Grillowany czarny dorsz

Ryba to bardzo dobry pomysł na kolację. Zawiera dużo białka, ale jednocześnie jest również lekkostrawna. Dodatkowo możesz podać ją z niezliczoną ilością dodatków – za każdym razem wybierz inne dla urozmaicenia diety. W tym przepisie gwiazdą programu jest grillowany czarny dorsz, którego bez problemu przygotujesz na grillu w piekarniku. Do dzieła! 

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety z czarnego dorsza 
  • 6 łyżek masła 
  • 1 ząbek czosnku, posiekany 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 

 

Dodatki: 

  • sałatka z pomidorów i ogórków 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    288

Węglowodany   29g

Białko   13g

Tłuszcz    17g

Błonnik    6g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej grill do 175 stopni. Jeżeli grillujesz rybę na grillu opalanym drzewem lub węglem, polecamy dołożyć dębowych gałązek dla uzyskania szczególnego zapachu i posmaku.
  2. Filety osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Jeżeli były mrożone, musisz je wcześniej rozmrozić.
  3. Przygotuj masło czosnkowe: roztop ma patelni masło z posiekanym czosnkiem i smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się rumienić. Zdejmij z ognia i wymieszaj z natką pietruszki.
  4. Połóż filety skórą do dołu na grillu (nie bezpośrednio nad płomieniem).
  5. Posmaruj masłem czosnkowym i zamknij pokrywkę. 
  6. Grilluj 12-15 minut lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 62 stopnie. 
  7. Podawaj z sałatką i innymi ulubionymi dodatkami.

 

Patenty kucharza: 

  • Jeżeli nie masz gdzie kupić czarnego dorsza, możesz wykorzystać także dorsza atlantyckiego. 
  • W sezonie zamiast sałatki z ogórka i pomidora możesz wykorzystać pieczone szparagi.
  • Możesz wykorzystać ten przepis w diecie śródziemnomorskiej, klasycznej, dash oraz nordyckiej.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Grillowany czarny dorsz zawiera w sobie imponującą ilość białka (15 g na 100 g ryby). Dodatkowo jest również żródłem witaminy B12 oraz D, a także pierwiastka śladowego – selenu. Przygotowując rybę na kolację tworzysz niskokaloryczny, lecz bardzo sycący posiłek, który z jednej strony zaspokoi Twój głód, a z drugiej nie zaburzy Twojego snu kilka godzin później.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN