcji i zależy Ci na lekkich kolacjach w formie zup czy sałatek? Próbujesz budować masę mięśniową i patrzysz przede wszystkim na ilość białka w posiłkach? A może nie trenujesz w ogóle, lecz chcesz zacząć jeść zdrowo? W naszych przepisach na kolację znajdziesz dania, które wspierają każdy cel sylwetkowy i zdrowotny.

NAJPOPULARNIEJSZE PRZEPISY NA KOLACJE

  • All Post
  • KOLACJE
fot. Freepik

Bakłażan jest niedocenianym warzywem, z którym często nie wiemy, co zrobić w kuchni. Jeżeli chcesz włączyć go do swojej diety, bardzo dobrym pomysłem będzie upieczenie go z dodatkiem parmezanu. Chrupiący bakłażan z pieca będzie zdrową, sycącą kolacją o bardzo ciekawym smaku.

  • All Post
  • KOLACJE
fot. Freepik

Sałatka z burakiem i mandarynką może brzmieć bardzo niecodziennie, jednak zdecydowanie jest to opcja godna rozwagi. Szczególnie, jeżeli lubisz próbować nowych produktów i smaków, ponieważ idą one w parze z ziarnem farro, które nie jest w naszym regionie szczególnie popularne. Wypróbuj na kolację i przekonaj się sam!

  • All Post
  • KOLACJE
fot. Freepik

Frittata to danie kuchni włoskiej, które może być ciekawym zamiennikiem dla jajecznicy lub omletu. Możesz dodać do niej wiele różnych składników, jak ulubione mięso, zieleninę, czy zioła. W tym przepisie wykorzystasz różnorodne warzywa, które zwiększą objętość posiłku i jednocześnie dostarczą Ci cennych składników odżywczych.

WSZYSTKIE PRZEPISY NA ZDROWE KOLACJE

Zdrowe kolacje – doskonale wiemy, jak to się kojarzy. Bez smaku, bez radości z jedzenia. Chcemy Ci udowodnić, że to wcale nie musi to tak wyglądać. Przepisy na kolacje przygotowane przez dietetyków New Level Sport są smaczne, proste i, co najważniejsze, nie powodują dietetycznych wyrzutów sumienia.

  • All Post
  • KOLACJE
fot. Freepik

Mac-n-cheese (macaroni and cheese) to popularne amerykańskie danie, które samo w sobie nie brzmi, jakby miało wiele wartości odżywczych. Jeżeli jednak przygotujesz je samodzielnie, dodasz nieco przypraw i nie zapomnisz o porcji białka, możesz stworzyć ciekawą przystawkę lub drugie śniadanie do zjedzenia na ciepło.

fot. Freepik

Przeciętna osoba powinna spożywać ryby co najmniej 1-2 razy w tygodniu, aby móc uznać swoją dietę za zbilansowaną. Warto to robić jednak przede wszystkim ze względu na to, że ryby to bardzo dobre, niskokaloryczne źródło pełnowartościowego białka, a ich tłuste odmiany dodatkowo dostarczą Ci zdrowych kwasów omega. Masz ochotę na rybkę? Wypróbuj chrupiące kąski z łososia z sosem teriyiaki.

fot. Freepik

Zupa kalafiorowa to klasyka w polskiej kuchni – podobnie jak wiele innych odmian tego dania. Jeżeli jednak nie masz ochoty na cięższą wersję na mięsie i śmietanie, wypróbuj wegetariański przepis, który znajdziesz poniżej. Możesz podać ją na obiad, kolację lub jako dodatek do większego dania. Ilość dodatków do dekoracji również jest bardzo zróżnicowana.

fot. Freepik

Prosta i smaczna sałatka ziemniaczana, która może stanowić posiłek sam w sobie lub być dodatkiem do innego dania. Propozycja w tym przepisie zawiera w sobie węglowodany. Możesz przygotować ją zawczasu i wykorzystać w ciągu tygodnia do obiadów lub kolacji. To idealny dodatek szczególnie do mięs i ryb. 

fot. Freepik

Ryba to dobry wybór na obiad lub kolację, jeżeli zależy ci na bogatym w białko, ale jednocześnie lekkim posiłku. W połączeniu z charakterystycznymi smakami limonki oraz imbiru zdecydowanie będzie stanowić ciekawą pozycję w Twoim menu. Pieczony czarny dorsz trzepis w sam raz dla osób, które starają się zredukować swoją masę ciała. 

fot. Freepik

Możesz zjeść je solo lub wykorzystać do burgerów i innych kanapek. Wyjątkowe w smaku, delikatnie chrupiące na zewnątrz kotleciki z tuńczyka pomogą Ci dostarczyć organizmowi dużej ilości białka. Czerwone ziemniaki (nie bataty!) będą z kolei źródłem wielu cennych witamin oraz pełnowartościowych węglowodanów. Przygotuj, spróbuj i przekonaj się sam. 

fot. Freepik

Ryba to bardzo dobry pomysł na kolację. Zawiera dużo białka, ale jednocześnie jest również lekkostrawna. Dodatkowo możesz podać ją z niezliczoną ilością dodatków – za każdym razem wybierz inne dla urozmaicenia diety. W tym przepisie gwiazdą programu jest grillowany czarny dorsz, którego bez problemu przygotujesz na grillu w piekarniku. Do dzieła! 

fot. Freepik

Każdy z nas lubi jakąś wersję pizzy – w końcu składają się na nią powszechnie uwielbiane składniki. Jeżeli jednak tradycyjna wersja jest zbyt obciążająca dla Twojego dziennego menu lub nie umiesz samodzielnie przygotować ciasta, to nic straconego. Lekka mini pizza na spodzie ze słodkich ziemniaków pozwoli Ci zaspokoić chęć na ten włoski smakołyk i jednocześnie nie wymaga kilku dni przygotowań. 

Makaron warzywny z cukinii z krewetkami

Makaron warzywny jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wersji pszenicznej – szczególnie, jeżeli nie możesz przekonać się do tego wykonywanego z mąki konjac. Dodatkowo możesz też przygotować go z różnych warzyw. W tym przepisie połączymy makaron z cukinii z innymi warzywami oraz krewetkami, co utworzy pełnowartościową kolację. 

fot. Pexels

Masz ochotę na bułkę, ale niekoniecznie ze standardowym wołowym burgerem? Wypróbuj czegoś innego, a dokładnie połączenia delikatnej ryby z ostrą papryczką jalapeno. Burger z łososiem może być dla Ciebie zamiennikiem kotleta wołowego w tym popularnym daniu fast food, jak i dodatkiem do klasycznego obiadu. Przygotuj kilka porcji i ciesz się nimi przez kolejne dni. 

Kotleciki ziemniaczano-krabowe

Możesz zjeść je solo, z warzywami, sosem lub wykorzystać jako zamiennik klasycznego kotleta wołowego w burgerze. Kotleciki z tego przepisu zawierają rzadko wykorzystywany u nas składnik – mięso kraba. Zdecydowanie jednak warto dać mu szansę, szczególnie, jeżeli lubisz inne owoce morza. Wykorzystaj kotleciki ziemniaczano-krabowe na kolację lub obiad i ciesz się wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem. 

Miska obfitości z przegrzebkami w tle

Przegrzebki charakteryzują się wyjątkową delikatnością smaku, a także mogą zastąpić bardziej powszechne odmiany mięsa, jak kurczak czy indyk. Przygotowane na ciepło z mnóstwem dodatków będą sycącą, smakowitą kolacją, o której długo nie zapomnisz i chętnie przygotujesz jeszcze nie raz. Bierz fartucha i do dzieła! 

fot. Freepik

Pomidory to jedno z najpowszechniej dostępnych i najchętniej wykorzystywanych warzyw w Polsce. Dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi i teksturze sprawdzą się w kanapkach, jako dodatek do obiadu, a także w sałatce. Jeżeli masz ochotę na lekką kolację, lub poszukujesz ciekawego smaku-dodatku do dania głównego, sałatka z pomidorów z ziołami będzie dobrym wyborem. 

fot. Freepik

Łosoś jest jedną ze zdrowszych ryb, o ile wybieramy okazy z dzikiego połowu. Dostarczy Ci zdrowych kwasów tłuszczowych oraz dużej porcji białka, dlatego warto włączyć go w cotygodniową rozpiskę żywieniową. W tym przepisie odkryjesz, jak przygotować chrupiącą, zaczernioną z wierzchu wersję łososia z patelni. 

fot. Freepik

Owoce morza goszczą w wielu różnych odmianach kuchni europejskiej, azjatyckiej, czy amerykańskiej. Te niepozorne skorupiaki pozwalają na przeprowadzenie wielu różnych eksperymentów kulinarnych. Jeżeli przy okazji zwracasz uwagę na to, ile węglowodanów gości na Twoim talerzu, to z dużą dozą prawdopodobieństwa zrobisz dobry użytek z przepisu na makaron z krewetkami i marinarą. 

fot. Freepik

Bataty są ciekawym i zdecydowanie wartym uwagi zamiennikiem dla klasycznych ziemniaków. Z ich pomocą urozmaicisz swoją kuchnię, ale także zyskasz dodatkowe wartościowe źródło witamin i składników odżywczych. Z tym przepisem przygotujesz kotleciki z batatem i kurczakiem, które możesz potraktować jako danie główne lub dodatek do większego posiłku. 

fot. Freepik

Kolacja to często najbardziej problematyczny posiłek w ciągu dnia. Zwykle nie mamy już wielu kalorii do rozdysponowania, a proste kanapki czy sałatki szybko mogą się przejeść. Jeżeli poszukujesz zmiany, spróbuj swoich sił z w kuchnią śródziemnomorską w wydaniu fit. Ryż hiszpański to niskokaloryczny, ciepły i lekkostrawny posiłek, który dostarczy Ci dużo białka do regeneracji w czasie snu. 

fot. Freepik

Wegetariańska sałatka z pomidorami i wędzonym tofu przywodząca na myśl klasyczne włoskie przepisy. Jest to posiłek o dużej objętości i idealnym rozkładzie makroskładników, który warto wybrać na kolację, jeżeli ciężko jest Ci się nasycić. Z powodzeniem zabierzesz ją również w podróż czy do pracy. 

fot. Pexels

Klasyczna polska potrawa o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, często przygotowywania w sezonie na świeżą fasolkę szparagową. Jajka sadzone z dodatkami sprawdzą się jako obiad lub kolacja, a w mniejszej porcji także jako nie-słodka przekąska. Możesz się nimi delektować w domu, a możesz też przygotować wersję do zabrania do pracy czy w drogę.

fot. Freepik

Klasyczna sałatka kalafiorowa do spożycia bez konieczności podgrzewania, wegetariańska i o dużej zawartości białka oraz błonnika. Dzięki temu jest bardzo sycąca, a Ty nie poczujesz głodu przez wiele godzin po posiłku. Jest to dobry wybór dla osób poszukujących obiadów do podania na zimno oraz szukających alternatywy dla majonezu jako formy dressingu.

Pokaż więcej

End of Content.

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

WIRTUALNY TRENER

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN