Przeciętna osoba powinna spożywać ryby co najmniej 1-2 razy w tygodniu, aby móc uznać swoją dietę za zbilansowaną. Warto to robić jednak przede wszystkim ze względu na to, że ryby to bardzo dobre, niskokaloryczne źródło pełnowartościowego białka, a ich tłuste odmiany dodatkowo dostarczą Ci zdrowych kwasów omega. Masz ochotę na rybkę? Wypróbuj chrupiące kąski z łososia z sosem teriyiaki.
Składniki (4 porcje):
- 450 g łososia bez skóry
- 1 łyżka oleju z awokado lub oleju sezamowego
- 1/4 szklanki tamari o niskiej zawartości sodu
- 1/2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 ząbki świeżego czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
- 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
Dekoracja:
- nasiona sezamu
- zielona cebula
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 145
Węglowodany 7g
Białko 5g
Tłuszcz 15g
Błonnik 4g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Do średniej miski dodaj olej, tamari, syrop klonowy, czosnek, ocet i imbir i wymieszaj.
- Pokrój filety z łososia na kawałki wielkości kęsa.
- Dodaj kawałki łososia do sosu i włóż do lodówki. Marynuj od 30 minut do 4 godzin, zależnie jak intensywny smak chcesz uzyskać.
- Podgrzej frytkownicę beztłuszczową do 205 stopni.
- Umieść marynowane kawałki łososia w frytkownicy powietrznej w jednej warstwie i smaż przez 6-8 minut, przewracając kąski na drugą stronę w połowie czasu.
Patenty kucharza:
- Zamiast tamari możesz wykorzystać również niskosodowy sos sojowy.
- Nie masz frytkownicy beztłuszczowej? Nie ma problemu – po prostu upiecz chrupiące kąski z łososia w piekarniku w temperaturze w 205 stopniach przez 10-15 minut.
Jak i dlaczego to działa?
Jeżeli masz ochotę na tłustą rybkę, łosoś zawsze jest świetnym wyborem. Bogaty w kwasy tłuszczowe z grupy omega, witaminę D i B12, a także dużą ilość białka, wbrew pozorom sam w sobie nie zawiera wielu kalorii. Pamiętaj tylko, aby przygotować chrupiące kąski z łososia z filetu wysokiej jakości. Najlepiej, jeżeli masz dostęp do ryby z dzikiego połowu, ponieważ zawiera ona więcej wartości odżywczych. Kąski możesz wykorzystać jako przekąskę, dodatek do obiadu czy kolacji, a także drugie śniadanie.