Miniaturowy mac-n-cheese

Mac-n-cheese (macaroni and cheese) to popularne amerykańskie danie, które samo w sobie nie brzmi, jakby miało wiele wartości odżywczych. Jeżeli jednak przygotujesz je samodzielnie, dodasz nieco przypraw i nie zapomnisz o porcji białka, możesz stworzyć ciekawą przystawkę lub drugie śniadanie do zjedzenia na ciepło.

Składniki (8 porcji):

  • 360 g makaronu łokciowego 
  • 1 i 1/2 łyżeczki plus 3 łyżki niesolonego masła 
  • 1/2 szklanki posiekanej żółtej cebuli 
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 szklanki odtłuszczonego mleka   
  • 1/2 szklanki sera Monterey Jack, drobno startego 
  • 1 szklanka sera cheddar, drobno startego 
  • 180 g kiełbaski z indyka i/lub kurczaka 
  • 1 łyżeczka soli koszernej 
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 

 

Szklanka ma pojemność 250 ml. 

Wartości odżywcze

Ilości na porcję

Kalorie    339

Węglowodany   41g

Białko   17g

Tłuszcz    11g

Błonnik    1g

*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.

Sposób przygotowania: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.  
  2. Przygotuj 8 ramekinów i nasmaruj je od wewnątrz masłem lub olejem.
  3. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  4. Podczas gotowania makaronu rozpuść 1 1/2 łyżeczki masła na średniej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta (około 5 minut). Odłóż na bok.
  5. W średnim garnku na średnim ogniu rozpuść 3 łyżki masła. Wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Gdy składniki się dobrze połączą, powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia masy. Kontynuuj ubijanie, aż mieszanina zaczyna zauważalnie gęstnieć (5-10 minut). 
  6. Dodaj wszystkie odmiany sera do garnka i ciągle mieszaj, aż się rozpuszczą. 
  7. Gdy makaron się ugotuje, opłucz go, dobrze odcedź i włóż z powrotem do garnka.  
  8. Wlej sos serowy, dołóż ugotowaną cebulę i posiekaną kiełbasę, dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu do smaku. 
  9. Przełóż łyżką do ramekinów. Piecz przez 30 minut lub do momentu, aż na wierzchu makaronu pojawi się ładna, brązowa skórka.
  10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do przestygnięcia.

 

Patenty kucharza: 

  • Zamiast sera Monterey Jack możesz wykorzystać także goudę. 
  • Jeżeli chcesz większej różnorodności i łagodniejszego smaku, użyj 1/2 szklanki sera cheddar i 1/2 szklanki mozzarelli. 
  • Zamiast kiełbasek możesz użyć również szarpanego mięsa z kurczaka lub indyka. 
  • Mac-n-cheese możesz przygotować również w jednym naczyniu, w formie zapiekanki. W takiej sytuacji czas pieczenia wyniesie około 40 minut. 

 

Jak i dlaczego to działa? 

Każdy z nas czasem potrzebuje odpoczynku od diety. Przygotowanie posiłku, który lubisz, samodzielnie jest przy tym zdecydowanie lepszą opcją, niż jego zamówienie. Jeżeli dodasz odpowiednio dużą porcję białka, domowe mac-n-cheese – nawet w wydaniu mini – będzie sycącą przekąską, przystawką lub dodatkiem do głównego posiłku. Zadbaj o to, aby wykorzystać wysokiej jakości składniki i ciesz się małym odstępstwem od zasad. 

Jak oceniasz ten przepis? |

Średnia ocena: 0 / 5. 0

Brak głosów! Bądź pierwszą osobą, która oceni ten post.

Rekomendowane przepisy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DARMOWE PLANY TRENINGOWE I  PLANY ŻYWIENIOWE

Bądź na bieżąco i otrzymuj nowe programy,
diety oraz porady ekspertów.

2023 WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE NLS Sp. z o.o., ul. KAPITAŃSKA 45A, 81-249 GDYNIA.
TEL: +48 730 036 085, EMAIL: [email protected]
REGULAMIN