Chrupiące kąski z łososia z frytkownicy beztłuszczowej

Przeciętna osoba powinna spożywać ryby co najmniej 1-2 razy w tygodniu, aby móc uznać swoją dietę za zbilansowaną. Warto to robić jednak przede wszystkim ze względu na to, że ryby to bardzo dobre, niskokaloryczne źródło pełnowartościowego białka, a ich tłuste odmiany dodatkowo dostarczą Ci zdrowych kwasów omega. Masz ochotę na rybkę? Wypróbuj chrupiące kąski z łososia z sosem teriyiaki.

Składniki (4 porcje):

  • 450 g łososia bez skóry
  • 1 łyżka oleju z awokado lub oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki tamari o niskiej zawartości sodu
  • 1/2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki świeżego czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego

 

Dekoracja:

  • nasiona sezamu
  • zielona cebula

 

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    145

Węglowodany   7g

Białko   5g

Tłuszcz    15g

Błonnik    4g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Do średniej miski dodaj olej, tamari, syrop klonowy, czosnek, ocet i imbir i wymieszaj.
  2. Pokrój filety z łososia na kawałki wielkości kęsa.
  3. Dodaj kawałki łososia do sosu i włóż do lodówki. Marynuj od 30 minut do 4 godzin, zależnie jak intensywny smak chcesz uzyskać.
  4. Podgrzej frytkownicę beztłuszczową do 205 stopni.
  5. Umieść marynowane kawałki łososia w frytkownicy powietrznej w jednej warstwie i smaż przez 6-8 minut, przewracając kąski na drugą stronę w połowie czasu.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast tamari możesz wykorzystać również niskosodowy sos sojowy.
  • Nie masz frytkownicy beztłuszczowej? Nie ma problemu – po prostu upiecz chrupiące kąski z łososia w piekarniku w temperaturze w 205 stopniach przez 10-15 minut.

 

Jak i dlaczego to działa? 

Jeżeli masz ochotę na tłustą rybkę, łosoś zawsze jest świetnym wyborem. Bogaty w kwasy tłuszczowe z grupy omega, witaminę D i B12, a także dużą ilość białka, wbrew pozorom sam w sobie nie zawiera wielu kalorii. Pamiętaj tylko, aby przygotować chrupiące kąski z łososia z filetu wysokiej jakości. Najlepiej, jeżeli masz dostęp do ryby z dzikiego połowu, ponieważ zawiera ona więcej wartości odżywczych. Kąski możesz wykorzystać jako przekąskę, dodatek do obiadu czy kolacji, a także drugie śniadanie.

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN