Jajka sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową

Klasyczna polska potrawa o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, często przygotowywania w sezonie na świeżą fasolkę szparagową. Jajka sadzone z dodatkami sprawdzą się jako obiad lub kolacja, a w mniejszej porcji także jako nie-słodka przekąska. Możesz się nimi delektować w domu, a możesz też przygotować wersję do zabrania do pracy czy w drogę.

Składniki (1 porcja):

  • Ziemniaki – 400 g (3-4 sztuki) 
  • Fasola szparagowa – 200 g 
  • Jaja kurze całe – 168 g (ok. 3 jajka rozmiaru M) 
  • Olej rzepakowy – 10 g (2 łyżeczki) 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    707

Węglowodany   78g

Białko   34g

Tłuszcz    27g

Błonnik    14g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka usmaż na oleju.
  2. Fasolkę oczyść z końcówek i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  3. Całość podawaj z ugotowanymi ziemniakami.

 

Patenty kucharza: 

  • Możesz usmażyć jajko na obu stronach lub tzw. sunny side up (z płynnym żółtkiem). 
  • Jeżeli chcesz, możesz dodać pół łyżeczki masła na ugotowaną fasolkę, aby miała bardziej kremowy smak.
  • Ziemniaki możesz również upiec w mundurkach, jeżeli chcesz nieco zmienić kompozycję posiłku (uwaga – jeżeli użyjesz do tego oleju, pamiętaj aby doliczyć go do wartości odżywczych).

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jajka są jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają w sobie pełnowartościowe białko, witaminy (w tym witaminę D oraz B12) i wiele cennych składników odżywczych, jak kwas foliowy, kwasy omega-3, cholina czy wiele ważnych dla człowieka pierwiastków. W połączeniu z fasolką i ziemniakami stanowią satysfakcjonujący, duży posiłek, który nasyci Cię na koniec dnia i pozwoli obudzić się rano bez poczucia ssania w żołądku. Jest to możliwe nie tylko dzięki obecności białka, ale również ze względu na dużą zawartość błonnika z fasolki. Przepis na jajka sadzone z dodatkami możesz również zastosować na obiad. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN