Sałatka z burakiem i mandarynką może brzmieć bardzo niecodziennie, jednak zdecydowanie jest to opcja godna rozwagi. Szczególnie, jeżeli lubisz próbować nowych produktów i smaków, ponieważ idą one w parze z ziarnem farro, które nie jest w naszym regionie szczególnie popularne. Wypróbuj na kolację i przekonaj się sam!
Składniki (4 porcje):
- 900 g małych buraków
- 1 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki farro
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 cebuli szalotki, posiekana
- 1 1/2 łyżeczki miodu
- 3/4 łyżeczki musztardy Dijon
- 3/4 łyżeczki listków świeżego tymianku
- sól do smaku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki młodej rukoli
- 1/2 szklanki opłukanej ciecierzycy konserwowej bez dodatku soli
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 mandarynki podzielone na segmenty
- 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 466
Węglowodany 54g
Białko 10g
Tłuszcz 25g
Błonnik 10g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 205 stopni.
- Na blaszce do pieczenia połóż duży kawałek folii, a na niej ułóż buraki. Zbierz boki folii, zakrywając wierzch buraków. Piecz, aż będą bardzo miękkie po przekłuciu nożem, 60-75 minut. Kiedy buraki ostygną na tyle, że można je wziąć w dłoń, usuń skórkę i pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
- W międzyczasie połącz wodę i farro w małym rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem, aż farro będzie miękkie i wchłonie większość wody, od 25 do 35 minut. Odcedź nadmiar wody, jeśli to konieczne. Rozłóż farro na talerz i pozostaw na 5 minut do przestudzenia.
- W dużej misce połącz ocet, szalotkę, miód, musztardę, tymianek i sól. Stopniowo dolej olej, a następnie dodaj rukolę, ciecierzycę, pietruszkę i pieczone buraki oraz ostudzone farro i wymieszaj.
- Podawaj z kawałkami mandarynki i fetą.
Patenty kucharza:
- Zamiast sera feta możesz wykorzystać także pokruszony ser kozi lub tofu.
- Ziarna farro możesz zastąpić quinoą.
- Sałatka z burakiem może poczekać na Ciebie w lodówce, jeżeli nie planujesz zjeść jej od razu.
Jak i dlaczego to działa?
Buraki to bardzo zdrowe i uniwersalne warzywa, które jednak zwykle jemy jako surówkę do obiadu. Ich smak świetnie komponuje się z wieloma innymi produktami, więc nie wahaj się dodać ich także do innych potraw. Włączając je do diety wzbogacasz swój jadłospis o wiele cennych witamin i składników odżywczych, a także słuszną ilość błonnika.