Miska obfitości z przegrzebkami w tle

Przegrzebki charakteryzują się wyjątkową delikatnością smaku, a także mogą zastąpić bardziej powszechne odmiany mięsa, jak kurczak czy indyk. Przygotowane na ciepło z mnóstwem dodatków będą sycącą, smakowitą kolacją, o której długo nie zapomnisz i chętnie przygotujesz jeszcze nie raz. Bierz fartucha i do dzieła! 

Składniki (4 porcje):

  • 3/4 szklanki suchego nieugotowanego freekeh (zielone ziarno pszenicy) 
  • 4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej 
  • 1 duża biała cebula, posiekana 
  • 2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 4 szklanki posiekanego jarmużu 
  • oliwa z oliwek w sprayu 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 560 g przegrzebków 

 

Sos: 

  •  1/3 szklanki tahini 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 6 ząbków czosnku, pieczonych 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sok z 1 cytryny 
  • szczypta soli morskiej i pieprzu 
  • mielona czerwona papryka (opcjonalnie) 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    530

Węglowodany   60g

Białko   30g

Tłuszcz    22g

Błonnik    12g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotuj freekeh zgodnie z instrukcją i odstaw na bok.  
  2. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. 
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż dynię i cebulę. Skrop oliwą i przyprawami, a następnie dokładnie wymieszaj. Na niewielką część blachy do pieczenia włóż ząbki czosnku (do wykorzystania do sosu). Piecz przez 18–22 minut lub do momentu, aż na krawędziach pojawią się ślady przypalenia. 
  4. Postaw patelnię non-stick na dużym ogniu, po rozgrzaniu spryskaj oliwą z oliwek i wrzuć jarmuż. Gdy jarmuż się dusi, dodaj łyżkę wody, aby wytworzyć parę, która pomoże zwiędnąć i zmiękczyć jarmuż. Gdy cały jarmuż nabierze żywego zielonego koloru i stanie się bardziej miękki, zdejmij go z patelni i odstaw do ostygnięcia. 
  5. Do miski lub blendera włóż składniki na sos, w tym prażone ząbki czosnku. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj łyżki wody lub cytryny, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 
  6. Dokładnie osusz przegrzebki na ręczniku papierowym, aby zapobiec ich parowaniu i przypaleniu na patelni. Ustaw patelnię non-stick na dużym ogniu, a gdy będzie już gorąca, dodaj oliwę z oliwek. 
  7. Dopraw przegrzebki szczyptą soli morskiej i pieprzu, a następnie dodaj je na patelnię. Smaż z każdej strony przez 1,5–2 minuty lub do momentu, aż skarmelizują się na brzegach. Zdejmij z patelni. 
  8. W dużej misce wymieszaj razem wszystkie składniki poza przegrzebkami i polej sosem. 
  9. Przegrzebki ułóż na wierzchu.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast freekeh możesz wykorzystać także brązowy ryż lub komosę ryżową. 
  • Zamiast prawdziwych przegrzebków możesz wykorzystać także „przegrzebki” wegetariańskie. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Przegrzebki zawierają w sobie dużo białka (aż 21 g w 100 g), a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem aminokwasów egzogennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych EPA oraz DHA i witaminy B12. Znajdziesz w nich również potas, magnes, cynk, selen oraz fosfor. W połączeniu ze złożonymi węglowodanami i warzywami będą stanowić pełnowartościową, zbilansowaną kolację lub obiad – w stylu odmiennym od tego, co zwykle możemy znaleźć w polskiej kuchni. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN