Ryba to bardzo dobry pomysł na kolację. Zawiera dużo białka, ale jednocześnie jest również lekkostrawna. Dodatkowo możesz podać ją z niezliczoną ilością dodatków – za każdym razem wybierz inne dla urozmaicenia diety. W tym przepisie gwiazdą programu jest grillowany czarny dorsz, którego bez problemu przygotujesz na grillu w piekarniku. Do dzieła!
Składniki (4 porcje):
- 4 filety z czarnego dorsza
- 6 łyżek masła
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Dodatki:
- sałatka z pomidorów i ogórków
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 288
Węglowodany 29g
Białko 13g
Tłuszcz 17g
Błonnik 6g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej grill do 175 stopni. Jeżeli grillujesz rybę na grillu opalanym drzewem lub węglem, polecamy dołożyć dębowych gałązek dla uzyskania szczególnego zapachu i posmaku.
- Filety osusz dokładnie papierowymi ręcznikami. Jeżeli były mrożone, musisz je wcześniej rozmrozić.
- Przygotuj masło czosnkowe: roztop ma patelni masło z posiekanym czosnkiem i smaż przez 3-5 minut na średnim ogniu, aż czosnek zacznie się rumienić. Zdejmij z ognia i wymieszaj z natką pietruszki.
- Połóż filety skórą do dołu na grillu (nie bezpośrednio nad płomieniem).
- Posmaruj masłem czosnkowym i zamknij pokrywkę.
- Grilluj 12-15 minut lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 62 stopnie.
- Podawaj z sałatką i innymi ulubionymi dodatkami.
Patenty kucharza:
- Jeżeli nie masz gdzie kupić czarnego dorsza, możesz wykorzystać także dorsza atlantyckiego.
- W sezonie zamiast sałatki z ogórka i pomidora możesz wykorzystać pieczone szparagi.
- Możesz wykorzystać ten przepis w diecie śródziemnomorskiej, klasycznej, dash oraz nordyckiej.
Jak i dlaczego to działa?
Grillowany czarny dorsz zawiera w sobie imponującą ilość białka (15 g na 100 g ryby). Dodatkowo jest również żródłem witaminy B12 oraz D, a także pierwiastka śladowego – selenu. Przygotowując rybę na kolację tworzysz niskokaloryczny, lecz bardzo sycący posiłek, który z jednej strony zaspokoi Twój głód, a z drugiej nie zaburzy Twojego snu kilka godzin później.