Mac-n-cheese (macaroni and cheese) to popularne amerykańskie danie, które samo w sobie nie brzmi, jakby miało wiele wartości odżywczych. Jeżeli jednak przygotujesz je samodzielnie, dodasz nieco przypraw i nie zapomnisz o porcji białka, możesz stworzyć ciekawą przystawkę lub drugie śniadanie do zjedzenia na ciepło.
Składniki (8 porcji):
- 360 g makaronu łokciowego
- 1 i 1/2 łyżeczki plus 3 łyżki niesolonego masła
- 1/2 szklanki posiekanej żółtej cebuli
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki odtłuszczonego mleka
- 1/2 szklanki sera Monterey Jack, drobno startego
- 1 szklanka sera cheddar, drobno startego
- 180 g kiełbaski z indyka i/lub kurczaka
- 1 łyżeczka soli koszernej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Wartości odżywcze
Ilości na porcję
Kalorie 339
Węglowodany 41g
Białko 17g
Tłuszcz 11g
Błonnik 1g
*Wprowadzenie tego posiłku do swojego planu żywieniowego może pozytywnie wpłynąć na budowę beztłuszczowej masy mięśniowej i przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Przygotuj 8 ramekinów i nasmaruj je od wewnątrz masłem lub olejem.
- Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podczas gotowania makaronu rozpuść 1 1/2 łyżeczki masła na średniej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta (około 5 minut). Odłóż na bok.
- W średnim garnku na średnim ogniu rozpuść 3 łyżki masła. Wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Gdy składniki się dobrze połączą, powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia masy. Kontynuuj ubijanie, aż mieszanina zaczyna zauważalnie gęstnieć (5-10 minut).
- Dodaj wszystkie odmiany sera do garnka i ciągle mieszaj, aż się rozpuszczą.
- Gdy makaron się ugotuje, opłucz go, dobrze odcedź i włóż z powrotem do garnka.
- Wlej sos serowy, dołóż ugotowaną cebulę i posiekaną kiełbasę, dobrze wymieszaj do całkowitego połączenia. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu do smaku.
- Przełóż łyżką do ramekinów. Piecz przez 30 minut lub do momentu, aż na wierzchu makaronu pojawi się ładna, brązowa skórka.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw na chwilę do przestygnięcia.
Patenty kucharza:
- Zamiast sera Monterey Jack możesz wykorzystać także goudę.
- Jeżeli chcesz większej różnorodności i łagodniejszego smaku, użyj 1/2 szklanki sera cheddar i 1/2 szklanki mozzarelli.
- Zamiast kiełbasek możesz użyć również szarpanego mięsa z kurczaka lub indyka.
- Mac-n-cheese możesz przygotować również w jednym naczyniu, w formie zapiekanki. W takiej sytuacji czas pieczenia wyniesie około 40 minut.
Jak i dlaczego to działa?
Każdy z nas czasem potrzebuje odpoczynku od diety. Przygotowanie posiłku, który lubisz, samodzielnie jest przy tym zdecydowanie lepszą opcją, niż jego zamówienie. Jeżeli dodasz odpowiednio dużą porcję białka, domowe mac-n-cheese – nawet w wydaniu mini – będzie sycącą przekąską, przystawką lub dodatkiem do głównego posiłku. Zadbaj o to, aby wykorzystać wysokiej jakości składniki i ciesz się małym odstępstwem od zasad.