Sałatka z burakiem, mandarynką i farro

Sałatka z burakiem i mandarynką może brzmieć bardzo niecodziennie, jednak zdecydowanie jest to opcja godna rozwagi. Szczególnie, jeżeli lubisz próbować nowych produktów i smaków, ponieważ idą one w parze z ziarnem farro, które nie jest w naszym regionie szczególnie popularne. Wypróbuj na kolację i przekonaj się sam!

Składniki (4 porcje):

  • 900 g małych buraków 
  • 1 1/4 szklanki wody 
  • 1/2 szklanki farro 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 1/2 cebuli szalotki, posiekana 
  • 1 1/2 łyżeczki miodu 
  • 3/4 łyżeczki musztardy Dijon 
  • 3/4 łyżeczki listków świeżego tymianku 
  • sól do smaku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 2 szklanki młodej rukoli 
  • 1/2 szklanki opłukanej ciecierzycy konserwowej bez dodatku soli 
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 
  • 3 mandarynki podzielone na segmenty 
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    466

Węglowodany   54g

Białko   10g

Tłuszcz    25g

Błonnik    10g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 205 stopni. 
  2. Na blaszce do pieczenia połóż duży kawałek folii, a na niej ułóż buraki. Zbierz boki folii, zakrywając wierzch buraków. Piecz, aż będą bardzo miękkie po przekłuciu nożem, 60-75 minut. Kiedy buraki ostygną na tyle, że można je wziąć w dłoń, usuń skórkę i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. 
  3. W międzyczasie połącz wodę i farro w małym rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem, aż farro będzie miękkie i wchłonie większość wody, od 25 do 35 minut. Odcedź nadmiar wody, jeśli to konieczne. Rozłóż farro na talerz i pozostaw na 5 minut do przestudzenia. 
  4. W dużej misce połącz ocet, szalotkę, miód, musztardę, tymianek i sól. Stopniowo dolej olej, a następnie dodaj rukolę, ciecierzycę, pietruszkę i pieczone buraki oraz ostudzone farro i wymieszaj.  
  5. Podawaj z kawałkami mandarynki i fetą.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast sera feta możesz wykorzystać także pokruszony ser kozi lub tofu. 
  • Ziarna farro możesz zastąpić quinoą. 
  • Sałatka z burakiem może poczekać na Ciebie w lodówce, jeżeli nie planujesz zjeść jej od razu. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Buraki to bardzo zdrowe i uniwersalne warzywa, które jednak zwykle jemy jako surówkę do obiadu. Ich smak świetnie komponuje się z wieloma innymi produktami, więc nie wahaj się dodać ich także do innych potraw. Włączając je do diety wzbogacasz swój jadłospis o wiele cennych witamin i składników odżywczych, a także słuszną ilość błonnika.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN